Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Mrożenie marchewki
Date: Wed, 21 Feb 2007 14:42:37 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 31
Message-ID: <erhifo$qf5$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <erhbel$m62$1@news.onet.pl> <erhi8g$ppj$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abbr179.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1172065595 27109 83.6.207.179 (21 Feb 2007 13:46:35 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 21 Feb 2007 13:46:35 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 000715-1, 2007-02-21), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:291519
Ukryj nagłówki
"Kulinarny.Net" <p...@k...net> wrote in message
news:erhi8g$ppj$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam
> Mrożenie jest najbardziej racjonalnym sposobem przechowywania żywności,
> ponieważ pozwala zachować wysoką jakość przechowywanych produktów. Do
> zamrażania przeznacza się surowiec najwyższej jakości, świeży, czysty,
> właściwie wyporcjowany i opakowany. Najlepiej pakować w przeznaczone do
tego
> celu woreczki i szczelnie zamykać. Blanszowanie ma na celu uzyskanie
> lepszego wyglądu, smaku i zapachu mrożonki. Zamrożoną żywność możemy
> przechowywać przez kilka miesięcy. Produktów raz rozmrożonych nie należy
> zamrażać ponownie. Mrożone warzywa po wyjęciu z zamrażalki, o lie
> przeznaczone są do gotowania, wkłada się bezpośrednio do wrzącej wody z
> dodatkiem soli. Jeśli są przeznaczone do spożycia na surowo to rozmraża
się
> je w torebkach, umieszczając je w dolnej części chłodziarki. Zamrażać
możemy
> zarówno półprodukty, jak i wyroby gotowe.
> Pozdrawiam
> Mika
APPENDIX
NAJLEPIEJ ODPOMPOWYWAĆ POWIETRZE
Korzeni nie trzeba blanszować, o ile będą zamrożone - ponieważ są to
korzenie "spichrzowe" ich komórki są dość odporne po skaleczeniu..
Co innego fasolka szparagowa itp. ta jest lepsza blanszowana.
|