Data: 2007-02-21 13:42:37
Temat: Re: Mrożenie marchewki
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Kulinarny.Net" <p...@k...net> wrote in message
news:erhi8g$ppj$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam
> Mrożenie jest najbardziej racjonalnym sposobem przechowywania żywności,
> ponieważ pozwala zachować wysoką jakość przechowywanych produktów. Do
> zamrażania przeznacza się surowiec najwyższej jakości, świeży, czysty,
> właściwie wyporcjowany i opakowany. Najlepiej pakować w przeznaczone do
tego
> celu woreczki i szczelnie zamykać. Blanszowanie ma na celu uzyskanie
> lepszego wyglądu, smaku i zapachu mrożonki. Zamrożoną żywność możemy
> przechowywać przez kilka miesięcy. Produktów raz rozmrożonych nie należy
> zamrażać ponownie. Mrożone warzywa po wyjęciu z zamrażalki, o lie
> przeznaczone są do gotowania, wkłada się bezpośrednio do wrzącej wody z
> dodatkiem soli. Jeśli są przeznaczone do spożycia na surowo to rozmraża
się
> je w torebkach, umieszczając je w dolnej części chłodziarki. Zamrażać
możemy
> zarówno półprodukty, jak i wyroby gotowe.
> Pozdrawiam
> Mika
APPENDIX
NAJLEPIEJ ODPOMPOWYWAĆ POWIETRZE
Korzeni nie trzeba blanszować, o ile będą zamrożone - ponieważ są to
korzenie "spichrzowe" ich komórki są dość odporne po skaleczeniu..
Co innego fasolka szparagowa itp. ta jest lepsza blanszowana.
|