Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Golo <k...@t...pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Temat do przemyślenia.
Date: Sat, 08 Apr 2006 10:08:01 +0200
Organization: home
Lines: 21
Message-ID: <op.s7ojjnkpribdzh@krzys>
NNTP-Posting-Host: 213.169.107.95
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; delsp=yes; charset=utf-8
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1144483797 16014 213.169.107.95 (8 Apr 2006 08:09:57 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 8 Apr 2006 08:09:57 +0000 (UTC)
X-User: kwil
User-Agent: Opera M2/8.52 (Win32, build 7721)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:51196
Ukryj nagłówki
Fragmenty artykulu do przemyslenia:
"Jedz połowę (a pizzy nie jedz w ogóle)
Czy ktokolwiek z nas, biorąc rano do ręki chrupiący tost, zdaje sobie
sprawę, że ewolucja naszego układu pokarmowego zakończyła się blisko
milion lat temu? I co z tego? - zapyta zirytowany amator gorącego
pieczywka, zatrzymując apetyczną kromkę w drodze do ust. Ano wiele. Na
przykład to, że dopiero 10 tys. lat temu narodziło się rolnictwo. I
dopiero wtedy w naszej diecie pojawiła się mąka. Ludzki organizm nie miał
więc szans, by nauczyć się trawić zawarte w niej węglowodany. ,,Nasza
fizjologia odżywiania jest bardziej dostosowana do menu paleolitycznego
niż do produktów z półek supermarketów" - napisał prof. Marek Konarzewski
w wydanej właśnie książce ,,Na początku był głód". Nasi poprzednicy na
ewolucyjnej drabinie żywili się chudym mięsem, rybami, świeżymi owocami,
warzywami i orzechami. Jadłospis ten zawierał niewiele węglowodanów i
tłuszczów, za to dużo białka i błonnika. Dziś jest dokładnie na odwrót.
Zmorą bogatych społeczeństw Europy i Ameryki są ogromne ilości cukrów
zjadanych bez żadnego umiaru wraz z potrawami mącznymi oraz tłuste sosy i
mięsiwa."
|