Data: 2006-04-08 08:08:01
Temat: Temat do przemyślenia.
Od: Golo <k...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Fragmenty artykulu do przemyslenia:
"Jedz połowę (a pizzy nie jedz w ogóle)
Czy ktokolwiek z nas, biorąc rano do ręki chrupiący tost, zdaje sobie
sprawę, że ewolucja naszego układu pokarmowego zakończyła się blisko
milion lat temu? I co z tego? - zapyta zirytowany amator gorącego
pieczywka, zatrzymując apetyczną kromkę w drodze do ust. Ano wiele. Na
przykład to, że dopiero 10 tys. lat temu narodziło się rolnictwo. I
dopiero wtedy w naszej diecie pojawiła się mąka. Ludzki organizm nie miał
więc szans, by nauczyć się trawić zawarte w niej węglowodany. ,,Nasza
fizjologia odżywiania jest bardziej dostosowana do menu paleolitycznego
niż do produktów z półek supermarketów" - napisał prof. Marek Konarzewski
w wydanej właśnie książce ,,Na początku był głód". Nasi poprzednicy na
ewolucyjnej drabinie żywili się chudym mięsem, rybami, świeżymi owocami,
warzywami i orzechami. Jadłospis ten zawierał niewiele węglowodanów i
tłuszczów, za to dużo białka i błonnika. Dziś jest dokładnie na odwrót.
Zmorą bogatych społeczeństw Europy i Ameryki są ogromne ilości cukrów
zjadanych bez żadnego umiaru wraz z potrawami mącznymi oraz tłuste sosy i
mięsiwa."
|