« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2011-11-14 10:13:48
Temat: Odp: Tipy kuchenne.
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:tugivnvrpoms.1l52etw5pymzu.dlg@40tude.net...
> Jak idealnie wyłożyć papierem formę do pieczenia.
> ====================================================
=
>
ciach
Witam wszystkich.
Dużym ułatwieniem w wykładaniu formy papierem jest jego dokładne zwinięcie w
kulkę (tak jak kiedyś się to robiło w szkole by w kogoś rzucić ;) ) i
następnie dokładne zmoczenie pod kranem z ciepłą wodą. Papier robi się
bardzo podatny na układanie i przylega do ścianek i dna formy. Nie utrudnia
to jego nasmarowaniu, olejem, masłem, czy innymi tłuszczami.
Pozdrawiam
Rafi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2011-11-14 11:21:22
Temat: Re: Odp: Tipy kuchenne.Dnia Mon, 14 Nov 2011 11:13:48 +0100, Rafi napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:tugivnvrpoms.1l52etw5pymzu.dlg@40tude.net...
>> Jak idealnie wyłożyć papierem formę do pieczenia.
>> ====================================================
=
>>
>
> ciach
>
> Witam wszystkich.
> Dużym ułatwieniem w wykładaniu formy papierem jest jego dokładne zwinięcie w
> kulkę (tak jak kiedyś się to robiło w szkole by w kogoś rzucić ;) ) i
> następnie dokładne zmoczenie pod kranem z ciepłą wodą. Papier robi się
> bardzo podatny na układanie i przylega do ścianek i dna formy. Nie utrudnia
> to jego nasmarowaniu, olejem, masłem, czy innymi tłuszczami.
>
Bardzo ciekawy pomysł - na pewno wypróbuję :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2011-11-14 12:45:54
Temat: Re: Tipy kuchenne."Rafi" <s...@o...pl> napisał w wiadomości
news:j9qpku$vo4$1@news.onet.pl...
> Dużym ułatwieniem w wykładaniu formy papierem jest jego dokładne zwinięcie
> w kulkę (tak jak kiedyś się to robiło w szkole by w kogoś rzucić ;) ) i
> następnie dokładne zmoczenie pod kranem z ciepłą wodą. Papier robi się
> bardzo podatny na układanie i przylega do ścianek i dna formy. Nie
> utrudnia to jego nasmarowaniu, olejem, masłem, czy innymi tłuszczami.
Byłam przekonana, że papier do pieczenia jest właśnie po to, żeby już nie
trzeba było niczego smarować tłuszczem.
W każdym razie ja nie smaruję niczym i nic się nie przypieka ani nie
przypala.
N.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2011-11-14 13:52:09
Temat: Re: Tipy kuchenne.W dniu 2011-11-14 13:45, Nixe pisze:
>> Dużym ułatwieniem w wykładaniu formy papierem jest jego dokładne
>> zwinięcie w kulkę (tak jak kiedyś się to robiło w szkole by w kogoś
>> rzucić ;) ) i następnie dokładne zmoczenie pod kranem z ciepłą wodą.
>> Papier robi się bardzo podatny na układanie i przylega do ścianek i
>> dna formy. Nie utrudnia to jego nasmarowaniu, olejem, masłem, czy
>> innymi tłuszczami.
>
> Byłam przekonana, że papier do pieczenia jest właśnie po to, żeby już
> nie trzeba było niczego smarować tłuszczem.
Ojtam, ojtam.
Ja na teflonie też - bywa - smażę z tłuszczem ;)
--
Pozdrawiam - Aicha
http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2011-11-14 14:17:03
Temat: Odp: Tipy kuchenne.
Użytkownik "Nixe" <n...@n...pl> napisał w wiadomości
news:j9r2a6$2l2$1@news.onet.pl...
> "Rafi" <s...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:j9qpku$vo4$1@news.onet.pl...
>
>> Dużym ułatwieniem w wykładaniu formy papierem jest jego dokładne
>> zwinięcie w kulkę (tak jak kiedyś się to robiło w szkole by w kogoś
>> rzucić ;) ) i następnie dokładne zmoczenie pod kranem z ciepłą wodą.
>> Papier robi się bardzo podatny na układanie i przylega do ścianek i dna
>> formy. Nie utrudnia to jego nasmarowaniu, olejem, masłem, czy innymi
>> tłuszczami.
>
> Byłam przekonana, że papier do pieczenia jest właśnie po to, żeby już nie
> trzeba było niczego smarować tłuszczem.
> W każdym razie ja nie smaruję niczym i nic się nie przypieka ani nie
> przypala.
>
> N.
Czasem by potrawa zbyt sucha nie była dodaje troche tłuszu ;)
Rafi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2011-11-14 16:34:22
Temat: Re: Tipy kuchenne.W dniu 2011-11-14 11:13, Rafi pisze:
>
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:tugivnvrpoms.1l52etw5pymzu.dlg@40tude.net...
>> Jak idealnie wyłożyć papierem formę do pieczenia.
>> ====================================================
=
>>
>
> ciach
>
> Witam wszystkich.
> Dużym ułatwieniem w wykładaniu formy papierem jest jego dokładne
> zwinięcie w kulkę (tak jak kiedyś się to robiło w szkole by w kogoś
> rzucić ;) ) i następnie dokładne zmoczenie pod kranem z ciepłą wodą.
> Papier robi się bardzo podatny na układanie i przylega do ścianek i
> dna formy. Nie utrudnia to jego nasmarowaniu, olejem, masłem, czy
> innymi tłuszczami.
A czy przypadkiem specjalny papier do pieczenia, który jest
zaimpregnowany, nie straci swoich właściwości po takiej "obróbce", jaką
proponujesz?
Nie rozumiem w ogóle, na czym polega problem z tym wykładaniem blachy
papierem. Ja ucinam zwykle kawał papieru trochę dłuższy od blachy i
wykładam, robiąc tzw. zakładki w rogach, tak jakbym pakowała prezent,
tylko od środka. ;)
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2011-11-17 17:25:06
Temat: Re: Tipy kuchenne."Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:tugivnvrpoms.1l52etw5pymzu.dlg@40tude.net...
> Zawiesinę do zaprawiania zup i sosów...
> =====================================
> ...błyskawicznie robi się w słoiku twist: wlać odp. ilość wody i wsypać
gorąca może być?
> Identycznie robię winegret - szejkując wszystkoie składniki w słoiku aż
> się
> połączą i sos zgęstnieje.
podaj jakie składniki składasz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2011-11-17 22:59:41
Temat: Re: Tipy kuchenne.Dnia Thu, 17 Nov 2011 18:25:06 +0100, lamia napisał(a):
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:tugivnvrpoms.1l52etw5pymzu.dlg@40tude.net...
>> Zawiesinę do zaprawiania zup i sosów...
>> =====================================
>> ...błyskawicznie robi się w słoiku twist: wlać odp. ilość wody i wsypać
>
> gorąca może być?
Nienie, tylko zimna lub letnia.
>
>
>> Identycznie robię winegret - szejkując wszystkoie składniki w słoiku aż
>> się
>> połączą i sos zgęstnieje.
>
> podaj jakie składniki składasz
Oliwa i ocet winny jak 5:2, sól, szczypta cukru, przeważnie też czosnek
granulowany lub świeży rozdrobniony, pieprz zielony zmielony, inne
przyprawy zależnie od przepisu i smaku (bazylia itp zioła). Wszystko daję
do słoika, zakręcam mocno i wstrząsam lekko, po czym zostawiam na pół
godziny aby przyprawy namokły i puściły smaki.
No i potem szejkuję trzymając słoik obiema rękami dla bezpieczeństwa, ale
tak mocno, żeby wszystko się dobrze obijało wewnątrz słoika.
Wypraktykowałam, że najlepiej wstrząsać w linii przebiegającej przez "oś"
słoika, słoik trzymając przed sobą m.w. pod kątem 45 stopni w stosunku do
poziomu, z zakrętką skierowaną w dół. No ale jak komu wygodnie, byleby
mocno.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2011-11-24 17:55:03
Temat: Re: Tipy kuchenne."Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:slydfkjhyrgy$.12sxrghbbvvfc.dlg@40tude.net...
> Oliwa i ocet winny jak 5:2, sól, szczypta cukru, przeważnie też czosnek
> granulowany lub świeży rozdrobniony, pieprz zielony zmielony, inne
> przyprawy zależnie od przepisu i smaku (bazylia itp zioła). Wszystko daję
> do słoika, zakręcam mocno i wstrząsam lekko, po czym zostawiam na pół
chyba tak zacznę - zwykle robię winegert już 'na saładce'..
Polecam dodaj balsamic di modena (koniecznie bezwględnie wersja gęsta (Casa
Rinaldi), nie taka płynna) -
(najlepiej zamiast octu - wtedy dodaj również cytrynę (no oczywiście jak
ktoś lubi może i chce).
> z zakrętką skierowaną w dół
he he : ]]]]]]] - to już jest na granicy 'wooodooo kuchennee' : >
ale dzięki za wyczerpującu przyjazny opis.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2011-11-25 00:34:23
Temat: Re: Tipy kuchenne.Dnia Thu, 24 Nov 2011 18:55:03 +0100, lamia napisał(a):
> Polecam dodaj balsamic di modena (koniecznie bezwględnie wersja gęsta (Casa
> Rinaldi), nie taka płynna)
Od lat stosuję ocet balsamiczny z Modeny. Tu - biały, to jasne.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |