Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Tiramisu

Grupy

Szukaj w grupach

 

Tiramisu

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-02-15 20:20:39

Temat: Tiramisu
Od: "Ryhoo Sos." <d...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Czy macie pomysł by to "Tiramisu" nie było tak zabujczo kaloryczne,
znaczy chodzi o taki przepis, odmiane by było dobre smaczne ale nie
szło tak w pas ;-)

--
ryhoo GG 2955970 d...@t...pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-02-15 21:37:55

Temat: Re: Tiramisu
Od: "Extra Virgine" <e...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ryhoo Sos. <d...@i...pl> napisał(a):

> Czy macie pomysł by to "Tiramisu" nie było tak zabujczo kaloryczne,
> znaczy chodzi o taki przepis, odmiane by było dobre smaczne ale nie
> szło tak w pas ;-)
>
> --
> ryhoo GG 2955970 d...@t...pl
>
>

pewnie!
gazować
!

pozdr,
mnie tu nie ma


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-16 11:36:48

Temat: Re: Tiramisu
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Ryhoo Sos. <d...@i...pl> wrote:

> Czy macie pomys" by to "Tiramisu" nie by"o tak zabujczo kaloryczne,

Mamy, nalezy pisac poprawnie, bedzie zabójczo kaloryczne.

> znaczy chodzi o taki przepis, odmiane by by"o dobre smaczne ale nie
> sz"o tak w pas ;-)


Tiramisu light? Damy i dzieci prosze o wybaczenie, ale przypomina sie
dowcip o viagrze light.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-16 12:01:09

Temat: Re: Tiramisu
Od: "Marta Trzaska" <m...@m...net.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ryhoo Sos." <d...@i...pl> napisał w wiadomości
news:b2m7f2$joh$1@absinth.dialog.net.pl...
> Czy macie pomysł by to "Tiramisu" nie było tak zabujczo kaloryczne,
> znaczy chodzi o taki przepis, odmiane by było dobre smaczne ale nie
> szło tak w pas ;-)

Ja znam! Ja znam!!

Zjesc jedne kawalek zamiast 4 lub pol zamiast jednego ;)

A w ogole, to u mnie robi sie tiramisu bez zadnej tam smietany kremowki...a
zytalam sporo przepisow grze takowa sie dodaje
tylko jajka ubite z cukrem na jednolita mase i dodawane do nich serki
mascarpone

a doklandiej
3 jajka, lub 6 zoltek
bialka ubic z 3/4 szklanki cukru, dodac zoltka, obijac dalej, tak zeby
jakjka byly dobrze, mocno ubite potem dodawac serek Macsarpone (2x25dkg lub
jesli ktos ma to od razu pol kilo;) )
wymieszac to na gladka mase

wczesniej zrobic kawe (ok 3 filizanki - mocna dosc powinna byc) do tego
dodac 3-6 lyzek rumu 80% (to w zaleznosci od tego jak mocny aromat i smak
chcemy uzyskac - jesli robimy dla dzieci.. wiadomo z ealkoholu nie uzywamy
:)) )

na dnie naczynia ukladac biszkopty (podluzne - najlepsze sa SAN - potrzeba
ok 3 paczek - duzych, tam jest ok 40 biszkoptow)
biszkopty maczac lekko w schlodzonej kawie z rumem. na to nalozyc warste
serowo-jajkowa - grubosc warstwy kazdy ustala sam) na to kolejna warstwa
namoczonych lekko biszkoptow, serek i znowu biszkopty, na sam wierzch, cinka
wartstwa kremu i kakao

Marta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-16 18:30:02

Temat: Re: Tiramisu
Od: dradam <x...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

On Sun, 16 Feb 2003 13:01:09 +0100, "Marta Trzaska"
<m...@m...net.pl> wrote:

>
>Zjesc jedne kawalek zamiast 4 lub pol zamiast jednego ;)

:-((((


>
>A w ogole, to u mnie robi sie tiramisu bez zadnej tam smietany kremowki...a
>zytalam sporo przepisow grze takowa sie dodaje
>tylko jajka ubite z cukrem na jednolita mase i dodawane do nich serki
>mascarpone

Jak najbardziej, konsultowalem z moja Szanowna Malzonka, ktora lubi
przyrzadzac ten przysmak ( ku zadowoleniu wszystkich) i Ona uwaza, ze
smietana nie jest wcale potrzebna. Co niniejszym przekazuje. Co prawda
smietana kremowka ma w Kanadzie 33 % tluszczu ( jest to tak zwany
"whipping cream").

>
>a doklandiej
>3 jajka, lub 6 zoltek
>bialka ubic z 3/4 szklanki cukru, dodac zoltka, obijac dalej, tak zeby
>jakjka byly dobrze, mocno ubite potem dodawac serek Mascarpone (2x25dkg lub
>jesli ktos ma to od razu pol kilo;) )
>wymieszac to na gladka mase

Jajka (wlaczajac zoltka), zdaniem Mojej Slubnej, powinny byc ubijane
na parze.

>
>wczesniej zrobic kawe (ok 3 filizanki - mocna dosc powinna byc) do tego
>dodac 3-6 lyzek rumu 80% (to w zaleznosci od tego jak mocny aromat i smak
>chcemy uzyskac - jesli robimy dla dzieci.. wiadomo z ealkoholu nie uzywamy
>:)) )
>
>na dnie naczynia ukladac biszkopty (podluzne - najlepsze sa SAN - potrzeba
>ok 3 paczek - duzych, tam jest ok 40 biszkoptow)
>biszkopty maczac lekko w schlodzonej kawie z rumem. na to nalozyc warste
>serowo-jajkowa - grubosc warstwy kazdy ustala sam) na to kolejna warstwa
>namoczonych lekko biszkoptow, serek i znowu biszkopty, na sam wierzch, cienka
>wartstwa kremu i kakao

No wiec wlasnie z tym kremem sa problemy. Ja uwielbiam ( bo schudlem 7
kg w ciagu ostatniego roku i uwazam, ze mi sie cos nalezy). Ale Slubna
jest zdania odmiennego . Co do kakao : ja osobiscie wolalbym utarta
czekolade. Ponoc dobra na sex.

Orginalny przepis, podawany przez producenta serkow Mascarpone brzmi :

"500 g Salerno Mascarpone
1 1/2 cup expresso or strong cofee
6 eggs
6 tablespoons sugar
2 packages Lady Fingers
1 oz liquuer of your choice ( Tia Maria, Kahlua etc.)

Separate egg yolks from egg whites. Beat egg with sugar until creamy
smooth. Add Salerno Marscarpone cream and liqueur. Beat egg whites
untill firm and fluffy. Fold into Mascarpone mixture. Dip Lady Fingers
into cofee. Layer bottom of pie plate. Cover with Mascarpone mixture.
Repeat biscuits and Mascarpone mixture layers. Sprinkle with
semi-sweet chocolate shavings. Refrigerate before serving. May also be
frozen."

Co niniejszym przekazuje do wyprobowania.



Pozdrawiam

dradam

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-16 19:06:49

Temat: Re: Tiramisu
Od: "Marta Trzaska" <m...@m...net.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "dradam" <x...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:09lv4v4c6q0co108dtuhv48bucv0j7noog@4ax.com...
> >Zjesc jedne kawalek zamiast 4 lub pol zamiast jednego ;)
>
> :-((((
Racja.. to rozwiazanie coprawda skuteczne... jednak niewesole.

> Jak najbardziej, konsultowalem z moja Szanowna Malzonka, ktora lubi
> przyrzadzac ten przysmak ( ku zadowoleniu wszystkich) i Ona uwaza, ze
> smietana nie jest wcale potrzebna. Co niniejszym przekazuje.

Ano, mama robi tak od jakichs 2 lat chyba i wszyscy sie zajadaja, ... i tak
szybko znika... ehhh ...

> Jajka (wlaczajac zoltka), zdaniem Mojej Slubnej, powinny byc ubijane
> na parze.

Kazdy robi jak lubi i jak mu tam najwygodniej. Ja ubijam bez pary i zawsze
sa ubite super :)

Ponoc dobra na sex.

Hmmmm no to dzeki Tobie rozgryzlam mojego kochanego ;)))))))


> 2 packages Lady Fingers

Ze spytam, bo nie wiem ... co to?

Marta



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-16 19:22:03

Temat: Re: Tiramisu
Od: dradam <x...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

On Sun, 16 Feb 2003 20:06:49 +0100, "Marta Trzaska"
<m...@m...net.pl> wrote:


>
>> Jajka (wlaczajac zoltka), zdaniem Mojej Slubnej, powinny byc ubijane
>> na parze.
>
>Kazdy robi jak lubi i jak mu tam najwygodniej. Ja ubijam bez pary i zawsze
>sa ubite super :)

Chyba nie oczekujesz , ze bede dyskutowal z Moja Slubna co jest lepiej
?! Zawsze jest ryzyko, ze powie " no to rob sobie sam" !
>
>Ponoc dobra na sex.
>
>Hmmmm no to dzeki Tobie rozgryzlam mojego kochanego ;)))))))

Tylko nie przedawkuj !
>
>
>> 2 packages Lady Fingers
>
>Ze spytam, bo nie wiem ... co to?

Biszkopty.

Pozdrawiam

dradam

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-16 19:26:54

Temat: Re: Tiramisu
Od: "Marta Trzaska" <m...@m...net.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "dradam" <x...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:u2pv4v01ul0pg37jfkdf3shtftouq7rgq6@4ax.com...
> Chyba nie oczekujesz , ze bede dyskutowal z Moja Slubna co jest lepiej
> ?! Zawsze jest ryzyko, ze powie " no to rob sobie sam" !

Hehehhehe nawet nie smiem tego proponowac :))

> >Ponoc dobra na sex.
> >Hmmmm no to dzeki Tobie rozgryzlam mojego kochanego ;)))))))
> Tylko nie przedawkuj !

Ja juz wiem, dlaczego on tak wcina czekolade!
> >> 2 packages Lady Fingers
> >Ze spytam, bo nie wiem ... co to?
> Biszkopty.

Ups .. no tak .. jak sie nie doczyta to tak jest, bylo wszystko, ser, jajka,
cukier, serek likier chyba z tego co pamietam.. nie pomyslalam ze brakuje
tych biszkoptow ...
to ze zmeczenia ;)

Marta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-16 19:50:57

Temat: Re: Tiramisu
Od: "Marta Trzaska" <m...@m...net.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "dradam" <x...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:gvqv4vss4l3d4qal5tmailrl2i5a123fg9@4ax.com...
> Albo za duzo czekolady.

Uhm, czyli skutkiem ubocznym jest skleroza? myslalam ze od nadmiaru masla :)

Marta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-16 19:52:49

Temat: Re: Tiramisu
Od: dradam <x...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

On Sun, 16 Feb 2003 20:26:54 +0100, "Marta Trzaska"
<m...@m...net.pl> wrote:


>
>Ups .. no tak .. jak sie nie doczyta to tak jest, bylo wszystko, ser, jajka,
>cukier, serek likier chyba z tego co pamietam.. nie pomyslalam ze brakuje
>tych biszkoptow ...
>to ze zmeczenia ;)
>
Albo za duzo czekolady.

Pozdrawiam

dradam

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Chce ugotowac pyszny kapusniak
:: LECZO... pomocy !~ ::
omlet
Tort "Pijak"
jak rozmrozic?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »