Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsfee
d.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Marta Trzaska" <m...@m...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Tiramisu
Date: Sun, 16 Feb 2003 13:01:09 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 38
Message-ID: <b2nui3$etn$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <b2m7f2$joh$1@absinth.dialog.net.pl>
NNTP-Posting-Host: pn156.olesnica.sdi.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1045396867 15287 217.96.157.156 (16 Feb 2003 12:01:07
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 16 Feb 2003 12:01:07 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:146750
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ryhoo Sos." <d...@i...pl> napisał w wiadomości
news:b2m7f2$joh$1@absinth.dialog.net.pl...
> Czy macie pomysł by to "Tiramisu" nie było tak zabujczo kaloryczne,
> znaczy chodzi o taki przepis, odmiane by było dobre smaczne ale nie
> szło tak w pas ;-)
Ja znam! Ja znam!!
Zjesc jedne kawalek zamiast 4 lub pol zamiast jednego ;)
A w ogole, to u mnie robi sie tiramisu bez zadnej tam smietany kremowki...a
zytalam sporo przepisow grze takowa sie dodaje
tylko jajka ubite z cukrem na jednolita mase i dodawane do nich serki
mascarpone
a doklandiej
3 jajka, lub 6 zoltek
bialka ubic z 3/4 szklanki cukru, dodac zoltka, obijac dalej, tak zeby
jakjka byly dobrze, mocno ubite potem dodawac serek Macsarpone (2x25dkg lub
jesli ktos ma to od razu pol kilo;) )
wymieszac to na gladka mase
wczesniej zrobic kawe (ok 3 filizanki - mocna dosc powinna byc) do tego
dodac 3-6 lyzek rumu 80% (to w zaleznosci od tego jak mocny aromat i smak
chcemy uzyskac - jesli robimy dla dzieci.. wiadomo z ealkoholu nie uzywamy
:)) )
na dnie naczynia ukladac biszkopty (podluzne - najlepsze sa SAN - potrzeba
ok 3 paczek - duzych, tam jest ok 40 biszkoptow)
biszkopty maczac lekko w schlodzonej kawie z rumem. na to nalozyc warste
serowo-jajkowa - grubosc warstwy kazdy ustala sam) na to kolejna warstwa
namoczonych lekko biszkoptow, serek i znowu biszkopty, na sam wierzch, cinka
wartstwa kremu i kakao
Marta
|