Data: 2003-02-16 18:30:02
Temat: Re: Tiramisu
Od: dradam <x...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Sun, 16 Feb 2003 13:01:09 +0100, "Marta Trzaska"
<m...@m...net.pl> wrote:
>
>Zjesc jedne kawalek zamiast 4 lub pol zamiast jednego ;)
:-((((
>
>A w ogole, to u mnie robi sie tiramisu bez zadnej tam smietany kremowki...a
>zytalam sporo przepisow grze takowa sie dodaje
>tylko jajka ubite z cukrem na jednolita mase i dodawane do nich serki
>mascarpone
Jak najbardziej, konsultowalem z moja Szanowna Malzonka, ktora lubi
przyrzadzac ten przysmak ( ku zadowoleniu wszystkich) i Ona uwaza, ze
smietana nie jest wcale potrzebna. Co niniejszym przekazuje. Co prawda
smietana kremowka ma w Kanadzie 33 % tluszczu ( jest to tak zwany
"whipping cream").
>
>a doklandiej
>3 jajka, lub 6 zoltek
>bialka ubic z 3/4 szklanki cukru, dodac zoltka, obijac dalej, tak zeby
>jakjka byly dobrze, mocno ubite potem dodawac serek Mascarpone (2x25dkg lub
>jesli ktos ma to od razu pol kilo;) )
>wymieszac to na gladka mase
Jajka (wlaczajac zoltka), zdaniem Mojej Slubnej, powinny byc ubijane
na parze.
>
>wczesniej zrobic kawe (ok 3 filizanki - mocna dosc powinna byc) do tego
>dodac 3-6 lyzek rumu 80% (to w zaleznosci od tego jak mocny aromat i smak
>chcemy uzyskac - jesli robimy dla dzieci.. wiadomo z ealkoholu nie uzywamy
>:)) )
>
>na dnie naczynia ukladac biszkopty (podluzne - najlepsze sa SAN - potrzeba
>ok 3 paczek - duzych, tam jest ok 40 biszkoptow)
>biszkopty maczac lekko w schlodzonej kawie z rumem. na to nalozyc warste
>serowo-jajkowa - grubosc warstwy kazdy ustala sam) na to kolejna warstwa
>namoczonych lekko biszkoptow, serek i znowu biszkopty, na sam wierzch, cienka
>wartstwa kremu i kakao
No wiec wlasnie z tym kremem sa problemy. Ja uwielbiam ( bo schudlem 7
kg w ciagu ostatniego roku i uwazam, ze mi sie cos nalezy). Ale Slubna
jest zdania odmiennego . Co do kakao : ja osobiscie wolalbym utarta
czekolade. Ponoc dobra na sex.
Orginalny przepis, podawany przez producenta serkow Mascarpone brzmi :
"500 g Salerno Mascarpone
1 1/2 cup expresso or strong cofee
6 eggs
6 tablespoons sugar
2 packages Lady Fingers
1 oz liquuer of your choice ( Tia Maria, Kahlua etc.)
Separate egg yolks from egg whites. Beat egg with sugar until creamy
smooth. Add Salerno Marscarpone cream and liqueur. Beat egg whites
untill firm and fluffy. Fold into Mascarpone mixture. Dip Lady Fingers
into cofee. Layer bottom of pie plate. Cover with Mascarpone mixture.
Repeat biscuits and Mascarpone mixture layers. Sprinkle with
semi-sweet chocolate shavings. Refrigerate before serving. May also be
frozen."
Co niniejszym przekazuje do wyprobowania.
Pozdrawiam
dradam
|