Data: 2003-02-16 12:01:09
Temat: Re: Tiramisu
Od: "Marta Trzaska" <m...@m...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ryhoo Sos." <d...@i...pl> napisał w wiadomości
news:b2m7f2$joh$1@absinth.dialog.net.pl...
> Czy macie pomysł by to "Tiramisu" nie było tak zabujczo kaloryczne,
> znaczy chodzi o taki przepis, odmiane by było dobre smaczne ale nie
> szło tak w pas ;-)
Ja znam! Ja znam!!
Zjesc jedne kawalek zamiast 4 lub pol zamiast jednego ;)
A w ogole, to u mnie robi sie tiramisu bez zadnej tam smietany kremowki...a
zytalam sporo przepisow grze takowa sie dodaje
tylko jajka ubite z cukrem na jednolita mase i dodawane do nich serki
mascarpone
a doklandiej
3 jajka, lub 6 zoltek
bialka ubic z 3/4 szklanki cukru, dodac zoltka, obijac dalej, tak zeby
jakjka byly dobrze, mocno ubite potem dodawac serek Macsarpone (2x25dkg lub
jesli ktos ma to od razu pol kilo;) )
wymieszac to na gladka mase
wczesniej zrobic kawe (ok 3 filizanki - mocna dosc powinna byc) do tego
dodac 3-6 lyzek rumu 80% (to w zaleznosci od tego jak mocny aromat i smak
chcemy uzyskac - jesli robimy dla dzieci.. wiadomo z ealkoholu nie uzywamy
:)) )
na dnie naczynia ukladac biszkopty (podluzne - najlepsze sa SAN - potrzeba
ok 3 paczek - duzych, tam jest ok 40 biszkoptow)
biszkopty maczac lekko w schlodzonej kawie z rumem. na to nalozyc warste
serowo-jajkowa - grubosc warstwy kazdy ustala sam) na to kolejna warstwa
namoczonych lekko biszkoptow, serek i znowu biszkopty, na sam wierzch, cinka
wartstwa kremu i kakao
Marta
|