| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-08-11 09:45:08
Temat: Tofu wlasnej robotyWitam wszystkich,
ostatnio zainteresowalam sie kuchnia wegetarianska.
Do bardzo wielu dan dodaje sie tam tofu. Czy ktos wie,
jak mozna to zrobic domowym sposobem? W sklepach
ze zdrowa zywnoscia jest b. drogie, a chce sprobowac.
A moze ktos z Was ma wyprobowane przepisy na rozne
pysznosci z tofu i zechce sie podzielic z poczatkujaca kucharka?
Z przyjemnoscia skorzystam z kazdego przepisu.
Dziekuje i pozdrawiam serdecznie
Aga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-08-11 20:48:37
Temat: Re: Tofu wlasnej roboty> ostatnio zainteresowalam sie kuchnia wegetarianska.
> Do bardzo wielu dan dodaje sie tam tofu. Czy ktos wie,
> jak mozna to zrobic domowym sposobem? W sklepach
> ze zdrowa zywnoscia jest b. drogie, a chce sprobowac.
>
> A moze ktos z Was ma wyprobowane przepisy na rozne
> pysznosci z tofu i zechce sie podzielic z poczatkujaca kucharka?
> Z przyjemnoscia skorzystam z kazdego przepisu.
Hej Aga,
przepisu pod ręką akurat nie mam, ale poszukam. Wiem tylko, że produkcja
była dość długotrwała, a składniki przypominały bardziej produkcję
nawozów sztucznych, niż żywności.
Bez gwarancji: wygotować fasolę sojową, wychodzi z tego coś w rodzaju
mleka. To mleko zlać do pojemnika i potraktować siarczanem wapnia w
charakterze koagulatora. Zacznie się robić "ser". Wycisąć przez skarpetę
(taką żywnościową oczywiście), uformować bloczek i wcinać. Dokładnych
ilości muszę poszukać.
Radzę ci najpierw spróbuj to kupne. Ja za tym nie przepadam. Znaczy, na
mojej liście ulubionych składników znajduje się niedaleko móżdżku, czyli
głęboko na liście: nigdy nie kupuj. To świeże jeszcze jakoś idzie,
panierowane lub w sosie sojowym. Ale te suszone smakują jak gąbka
nasączona zupą ogonową. Takie pseudo-mięso. Kiełki soi są zdrowsze.
No i poszukaj trochę. U nas tofu jest raczej tanie. Cena porównywalna z
tanim twarogiem. Ja nie jestem wegetarianem, lubię jednak
poeksperymentować, a że wśród znajomych mam kilku wegetarian, szanse są,
a są dobre potrawy wegetariańskie. Tam, gdzie w przepisach jest tofu,
daję jakieś warzywa, twaróg, ser owczy (dla tych, co mleko i sery
jedzą). Dla jedzących jajka, ugotowane białko (żółtko ląduje w sosie do
sałaty) Czasem nawet pokrojony w kostki chleb upieczony. Zależy co
pasuje do recepty.
Ponieważ jednak różne są smaki... Spróbuj kupne, jak posmakuje, to się
robota opłaci.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-11 20:56:30
Temat: Re: Tofu wlasnej robotyAha, jeszcze jedno
recept z tofu jest tysiące w sieci. Np. http://tofu.wildhack.com/ jest
parę rzeczy, które mi się podobają. Będę musiał przerobić na ser ;-))
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-12 16:07:31
Temat: Re: Tofu wlasnej robotyRob wrote:
> A moze ktos z Was ma wyprobowane przepisy na rozne
> pysznosci z tofu i zechce sie podzielic z poczatkujaca kucharka?
> Z przyjemnoscia skorzystam z kazdego przepisu.
no to polecam puszkkke:
http://puszkkka.spinacz.pl :)
mnustwo przepisow wegetarianskich.
co do tofu to nigdy nie robilam sama - zawsze kupuje. najlepsze jest w
takim foliowym woreczku z zolta nalepka - zazwyczaj wlasnie to maja w
sklepach - na szczescie :) mozesz tez zajzec do sklepow z zywnoscia
orientalna - tam tez maja zawsze to tofu.
o! przypomnialo mi sie, firma produkujaca to tofu to solida.
a tak wogole jesli interesuja cie pogaduszki z wegusami to zaprasza na
nasza grupe dyskusyjna: ircx.pl.polskavege
dostepna m.in. na news.chip.pl, news.tpi.pl
pozdr. serdecznie
pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-13 06:23:44
Temat: Re: Tofu wlasnej roboty
Użytkownik "Waldemar Krzok" <5...@t...de> napisał w
wiadomości news:3B759A25.45E81A02@t-online.de...
>
> przepisu pod ręką akurat nie mam, ale poszukam. Wiem tylko, że produkcja
> była dość długotrwała, a składniki przypominały bardziej produkcję
> nawozów sztucznych, niż żywności.
> Bez gwarancji: wygotować fasolę sojową, wychodzi z tego coś w rodzaju
> mleka. To mleko zlać do pojemnika i potraktować siarczanem wapnia w
> charakterze koagulatora. Zacznie się robić "ser". Wycisąć przez skarpetę
> (taką żywnościową oczywiście), uformować bloczek i wcinać.
Waldku, wcale nie trzeba jakiś chemicznych paskudztw, by z mleka sojowego
otrzymać tofu - wystarczy sok z cytryny ;-))
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-13 10:08:39
Temat: Re: Tofu wlasnej robotyA "Rob" <m...@p...com> na to:
> Witam wszystkich,
>
> ostatnio zainteresowalam sie kuchnia wegetarianska.
> Do bardzo wielu dan dodaje sie tam tofu. Czy ktos wie,
> jak mozna to zrobic domowym sposobem? W sklepach
> ze zdrowa zywnoscia jest b. drogie, a chce sprobowac.
można zrobic samemu, ale szkoda zdrowia i czasu. poszukaj w zwykłych
dużych sklepach. ja kupuję takie w żółto zielonym opakowaniu po 3,90
(Solida zdaje się) za kostkę około ćwierć kilograma. to jest normalna
cena. nie jakies 5 czy 7 złotych... nie daj się robic w balona ;-)
tofu można robic na wiele sposobów
marynowac w sosie sojowym pokrojone w plastry czy kostki (albo innych
mieszankach), smażyć te plastry na głębokim oleju panierowane lub
nie.
robic kotlety
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=81
robić pasty do pieczywa, pasztety, dodawać do sałatek, tofu wędzone
jesć na kanapkach jak pasztet
samo tofu to nic ciekawego w smaku. przejmuje smak przypraw. polecam
--
wojmat
cisza dla Gandalfa
http://ipolska.pl/test/klepsydra.gif
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-13 11:07:02
Temat: Re: Tofu wlasnej roboty
> > Bez gwarancji: wygotować fasolę sojową, wychodzi z tego coś w rodzaju
> > mleka. To mleko zlać do pojemnika i potraktować siarczanem wapnia w
> > charakterze koagulatora. Zacznie się robić "ser". Wycisąć przez skarpetę
> > (taką żywnościową oczywiście), uformować bloczek i wcinać.
>
> Waldku, wcale nie trzeba jakiś chemicznych paskudztw, by z mleka sojowego
> otrzymać tofu - wystarczy sok z cytryny ;-))
albo ocet, właśnie doczytałem. W oryginale jest coś z morza, chemicznie
siarczan wapnia. Producenci chyba też siarczanu wapnia używają.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-14 06:24:48
Temat: Re: Tofu wlasnej robotyA Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> na to:
> Producenci chyba też siarczanu wapnia używają.
oryginalnie skała wapienna
--
wojmat
cisza dla Gandalfa
http://ipolska.pl/test/klepsydra.gif
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |