| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-08-11 15:14:56
Temat: dieta po operacjiposzukuje informacji na temat diety po resekcji żołądka: przepisy, zasady
żywienia itp
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-08-13 06:52:10
Temat: Re: dieta po operacjiWitaj
Tak to by bylo za duzo pisania najlepiej wybrac sie do ksiegarnii kupic
ksiazke. Mielismy taka w szkole ale glowy sobie nie dam uciac czy to
prawidlowy tytol a i autora nie mam Ale jakos tak lecial "ZYwienie w
chorobach ukladu pokarmowego" i napewno sa jeszcze inne najlepiej przez
jakichs doktoreow pisane i bedzie fachowo bo takie djety nie sa takie proste
Aga
Użytkownik "TomiR" <T...@g...pl> napisał w wiadomości
news:9l3hll$blg$1@news.tpi.pl...
> poszukuje informacji na temat diety po resekcji żołądka: przepisy, zasady
> żywienia itp
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-14 21:26:48
Temat: Re: dieta po operacji Oto co znalazłam w książce "Gdy lekarz zaleci dietę" (Wydawnictwo Watra,
Warszawa 1987, wydanie IV, autorzy prof. dr med. hab. Jan Hasik, dr med.
Lech Hryniewiecki, mgr inż. Anna Rościszewska - Stoyanow) na stronie 174:
"Zespół małego żołądka - zespół poresekcyjny (dumping syndrom)
Zespół małego żołądka powstaje w wyniku przedostawania się przez kikut
żołądka - po jego częściowym usunięciu - bezpośrednio do jelita znacznych
ilości pokarmu [...]. Już po 10-20 min. po spożuciu obfitszego posiłku lub
większej ilości płynu nastepuje uczucie pełnoścxi, nudności i obfite
wymioty, a nawet biegunka. Równocześnie mogą wystąpic objawy zapaści.
Dla poprawy wystarczy nieraz ułożenie chorego w pozycji leżącej. Ponadto
należy zwiększyć ilość dziennych posiłków do 6 lub nawet więcej, o
zmniejszonej objętości. Często objawy powyższe powoduje nadmiar słodyczy lub
mleka [...]Wymioty [...]doprowadzają szybko do odbiałczenia i odwodnienia,
stąd przede wszystkim obowiązek diety wysokobiałkowej, wyrównującej
niedobory elektrolitowe, a zwłaszcza potasu. Białko należy podawać w postaci
lekko strawnej i łatwo przyswajalnej, a więc biały ser, białko jaja, mięso i
jego przetwory oraz ryby. Mięso - najlepiej mielonei gotowane - podzielone
na 6 lub więcej dziennych porcji, aby wypełnić obowiązek podania około 1,5 g
białka (o wysokiej wartości biologicznej) na 1 kg cieżaru należnego.''
Mam też w domu "Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego" (Tomasz
Krygier i Zfia Zawistowska, Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa
1986), ale tutaj nic nie znalazłam.
Pozdrawiam
Ania (po raz pierwszy na grupie pl.rec.kuchnia)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |