« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-09-25 07:51:14
Temat: TopinkiJakoś jest tak, że wszyscy jeżdżący do Czech pamietają stamtąd smażony
ser, a jakby nikt nie trafił na inne popularne w czeskiej gastronomii i
tanie danie, czyli topinkę, po naszemu grzankę.
Typowa topinka to duża kromka żytniego chleba usmażona na rumiano na
maśle, nasmarowana zwykle czosnkiem i następnie obłożona różnymi
smacznymi rzeczami. Obłożenie może być na gorąco lub na zimno, mięsne
lub jarskie, zależnie od pomysłowości. Jadłem topinki z szynką i
dodatkami, z jajecznicą z grzybami (nazywa się to topinka po szumawsku),
z tatarem z piklami, z zimnym mięsem, serem, wędzoną rybą etc. etc.
Obłożenie powinno zawierać obok głównego składnika kilka dodatkowych,
być raczej bogate. Tak topinka w zupełności starcza na mały posiłek i
jest niedroga, aczkolwiek może być skromniejsza lub bardziej wyszukana.
Także do szybkiego przyrządzenia w warunkach domowych czy nawet
polowych, nakarmi i nie zrujnuje.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |