Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Topinki

Grupy

Szukaj w grupach

 

Topinki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-09-25 07:51:14

Temat: Topinki
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jakoś jest tak, że wszyscy jeżdżący do Czech pamietają stamtąd smażony
ser, a jakby nikt nie trafił na inne popularne w czeskiej gastronomii i
tanie danie, czyli topinkę, po naszemu grzankę.
Typowa topinka to duża kromka żytniego chleba usmażona na rumiano na
maśle, nasmarowana zwykle czosnkiem i następnie obłożona różnymi
smacznymi rzeczami. Obłożenie może być na gorąco lub na zimno, mięsne
lub jarskie, zależnie od pomysłowości. Jadłem topinki z szynką i
dodatkami, z jajecznicą z grzybami (nazywa się to topinka po szumawsku),
z tatarem z piklami, z zimnym mięsem, serem, wędzoną rybą etc. etc.
Obłożenie powinno zawierać obok głównego składnika kilka dodatkowych,
być raczej bogate. Tak topinka w zupełności starcza na mały posiłek i
jest niedroga, aczkolwiek może być skromniejsza lub bardziej wyszukana.
Także do szybkiego przyrządzenia w warunkach domowych czy nawet
polowych, nakarmi i nie zrujnuje.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kucharz..itd...
prażony syr
Żeliwne patelnie Sprzedam
lasagne
jesiennie...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »