Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!wlalos
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Topinki
Date: Sat, 25 Sep 2004 09:51:14 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 16
Sender: w...@o...pl@pawlacz.stock9.one.pl
Message-ID: <w...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pawlacz.stock9.one.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1096098672 9056 80.72.34.43 (25 Sep 2004 07:51:12 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 25 Sep 2004 07:51:12 GMT
User-Agent: MT-NewsWatcher/3.4 (PPC Mac OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:216521
Ukryj nagłówki
Jakoś jest tak, że wszyscy jeżdżący do Czech pamietają stamtąd smażony
ser, a jakby nikt nie trafił na inne popularne w czeskiej gastronomii i
tanie danie, czyli topinkę, po naszemu grzankę.
Typowa topinka to duża kromka żytniego chleba usmażona na rumiano na
maśle, nasmarowana zwykle czosnkiem i następnie obłożona różnymi
smacznymi rzeczami. Obłożenie może być na gorąco lub na zimno, mięsne
lub jarskie, zależnie od pomysłowości. Jadłem topinki z szynką i
dodatkami, z jajecznicą z grzybami (nazywa się to topinka po szumawsku),
z tatarem z piklami, z zimnym mięsem, serem, wędzoną rybą etc. etc.
Obłożenie powinno zawierać obok głównego składnika kilka dodatkowych,
być raczej bogate. Tak topinka w zupełności starcza na mały posiłek i
jest niedroga, aczkolwiek może być skromniejsza lub bardziej wyszukana.
Także do szybkiego przyrządzenia w warunkach domowych czy nawet
polowych, nakarmi i nie zrujnuje.
Władysław
|