« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-09-02 07:44:59
Temat: Tort chlebowy.Nie wiem czy to się na pewno tak nazywa, ale przepis, który dostałem miał
taka nazwę.
Składniki:
- chleb tostowy
- majonez
- jajka
- szproty podwędzane w oleju / tuńczyk / makrela wędzona albo kombinacje
wymienionych.
- szynka konserowa
Wykonanie:
- Kromki chleba układamy na desce jedna przed drugą na płasko, tworząc
kształ keksa.
- Smarujemy je majonezem.
- W międzyczasie jajka gotujemy na twardo, robimy z nich pastę jajeczną -
czyli mieszamy z odrobiną majonezu, ze szczypiorkiem lub czym kto lubi.
- Pastę jajeczną rozsmarowujemy na pierwszej warstwie chleba.
- kładziemy drugą warstwę, ale najlepiej zaczynając od pół kromki, żeby
była zakładka do pierwszej warstwy.
- Drugą warstwę również smarujemy majonezem.
- Rozsmarowujemy na niej rybkę. Ja np z powodzeniem wykorzystuje pastę
zrobioną z puszki tuńczyka sałatkowego i puszki szprotek podwędzanych w
oleju. Rozgniatam wszystko razem i rozsmarowuje.
- Na rybkę układamy trzecią warstwę chleba.
- Również ją cienko smarujemy majonezem.
- Całość przykrywamy dużymi plastrami szynki konserwowej.
- Dekorujemy marynowanymi pieczarkami, ogóreczkami, pomidorkami
koktajlowymi, oliwkami czy czym kto woli.
Bardzo smaczne i jeszcze bardziej pożywne.
Robi furore na imprezach.
--
Artur Nowacki
Dom GG: 9856 Praca GG 4624321
http://www.toya.net.pl/~artnow | http://artnow.blox.pl
http://plfoto.com/uzytkownik.php?authorname=artnow
_*_Ludzie dziela sie na tych, ktorzy robia backupy i na tych, ktorzy beda robili
backupy._*_
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-09-02 08:58:25
Temat: Re: Tort chlebowy.
Użytkownik "Artur Nowacki" <a...@l...home.pl> napisał w wiadomości
news:d949458cc3c08f215876cecdc3b15e67@news.home.net.
pl...
> Nie wiem czy to się na pewno tak nazywa, ale przepis, który dostałem miał
> taka nazwę.
>
> Składniki:
>
> - chleb tostowy
> - majonez
> - jajka
> - szproty podwędzane w oleju / tuńczyk / makrela wędzona albo kombinacje
> wymienionych.
> - szynka konserowa
>
> Wykonanie:
>
> - Kromki chleba układamy na desce jedna przed drugą na płasko, tworząc
> kształ keksa.
> - Smarujemy je majonezem.
> - W międzyczasie jajka gotujemy na twardo, robimy z nich pastę jajeczną -
> czyli mieszamy z odrobiną majonezu, ze szczypiorkiem lub czym kto lubi.
> - Pastę jajeczną rozsmarowujemy na pierwszej warstwie chleba.
> - kładziemy drugą warstwę, ale najlepiej zaczynając od pół kromki, żeby
> była zakładka do pierwszej warstwy.
> - Drugą warstwę również smarujemy majonezem.
> - Rozsmarowujemy na niej rybkę. Ja np z powodzeniem wykorzystuje pastę
> zrobioną z puszki tuńczyka sałatkowego i puszki szprotek podwędzanych w
> oleju. Rozgniatam wszystko razem i rozsmarowuje.
> - Na rybkę układamy trzecią warstwę chleba.
> - Również ją cienko smarujemy majonezem.
> - Całość przykrywamy dużymi plastrami szynki konserwowej.
> - Dekorujemy marynowanymi pieczarkami, ogóreczkami, pomidorkami
> koktajlowymi, oliwkami czy czym kto woli.
>
> Bardzo smaczne i jeszcze bardziej pożywne.
> Robi furore na imprezach.
>
>
> --
> Artur Nowacki
> Dom GG: 9856 Praca GG 4624321
> http://www.toya.net.pl/~artnow | http://artnow.blox.pl
> http://plfoto.com/uzytkownik.php?authorname=artnow
> _*_Ludzie dziela sie na tych, ktorzy robia backupy i na tych, ktorzy beda
robili backupy._*_
- kładziemy drugą warstwę, ale najlepiej zaczynając od pół kromki, żeby
była zakładka do pierwszej warstwy
- to znaczy jak? przepraszam jeśli jestem troche "nie kumata"..
ogolnie brzmi smacznie :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-09-02 09:25:57
Temat: Re: Tort chlebowy."Topino" <t...@p...onet.pl> napisał(a):
> - to znaczy jak? przepraszam jeśli jestem troche "nie kumata"..
> ogolnie brzmi smacznie :)
Generalnie spróbuje obrazowo:
___ ___ ___ ___ ___ ___ III warstwa
_ ___ ___ ___ ___ ___ _ II Warstwa
___ ___ ___ ___ ___ ___ I Warstwa
Chodzi o to żeby kromki zachodziły na siebie. Żeby się nie rozleciało.
--
Artur Nowacki
Dom GG: 9856 Praca GG 4624321
http://www.toya.net.pl/~artnow | http://artnow.blox.pl
http://plfoto.com/uzytkownik.php?authorname=artnow
_*_Ludzie dziela sie na tych, ktorzy robia backupy i na tych, ktorzy beda robili
backupy._*_
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-09-02 10:03:40
Temat: Re: Tort chlebowy.
Użytkownik "Artur Nowacki" <a...@l...home.pl> napisał w wiadomości
news:731cba6fcf17a39f47a18c21c845effc@news.home.net.
pl...
> "Topino" <t...@p...onet.pl> napisał(a):
>
> > - to znaczy jak? przepraszam jeśli jestem troche "nie kumata"..
> > ogolnie brzmi smacznie :)
>
>
> Generalnie spróbuje obrazowo:
>
> ___ ___ ___ ___ ___ ___ III warstwa
> _ ___ ___ ___ ___ ___ _ II Warstwa
> ___ ___ ___ ___ ___ ___ I Warstwa
>
> Chodzi o to żeby kromki zachodziły na siebie. Żeby się nie rozleciało.
>
>
A ciekawym akcentem kolorystycznym jest zastosowanie
tostów w róznych kolorach i ułozenie ich w szachownice..
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-09-02 10:13:32
Temat: Re: Tort chlebowy.
Użytkownik "Marek W."
<U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU
.UplU> napisał w
wiadomości news:df98f4$gma$1@news.lublin.pl...
>
> Użytkownik "Artur Nowacki" <a...@l...home.pl> napisał w wiadomości
> news:731cba6fcf17a39f47a18c21c845effc@news.home.net.
pl...
> > "Topino" <t...@p...onet.pl> napisał(a):
> >
> > > - to znaczy jak? przepraszam jeśli jestem troche "nie kumata"..
> > > ogolnie brzmi smacznie :)
> >
> >
> > Generalnie spróbuje obrazowo:
> >
> > ___ ___ ___ ___ ___ ___ III warstwa
> > _ ___ ___ ___ ___ ___ _ II Warstwa
> > ___ ___ ___ ___ ___ ___ I Warstwa
> >
> > Chodzi o to żeby kromki zachodziły na siebie. Żeby się nie rozleciało.
> >
> >
>
> A ciekawym akcentem kolorystycznym jest zastosowanie
> tostów w róznych kolorach i ułozenie ich w szachownice..
>
> Marek
>
>
Ok, już połapłam :) dzięki spróbuję !
Pozdrawiam
Ola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-09-02 11:10:39
Temat: Re: Tort chlebowy.Artur Nowacki napisał(a):
> Nie wiem czy to się na pewno tak nazywa, ale przepis, który dostałem miał
> taka nazwę.
>
> Bardzo smaczne i jeszcze bardziej pożywne.
> Robi furore na imprezach.
>
>
To się potem kroi pionowo, na kromki?
--
Ania
http://aniared.blog.onet.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-09-02 11:21:42
Temat: Re: Tort chlebowy.On Fri, 02 Sep 2005 13:10:39 +0200, aniared
<a...@n...pl> wrote:
>Artur Nowacki napisał(a):
>> Nie wiem czy to się na pewno tak nazywa, ale przepis, który dostałem miał
>> taka nazwę.
>>
>
>> Bardzo smaczne i jeszcze bardziej pożywne.
>> Robi furore na imprezach.
>>
>>
>
>To się potem kroi pionowo, na kromki?
raczej paski....chyba...
pierz a czasem Trys
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-09-02 11:22:16
Temat: Re: Tort chlebowy.Krysia Thompson napisał(a):
>>
>>To się potem kroi pionowo, na kromki?
>
>
>
> raczej paski....chyba...
>
> pierz a czasem Trys
> K.T. - starannie opakowana
Znaczy się jak, Pani Dobrodziejko? ;)
--
Ania
http://aniared.blog.onet.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-09-02 12:12:23
Temat: Re: Tort chlebowy.Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> napisał(a):
>> To się potem kroi pionowo, na kromki?
>
> raczej paski....chyba...
>
Ja tam kroje na kawałki ;-)
Ile kto by chciał.
--
Artur Nowacki
Dom GG: 9856 Praca GG 4624321
http://www.toya.net.pl/~artnow | http://artnow.blox.pl
http://plfoto.com/uzytkownik.php?authorname=artnow
_*_Ludzie dziela sie na tych, ktorzy robia backupy i na tych, ktorzy beda robili
backupy._*_
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-09-02 13:50:59
Temat: Re: Tort chlebowy.On Fri, 02 Sep 2005 13:22:16 +0200, aniared
<a...@n...pl> wrote:
>Krysia Thompson napisał(a):
>>>
>>>To się potem kroi pionowo, na kromki?
>>
>>
>>
>> raczej paski....chyba...
>>
>> pierz a czasem Trys
>> K.T. - starannie opakowana
>
>Znaczy się jak, Pani Dobrodziejko? ;)
Z gory na dol :)))
Pierz a czasem Trys, a teraz podobno Pani Dobrodziejka :)))))
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |