Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Tortille - pomożecie?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Tortille - pomożecie?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-05-28 16:32:30

Temat: Tortille - pomożecie?
Od: "Akulka " <s...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,
Drodzy moi, proszę o pomoc. Ostatnio tyle mówicie o tym meksykańskim żarciu,
że i ja pozazdrościłam. Postanowiłam zrobić w tym tygodniu tortille z czymś
tam.. No i mam big problema, albowiem nigdy tortilli nie robiłam i szczerze
mówiąc też i nie jadłam.
Dlatego też i moje obawy w stosunku do owej sobotniej lub niedzielnej
produkcji, jak i pytania do was.

Ogólnie przepis na tortille mam, ale popytać muszę:
a)czy ciasto powinno być tak gęste jak na pierogi (piszą, że da się lepić w
kulkę) i jak je uformować (za pomocą wałka?)
b)jakiej śr. powinny być?
c)czy można je upiec na patelni zamiast w piekarniku?
d)jak bardzo je piec (ile ok. min.), powinny być twarde, czy też miękkie,
e)jak uformować z nich kieszonkę?
f)z czym najlepiej podać, żeby nie spartolić (ew. przepis będzie na kolanach
wydziękowany) i żeby nie odstraszyć mięsożerców?

Sorki, ze tak wiele pytam, ale z uwagi na to, że nigdy owych cymesów nie
jadłam, wolę być szczegółowa.

P.S. Jeśli ktoś ma jakieś przepisy niezawodne, a chciał by je wrzucić pod mój
post, to będę zachwycona.

Pozdrawiam serdecznie,
Akulka

o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°¤o
Dwóch ludzi patrzyło przez te same kraty. Jeden ujrzał kałużę, a drugi
gwiazdy.


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-05-28 22:41:32

Temat: Re: Tortille - pomożecie?
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora



Akulka wrote:
>
> Witam,
> Drodzy moi, proszę o pomoc. Ostatnio tyle mówicie o tym meksykańskim żarciu,
> że i ja pozazdrościłam. Postanowiłam zrobić w tym tygodniu tortille z czymś
> tam.. No i mam big problema, albowiem nigdy tortilli nie robiłam i szczerze
> mówiąc też i nie jadłam.
> Dlatego też i moje obawy w stosunku do owej sobotniej lub niedzielnej
> produkcji, jak i pytania do was.
>
> Ogólnie przepis na tortille mam, ale popytać muszę:
> a)czy ciasto powinno być tak gęste jak na pierogi (piszą, że da się lepić w
> kulkę) i jak je uformować (za pomocą wałka?)

troche bardziej miekkie, formowac walkiem lub rozklepywac miedzy dlonmi

> b)jakiej śr. powinny być?

zalezy do czego, zeby zmiescily sie na patelni


> c)czy można je upiec na patelni zamiast w piekarniku?

tylko na patelni, w piekarniku nie mozna

> d)jak bardzo je piec (ile ok. min.), powinny być twarde, czy też miękkie,

smazyc na suchej patelni bez tluszczu, az ciasto nie bedzie surowe

> e)jak uformować z nich kieszonkę?

??? to nie pita - a zawija sie je tak, jak golabki.


> f)z czym najlepiej podać, żeby nie spartolić (ew. przepis będzie na kolanach
> wydziękowany) i żeby nie odstraszyć mięsożerców?

posiekana kapusta, salsa, guacamole, usmazone piersi kurze albo cienki
stek pociete w paski, pomidory, papryka jalapeno

>
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-29 08:08:28

Temat: Re: Tortille - pomożecie?
Od: "Monika Biermann" <m...@g...de> szukaj wiadomości tego autora

Zobacz moje Fajitas:
http://groups.google.de/groups?q=fajitas+monika&hl=d
e&lr=&ie=UTF-8&selm=bafim3%2431u%2401%241%40news.t-o
nline.com&rnum=1
Przepis jest na ok. 2 osoby

Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-29 11:39:56

Temat: Odp: Tortille - pomożecie?
Od: "Smerf" <f...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Czesc

Moglabys mi podeslac przepis na tortille, jezeli masz oczywiscie w wersji
elektronicznej.


Pozdrawiam gorąco

Smerf


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-29 12:33:35

Temat: Re: Tortille - pomożecie?
Od: "Mania" <M...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Smerf" <f...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bb4ubl$erq$1@news.onet.pl...
| Czesc
|
| Moglabys mi podeslac przepis na tortille, jezeli masz oczywiscie w
wersji
| elektronicznej.
|
|
| Pozdrawiam gorąco
|
| Smerf
|
|
To ja rowniez poprosze :D

--
Pozdrawiam
Mania zastanawiajaca sie co zrobic na obiadek :))
Wawa -Bemowo
gg 2095710


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-29 17:59:40

Temat: Re: Tortille - pomożecie?
Od: Dro77naR <z...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

w <news:3ED53B1C.B71705FB@olypen.com>
Magdalena Bassett napisał(a):


>> c)czy można je upiec na patelni zamiast w piekarniku?
>
> tylko na patelni, w piekarniku nie mozna
>

hmmm, przed chwila znalazlem cos takiego:

http://kafeteria.pl/bonappetit/przepisy/obiekt_int.p
hp?id_p=773

wiec jak to w sumie jest?


--
Pozdrawiam

Dro77naR

d...@w...pl
gg 549869

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-29 21:21:02

Temat: Re: Tortille - pomożecie?
Od: "Monika Biermann" <m...@g...de> szukaj wiadomości tego autora

Wyzej zapostowalam
Monika

"Smerf" <f...@p...onet.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:bb4ubl$erq$1@news.onet.pl...
> Czesc
>
> Moglabys mi podeslac przepis na tortille, jezeli masz oczywiscie w wersji
> elektronicznej.
>
>
> Pozdrawiam gorąco
>
> Smerf
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-29 21:25:37

Temat: Re: Tortille - pomożecie?
Od: "Monika Biermann" <m...@g...de> szukaj wiadomości tego autora


Te z tej str. to beda Tacos, takie jak chipsy kukurydziane i piecze sie je w
piekarniku. Te z patelni sa wiotkie i miekkie jak nalesniki.

Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-30 03:08:09

Temat: Re: Tortille - pomożecie?
Od: "Akulka " <s...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

> hmmm, przed chwila znalazlem cos takiego:
>
> http://kafeteria.pl/bonappetit/przepisy/obiekt_int.p
hp?id_p=773
>
> wiec jak to w sumie jest?
>
>
> --
> Pozdrawiam
>
> Dro77naR


Hm, no właśnie, ja mam podobnie w przepisie, zeby w piekarniku piec.

Oki, dziękuję serdecznie wszystkim za odzew, to miło, ze mozna na was
liczyć:)) Spróbuję coś upichcić w tą sobotę hehe - to bedzie niezła zabawa...

No i oczywiście czymś nadzieję - tylko jeszcze nie wiem do końca czym - ew.
ślimakami - bo bardzo sie rozplęgły mi w ogródku. Koszmar - wszystko wcinają,
a ja ich nie mogę - nie wyobrażam sobie ślimaka na talerzu - brrrrr,
pomysleć, że są amatorzy:)).

~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Oki, a w puszce teraz znalazłam taki przepis:
Składniki:

300g mąki kukurydzianej
150g mąki pszennej
100g margaryny
sól
Przepis:
Z obu rodzajow mąki, tłuszczu i wody zagniesć ciasto, dobrze wyrobić.
Podzielić ciasto na kawałki wielkosci jajka i zostawić na kilkanascie minut.
Ciasto rozwałkować na placki wielkosci talerzyka deserowego i smażyć na
patelni posmarowanej tłuszczem, jak nalesniki.

Stosować z różnymi obłożeniami.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jeszcze raz dziekuję za odzew, pozdrawiam

Akulka


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-02 17:13:17

Temat: Re: Tortille - pomożecie?
Od: "Akulka " <s...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,
Jestem po weekend&#8217;zie i po próbie zmierzenia się z tortillami. Zrobiłam
nadzienie z cebuli, papryki, pomidorów i mięska mielonego (pysznie doprawiłam
na ostro) i zaopatrzyłam się w tarty ser żółty i butelkę sosu cygańskiego
(jakby ktoś chciał bardziej pikantnie). Ale przeliczyłam się, ze robienie
tortilli będzie stosunkowo proste. Wrrrrrrrrr tortille wygrały.
Zrobiłam je wg przepisu Magdaleny Bassett:
~~~~
Tortillas de maiz
1/2 kg masa harina (mąka kukurydziana), 100 g smalcu, ciepła woda, 1 łyżeczka
soli

Posiekać smalec z masa harina, dodać sól, i wody ile potrzeba żeby zarobić
miękkie ciasto przez 2-3 minuty. Odstawić na pól godziny zawinięte w wilgotna
ścierkę. Znów wyrobić. Formować małe kulki wielkości małego jaja i rozklepać
miedzy dłońmi, aż będą takiej średnicy, jak długość dłoni. Lub rozwałkować na
desce w małe krążki. Piec na suchej patelni bez tłuszczu ciągle obracając,
składać jedną na drugiej przykryte w misce w ciepłym piecu. Lub piec nad
płomieniem, ciągle obracając (dlatego po polsku nazywają się podpłomyki.).
~~~~
Kurde, konia z rzędem temu, komu za pierwszym razem się uda zrobić tortille.
Dałam wszystko wg przepisu, zagniotło się dobrze, odstawiłam przykryte znów
wyrobiłam i co? Tego nie dało się ani rozwałkować, ani też rozklepać w
dłoniach i rwały się tak, ze mnie krew zalewała. A tu czytam, że tortille
mają być cienkie i miękkie / za mało wody, czy tłuszczu?
Po fakcie doczytałam dokładnie porady Mady z forum kuchnia i wynika, że
raczej wody, o ja nieszczęsna. Tylko zastanawia mnie, ze Mada robi z samej
wody i mąki (chyba, że to pomyłka). Wszystkie bowiem przepisy mają więcej lub
mniej tłuszczu w składzie.
Jakkolwiek, wybrnęłam na wpół zwycięsko, bowiem zrobiłam ciasto naleśnikowe,
tyle, ze z mąki kukurydzianej z domieszką pszennej. Konsumującym smakowało,
chyba najmniej mnie (to z powodu nadmiaru kwasów żołądkowych jakie mi
przysporzyły te tortille, wrr).
Jeśli macie jakieś sugestie jak zrobić je żeby były miękkie (bo mnie próbny
nie dość że się porozwalał, to i twardy jak blacha był), to mówcie, bo ja
uparta jestem. Tak łatwo się nie poddam, żeby mi byle jaki placek w twarz się
szyderczo śmiał.
Pocieszam się, ze na swoje usprawiedliwienie mam to, iż to był mój pierwszy
raz z tym meksykańskim naleśnikiem (zwłaszcza, że jak na wstępie rzekłam ,
nawet nie miałam przyjemności go wcześniej próbować &#8211; więc porównać moje
dzieło nie miałam z czym).


Pozdrawiam,
Akulka, smutna lekko, bo inaczej tą niedzielną, kulinarną przygodę sobie
wyobrażała.

o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°¤o
Dwóch ludzi patrzyło przez te same kraty. Jeden ujrzał kałużę, a drugi
gwiazdy.


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

torba na kolkach na zakupy - pytanie
ale obiad szykuje...
Przyprawy kuchni azjatyckiej - gdzie kupic?
Grillowanie
Kuchnia karmiącej ???

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »