| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-05-28 16:32:30
Temat: Tortille - pomożecie?Witam,
Drodzy moi, proszę o pomoc. Ostatnio tyle mówicie o tym meksykańskim żarciu,
że i ja pozazdrościłam. Postanowiłam zrobić w tym tygodniu tortille z czymś
tam.. No i mam big problema, albowiem nigdy tortilli nie robiłam i szczerze
mówiąc też i nie jadłam.
Dlatego też i moje obawy w stosunku do owej sobotniej lub niedzielnej
produkcji, jak i pytania do was.
Ogólnie przepis na tortille mam, ale popytać muszę:
a)czy ciasto powinno być tak gęste jak na pierogi (piszą, że da się lepić w
kulkę) i jak je uformować (za pomocą wałka?)
b)jakiej śr. powinny być?
c)czy można je upiec na patelni zamiast w piekarniku?
d)jak bardzo je piec (ile ok. min.), powinny być twarde, czy też miękkie,
e)jak uformować z nich kieszonkę?
f)z czym najlepiej podać, żeby nie spartolić (ew. przepis będzie na kolanach
wydziękowany) i żeby nie odstraszyć mięsożerców?
Sorki, ze tak wiele pytam, ale z uwagi na to, że nigdy owych cymesów nie
jadłam, wolę być szczegółowa.
P.S. Jeśli ktoś ma jakieś przepisy niezawodne, a chciał by je wrzucić pod mój
post, to będę zachwycona.
Pozdrawiam serdecznie,
Akulka
o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°¤o
Dwóch ludzi patrzyło przez te same kraty. Jeden ujrzał kałużę, a drugi
gwiazdy.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-05-28 22:41:32
Temat: Re: Tortille - pomożecie?
Akulka wrote:
>
> Witam,
> Drodzy moi, proszę o pomoc. Ostatnio tyle mówicie o tym meksykańskim żarciu,
> że i ja pozazdrościłam. Postanowiłam zrobić w tym tygodniu tortille z czymś
> tam.. No i mam big problema, albowiem nigdy tortilli nie robiłam i szczerze
> mówiąc też i nie jadłam.
> Dlatego też i moje obawy w stosunku do owej sobotniej lub niedzielnej
> produkcji, jak i pytania do was.
>
> Ogólnie przepis na tortille mam, ale popytać muszę:
> a)czy ciasto powinno być tak gęste jak na pierogi (piszą, że da się lepić w
> kulkę) i jak je uformować (za pomocą wałka?)
troche bardziej miekkie, formowac walkiem lub rozklepywac miedzy dlonmi
> b)jakiej śr. powinny być?
zalezy do czego, zeby zmiescily sie na patelni
> c)czy można je upiec na patelni zamiast w piekarniku?
tylko na patelni, w piekarniku nie mozna
> d)jak bardzo je piec (ile ok. min.), powinny być twarde, czy też miękkie,
smazyc na suchej patelni bez tluszczu, az ciasto nie bedzie surowe
> e)jak uformować z nich kieszonkę?
??? to nie pita - a zawija sie je tak, jak golabki.
> f)z czym najlepiej podać, żeby nie spartolić (ew. przepis będzie na kolanach
> wydziękowany) i żeby nie odstraszyć mięsożerców?
posiekana kapusta, salsa, guacamole, usmazone piersi kurze albo cienki
stek pociete w paski, pomidory, papryka jalapeno
>
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-29 08:08:28
Temat: Re: Tortille - pomożecie?Zobacz moje Fajitas:
http://groups.google.de/groups?q=fajitas+monika&hl=d
e&lr=&ie=UTF-8&selm=bafim3%2431u%2401%241%40news.t-o
nline.com&rnum=1
Przepis jest na ok. 2 osoby
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-29 11:39:56
Temat: Odp: Tortille - pomożecie?Czesc
Moglabys mi podeslac przepis na tortille, jezeli masz oczywiscie w wersji
elektronicznej.
Pozdrawiam gorąco
Smerf
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-29 12:33:35
Temat: Re: Tortille - pomożecie?
Użytkownik "Smerf" <f...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bb4ubl$erq$1@news.onet.pl...
| Czesc
|
| Moglabys mi podeslac przepis na tortille, jezeli masz oczywiscie w
wersji
| elektronicznej.
|
|
| Pozdrawiam gorąco
|
| Smerf
|
|
To ja rowniez poprosze :D
--
Pozdrawiam
Mania zastanawiajaca sie co zrobic na obiadek :))
Wawa -Bemowo
gg 2095710
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-29 17:59:40
Temat: Re: Tortille - pomożecie?w <news:3ED53B1C.B71705FB@olypen.com>
Magdalena Bassett napisał(a):
>> c)czy można je upiec na patelni zamiast w piekarniku?
>
> tylko na patelni, w piekarniku nie mozna
>
hmmm, przed chwila znalazlem cos takiego:
http://kafeteria.pl/bonappetit/przepisy/obiekt_int.p
hp?id_p=773
wiec jak to w sumie jest?
--
Pozdrawiam
Dro77naR
d...@w...pl
gg 549869
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-29 21:21:02
Temat: Re: Tortille - pomożecie?Wyzej zapostowalam
Monika
"Smerf" <f...@p...onet.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:bb4ubl$erq$1@news.onet.pl...
> Czesc
>
> Moglabys mi podeslac przepis na tortille, jezeli masz oczywiscie w wersji
> elektronicznej.
>
>
> Pozdrawiam gorąco
>
> Smerf
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-29 21:25:37
Temat: Re: Tortille - pomożecie?
Te z tej str. to beda Tacos, takie jak chipsy kukurydziane i piecze sie je w
piekarniku. Te z patelni sa wiotkie i miekkie jak nalesniki.
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-30 03:08:09
Temat: Re: Tortille - pomożecie?> hmmm, przed chwila znalazlem cos takiego:
>
> http://kafeteria.pl/bonappetit/przepisy/obiekt_int.p
hp?id_p=773
>
> wiec jak to w sumie jest?
>
>
> --
> Pozdrawiam
>
> Dro77naR
Hm, no właśnie, ja mam podobnie w przepisie, zeby w piekarniku piec.
Oki, dziękuję serdecznie wszystkim za odzew, to miło, ze mozna na was
liczyć:)) Spróbuję coś upichcić w tą sobotę hehe - to bedzie niezła zabawa...
No i oczywiście czymś nadzieję - tylko jeszcze nie wiem do końca czym - ew.
ślimakami - bo bardzo sie rozplęgły mi w ogródku. Koszmar - wszystko wcinają,
a ja ich nie mogę - nie wyobrażam sobie ślimaka na talerzu - brrrrr,
pomysleć, że są amatorzy:)).
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Oki, a w puszce teraz znalazłam taki przepis:
Składniki:
300g mąki kukurydzianej
150g mąki pszennej
100g margaryny
sól
Przepis:
Z obu rodzajow mąki, tłuszczu i wody zagniesć ciasto, dobrze wyrobić.
Podzielić ciasto na kawałki wielkosci jajka i zostawić na kilkanascie minut.
Ciasto rozwałkować na placki wielkosci talerzyka deserowego i smażyć na
patelni posmarowanej tłuszczem, jak nalesniki.
Stosować z różnymi obłożeniami.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jeszcze raz dziekuję za odzew, pozdrawiam
Akulka
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-02 17:13:17
Temat: Re: Tortille - pomożecie?Witam,
Jestem po weekend’zie i po próbie zmierzenia się z tortillami. Zrobiłam
nadzienie z cebuli, papryki, pomidorów i mięska mielonego (pysznie doprawiłam
na ostro) i zaopatrzyłam się w tarty ser żółty i butelkę sosu cygańskiego
(jakby ktoś chciał bardziej pikantnie). Ale przeliczyłam się, ze robienie
tortilli będzie stosunkowo proste. Wrrrrrrrrr tortille wygrały.
Zrobiłam je wg przepisu Magdaleny Bassett:
~~~~
Tortillas de maiz
1/2 kg masa harina (mąka kukurydziana), 100 g smalcu, ciepła woda, 1 łyżeczka
soli
Posiekać smalec z masa harina, dodać sól, i wody ile potrzeba żeby zarobić
miękkie ciasto przez 2-3 minuty. Odstawić na pól godziny zawinięte w wilgotna
ścierkę. Znów wyrobić. Formować małe kulki wielkości małego jaja i rozklepać
miedzy dłońmi, aż będą takiej średnicy, jak długość dłoni. Lub rozwałkować na
desce w małe krążki. Piec na suchej patelni bez tłuszczu ciągle obracając,
składać jedną na drugiej przykryte w misce w ciepłym piecu. Lub piec nad
płomieniem, ciągle obracając (dlatego po polsku nazywają się podpłomyki.).
~~~~
Kurde, konia z rzędem temu, komu za pierwszym razem się uda zrobić tortille.
Dałam wszystko wg przepisu, zagniotło się dobrze, odstawiłam przykryte znów
wyrobiłam i co? Tego nie dało się ani rozwałkować, ani też rozklepać w
dłoniach i rwały się tak, ze mnie krew zalewała. A tu czytam, że tortille
mają być cienkie i miękkie / za mało wody, czy tłuszczu?
Po fakcie doczytałam dokładnie porady Mady z forum kuchnia i wynika, że
raczej wody, o ja nieszczęsna. Tylko zastanawia mnie, ze Mada robi z samej
wody i mąki (chyba, że to pomyłka). Wszystkie bowiem przepisy mają więcej lub
mniej tłuszczu w składzie.
Jakkolwiek, wybrnęłam na wpół zwycięsko, bowiem zrobiłam ciasto naleśnikowe,
tyle, ze z mąki kukurydzianej z domieszką pszennej. Konsumującym smakowało,
chyba najmniej mnie (to z powodu nadmiaru kwasów żołądkowych jakie mi
przysporzyły te tortille, wrr).
Jeśli macie jakieś sugestie jak zrobić je żeby były miękkie (bo mnie próbny
nie dość że się porozwalał, to i twardy jak blacha był), to mówcie, bo ja
uparta jestem. Tak łatwo się nie poddam, żeby mi byle jaki placek w twarz się
szyderczo śmiał.
Pocieszam się, ze na swoje usprawiedliwienie mam to, iż to był mój pierwszy
raz z tym meksykańskim naleśnikiem (zwłaszcza, że jak na wstępie rzekłam ,
nawet nie miałam przyjemności go wcześniej próbować – więc porównać moje
dzieło nie miałam z czym).
Pozdrawiam,
Akulka, smutna lekko, bo inaczej tą niedzielną, kulinarną przygodę sobie
wyobrażała.
o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°¤o
Dwóch ludzi patrzyło przez te same kraty. Jeden ujrzał kałużę, a drugi
gwiazdy.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |