Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!news.internetia.pl!skynet.be!skynet.be!news-spur1.maxwell.syr.edu!news.maxw
ell.syr.edu!sn-xit-03!sn-xit-01!sn-post-01!supernews.com!corp.supernews.com!not
-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Tortille - pomożecie?
Date: Wed, 28 May 2003 15:41:32 -0700
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <3...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
References: <bb2oau$ctn$1@inews.gazeta.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 44
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:158097
Ukryj nagłówki
Akulka wrote:
>
> Witam,
> Drodzy moi, proszę o pomoc. Ostatnio tyle mówicie o tym meksykańskim żarciu,
> że i ja pozazdrościłam. Postanowiłam zrobić w tym tygodniu tortille z czymś
> tam.. No i mam big problema, albowiem nigdy tortilli nie robiłam i szczerze
> mówiąc też i nie jadłam.
> Dlatego też i moje obawy w stosunku do owej sobotniej lub niedzielnej
> produkcji, jak i pytania do was.
>
> Ogólnie przepis na tortille mam, ale popytać muszę:
> a)czy ciasto powinno być tak gęste jak na pierogi (piszą, że da się lepić w
> kulkę) i jak je uformować (za pomocą wałka?)
troche bardziej miekkie, formowac walkiem lub rozklepywac miedzy dlonmi
> b)jakiej śr. powinny być?
zalezy do czego, zeby zmiescily sie na patelni
> c)czy można je upiec na patelni zamiast w piekarniku?
tylko na patelni, w piekarniku nie mozna
> d)jak bardzo je piec (ile ok. min.), powinny być twarde, czy też miękkie,
smazyc na suchej patelni bez tluszczu, az ciasto nie bedzie surowe
> e)jak uformować z nich kieszonkę?
??? to nie pita - a zawija sie je tak, jak golabki.
> f)z czym najlepiej podać, żeby nie spartolić (ew. przepis będzie na kolanach
> wydziękowany) i żeby nie odstraszyć mięsożerców?
posiekana kapusta, salsa, guacamole, usmazone piersi kurze albo cienki
stek pociete w paski, pomidory, papryka jalapeno
>
Magdalena Bassett
|