| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-08 06:33:45
Temat: Re: Tylko dla amatorow kaszki manny
>A maslo roztopic pewnie tak, aby sie nie przypalilo? No i ile mleka? Tak na
>"wyczucie"? ;o)
>pozdr. Wilma
w rzeczy samej i w rzeczy samej
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-10-08 06:54:24
Temat: Re: Tylko dla amatorow kaszki manny
Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
wiadomosci news:b5i2st4kq6clrd5nt4fk03m2k33fmvnfcl@4ax.com...
:
: >A maslo roztopic pewnie tak, aby sie nie przypalilo? No i ile mleka? Tak na
: >"wyczucie"? ;o)
: >pozdr. Wilma
:
: w rzeczy samej i w rzeczy samej
:
:o)) nie ma to jak praktyka ;o)) Ty wiesz .....! ;o))
pozdr. Wilma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-08 07:16:05
Temat: Re: Tylko dla amatorow kaszki manny
>:
>: >A maslo roztopic pewnie tak, aby sie nie przypalilo? No i ile mleka? Tak na
>: >"wyczucie"? ;o)
>: >pozdr. Wilma
>:
>: w rzeczy samej i w rzeczy samej
>:
>:o)) nie ma to jak praktyka ;o)) Ty wiesz .....! ;o))
>pozdr. Wilma
z przymusu gotuje juz 23 lata, to tego...miarke w oku sie ma,
poza tym jak jest napisane 4 lyzki czegos, a ja to lubie i na oko
nie spwoduje to jakiejs katastrofy kulinarnej (przypominam -
zakalec to NIE katastrofa) to - siup! dodaje.
Miarka W Oku Thompson
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-08 07:29:48
Temat: Re: Tylko dla amatorow kaszki manny
Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
wiadomosci news:aik2stkldkoa77iqe5h826d133uomb5nt1@4ax.com...
: z przymusu gotuje juz 23 lata, to tego...miarke w oku sie ma,
: poza tym jak jest napisane 4 lyzki czegos, a ja to lubie i na oko
: nie spwoduje to jakiejs katastrofy kulinarnej (przypominam -
: zakalec to NIE katastrofa) to - siup! dodaje.
:
: Miarka W Oku Thompson
: K.T. - starannie opakowana
w skrocie M.WOT ;o)) Zreszta wiadomo, ze przepis przepisowi nie rowny. Ja tam
tez raczej na oko gotuje, bo gdy w przepisie jest np. podane szklanka maki a mi
sie wydaje, ze za malo to poprostu dosypuje na "swoj babski rozum" tyle, zeby
cos mialo wyglad i konsystencje. Wiem, ze gdybym miala wage byloby lepiej, ale
jakos nie moge sie skusic na kupno wagi, a poza tym nie mam aptekarskiej
cierpliwosci ;o))
pozdr. Wilma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-08 08:45:55
Temat: Re: Tylko dla amatorow kaszki manny
>w skrocie M.WOT ;o)) Zreszta wiadomo, ze przepis przepisowi nie rowny. Ja tam
>tez raczej na oko gotuje, bo gdy w przepisie jest np. podane szklanka maki a mi
>sie wydaje, ze za malo to poprostu dosypuje na "swoj babski rozum" tyle, zeby
>cos mialo wyglad i konsystencje. Wiem, ze gdybym miala wage byloby lepiej, ale
>jakos nie moge sie skusic na kupno wagi, a poza tym nie mam aptekarskiej
>cierpliwosci ;o))
>pozdr. Wilma
mialam wage i jej uzywalam. Potem sie posula i z pol roku
chodzilam zapominajac. Kupilam. I zapominam, ze mam...gdzie tu
sens? Gdzie logika?
M.WOT
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-08 09:09:55
Temat: Re: Tylko dla amatorow kaszki manny
Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
wiadomosci news:vrp2sto2f0gao9rji6q6otvso29iccfjrn@4ax.com...
:
: mialam wage i jej uzywalam. Potem sie posula i z pol roku
: chodzilam zapominajac. Kupilam. I zapominam, ze mam...gdzie tu
: sens? Gdzie logika?
Z tym zapominaniem to jest tak, ze ... hm .... co ja chcialam napisac (?) ...
hmm .........zapomnialam! ;o)
aaa ! to ile kochanienka dajesz tego cukru? ;o)
pozdr. Wilma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-12 07:47:05
Temat: Re: Tylko dla amatorow kaszki mannykaszke do pierogow?!
przepis prosze :)))
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-03 22:03:18
Temat: Re: Tylko dla amatorow kaszki mannyUzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
wiadomosci news:vju0stgiu8gqfpptql61k28r4jq5fn7lg6@4ax.com...
> Nie wiem, czy tak robicie...najpierw roztopic w ranku maslo,
> dodac kaszke manne, cukier i rodzynki
(...)
> czy odkrylam Ameryke?
Nie, Indie dla odmiany :-)))
Halawa:
650 ml wody lub mleka albo kazdego po polowie
300 g cukru
10 nitek szafranu (niekoniecznie)
1/2 l startej galki muszkatolowej
35 g rodzynek
35 g orzechow laskowych lub wloskich (niekoniecznie)
200 g masla
225 g kaszy manny
Do wody (lub mleka) wsypac cukier, szafran i galke muszkatolowa. Gotowac
przez minute. Dodac rozynki, zmniejszyc ogien i gotowac dalej. Orzrechy
lekko podprazyc, drobno posiekac i odstawic.
W garnku, na srednim ogniu, roztopic maslo. Wsypac kasze manne i prazyc
przez 10-15 min, mieszajac drewniana lyzka. Kiedy kasza bedzie miala zloty
kolor zlotobrazowy, a maslo zacznie sie od niej oddzielac, zmniejszyc ogien
i powoli jedna reka wlewac do kaszy slodki plyn, a druga caly czas mieszac.
Ostroznie! Kiedy plyn zetknie sie z goraca kasza, mieszanka zacznie pryskac.
Przez chwile szybko mieszac, by nie powstaly grudki. Wrzucic posiekane
orzechy. Przykryc i gotowac na malym ogniu przez 2-3 min, az kasza wchlonie
caly plyn. Pod koniec zamieszac jeszcze kilka razy szybkim ruchem, aby
halawa stala sie pulchna. Podawac na goraco lub ostudzona do temperatury
pokojowej.
Czas przygotowania 25 min.
Koniec cytatu.
Ja (jak chyba i krysznowcy) dodaje dowolne bakalie i zywe owoce rowniez. Gdy
mnie tym kiedys poczestowali, bylam naprawde pod wrazeniem. Tam u nich byl
chyba jeszcze ananas. I smak nie ma wiele wspolnego z taka zwykla manna na
mleku (choc tez lubie :-))
Z pozdrowieniami,
Sabina
Ps. Jest tez takie cos jak "Upma" - manna z warzywami, manne tez sie
przedtem smazy. Rowniez przepyszne!
--
http://stranslator.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |