Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ugotowalam sobie curry...

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ugotowalam sobie curry...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-08-27 17:00:36

Temat: Ugotowalam sobie curry...
Od: "Izabela Sowula" <i...@l...net> szukaj wiadomości tego autora

Czesc,

... i chcialam sie podzielic tym przepisem zwlaszcza ze wzgledu na
dyskutowanye wczesniej mleko kokosowe.
Przepis jest b.latwy i wyprobowany - smakuje Polakom:)
CHICKEN CHETTINAD

Kuchnia poludniowych Indii

mieszanka przypraw - nr1.
0,5 lyzeczki pieprzu czarnego calego
4 suszone male papryczki(mozna mniej, gdy nie lubisz ostrosci w nadmiarze
1 lyzeczka nasion kminu rzymskiego
1/4 lyzeczki nasion kardamonu (zielonego)

Powyzsze przyprawy zmielic w mlynku.

2 lyzki ghee lub oleju podgrzac, dodac 2 srednie cebule (ok.300g.)drobno
posiekane, usmazyc na zloto

mieszanka przypraw - nr2.
1 lyzke utartego imbiru
1 lyzeczka ostrego chili (dla odwaznych)
3/4lyzeczki utartej galki muszkatolowej

Do usmazonej cebuli dodac mieszanki przyoraw - nr1 i nr.2 i smazyc 1-2 min.
azeby ladnie zapachnialo

Dodac 600g nog kurzych bez skory,
dolac 180ml wody,
400ml mleka kokosowego (lepiej gdy jest to smietanka - coconut cream z
puszki),
4 lyzki przecieru pomidorowego,
6 lisci curry (gdy sa dostepne),
2 gwiazdki anyzowe,
1 lyzke soku z limonki,
2 srednie pomidory (ok.380g.)

Gotowac na lekkim ogniu do miekkosci - ok.40 min, nie rozgotowac.
Dodac 1/4 lyzeczke soli pod koniec.
Najlepsze na nastepny dzien z ryzem lub naan.

Iza


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: Masełko czosnkowe?
Masełko czosnkowe?
Gdzie kupic OSTRYGI ?
czy wyrzucic ten ganek ?
WOK

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »