Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!poznan.rmf.pl!fargo.
cgs.poznan.pl!news.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.n
et!newsfeed.sovam.com!news.maxwell.syr.edu!sn-xit-03!supernews.com!sn-inject-01
!not-for-mail
From: "Izabela Sowula" <i...@l...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Ugotowalam sobie curry...
Date: Sun, 27 Aug 2000 18:00:36 +0100
Organization: RemarQ http://www.remarQ.com
Lines: 45
Message-ID: <8obhd6$cqg$1@supernews.com>
NNTP-Posting-Host: 62.6.10.79
X-Trace: 967395558 LGTBT6QCLA 4F3E06C uk21.supernews.com
X-Complaints-To: n...@r...com
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:32925
Ukryj nagłówki
Czesc,
... i chcialam sie podzielic tym przepisem zwlaszcza ze wzgledu na
dyskutowanye wczesniej mleko kokosowe.
Przepis jest b.latwy i wyprobowany - smakuje Polakom:)
CHICKEN CHETTINAD
Kuchnia poludniowych Indii
mieszanka przypraw - nr1.
0,5 lyzeczki pieprzu czarnego calego
4 suszone male papryczki(mozna mniej, gdy nie lubisz ostrosci w nadmiarze
1 lyzeczka nasion kminu rzymskiego
1/4 lyzeczki nasion kardamonu (zielonego)
Powyzsze przyprawy zmielic w mlynku.
2 lyzki ghee lub oleju podgrzac, dodac 2 srednie cebule (ok.300g.)drobno
posiekane, usmazyc na zloto
mieszanka przypraw - nr2.
1 lyzke utartego imbiru
1 lyzeczka ostrego chili (dla odwaznych)
3/4lyzeczki utartej galki muszkatolowej
Do usmazonej cebuli dodac mieszanki przyoraw - nr1 i nr.2 i smazyc 1-2 min.
azeby ladnie zapachnialo
Dodac 600g nog kurzych bez skory,
dolac 180ml wody,
400ml mleka kokosowego (lepiej gdy jest to smietanka - coconut cream z
puszki),
4 lyzki przecieru pomidorowego,
6 lisci curry (gdy sa dostepne),
2 gwiazdki anyzowe,
1 lyzke soku z limonki,
2 srednie pomidory (ok.380g.)
Gotowac na lekkim ogniu do miekkosci - ok.40 min, nie rozgotowac.
Dodac 1/4 lyzeczke soli pod koniec.
Najlepsze na nastepny dzien z ryzem lub naan.
Iza
|