Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Utopency

Grupy

Szukaj w grupach

 

Utopency

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 16


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-06-05 09:55:46

Temat: Utopency
Od: "Pepek" <a...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam i pytam.

Jakie parówki najlepsze do tego "cuś" ?

P.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-06-05 10:27:47

Temat: Re: Utopency
Od: "Basia" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Pepek" <a...@i...pl> napisał w wiadomości
news:e60v71$a1i$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam i pytam.
>
> Jakie parówki najlepsze do tego "cuś" ?
>

Moim zdaniem żadne, bo to nie są parówki, tylko jakieś specjalne kiełbaski.

A co do parówek, to Czesi mają je znacznie smaczniejsze niż to, co u nas w
sklepach serwują.

pozdr.
Basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-06-05 10:46:16

Temat: Re: Utopency
Od: "Pepek" <a...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Basia" <b...@o...pl> napisał w wiadomości
news:e61130$i6d$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Pepek" <a...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:e60v71$a1i$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Witam i pytam.
>>
>> Jakie parówki najlepsze do tego "cuś" ?
>>
>
> Moim zdaniem żadne, bo to nie są parówki, tylko jakieś specjalne
> kiełbaski.

Co to znaczy "jakieś specjalne"
Parówka to jest i tyle.
Ale jak każda parówka, potrafi różnić się smakiem i przydatnością do
"marynowania"
Chodzi mi o to, z jakich to robić najlepiej - wieprzowych, drobiowych,
cielęcych... bo nie wiem.

>
> A co do parówek, to Czesi mają je znacznie smaczniejsze niż to, co u nas w
> sklepach serwują.

Tu bym się nie zgodził - wszędzie można kupić rzczy jadalne oraz badziewie.
Jakość w tym i smak(choć to rzecz subiektywna) zależy i od producenta i od
... ceny! Niezależnie czy w Polsce, Czechach, Niemczech czy UK.
Jeśli parówka kosztuje 5 zł za kg, to tylko idiocie wydaje się, że kupił
okazyjnie.
Na całym świecie to coś jedzą i zyją.
Ale zasada jest jedna - dobra parówka musi kosztować, tak jak i reszta
wędlin.


P.

>
> pozdr.
> Basia
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-06-05 10:52:09

Temat: Re: Utopency
Od: "anatol" <j...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora


Pepek napisał(a):
> Witam i pytam.
>
> Jakie parówki najlepsze do tego "cuś" ?
>
> P.

Te co pakują Czesi do słoików to są wieprzowe, grube, pewnie je
widziałeś. Cała sztuka polega na marynacie, u Czechów można kupić
gotowy ocet do tego specyfiku.

Janusz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-06-05 11:06:47

Temat: Re: Utopency
Od: Ludek Vasta <q...@X...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Basia napsal(a):
>> Jakie parówki najlepsze do tego "cuś" ?
>
> Moim zdaniem żadne, bo to nie są parówki, tylko jakieś specjalne kiełbaski.

Slusznie. To sa tzw. "špekáčky" (szpekaczki), z niemieckiego
"speckwurst", wiec kielbaski wieprzowe z kawalkami sloniny. Chyba mozna
zastapic kielbasa ogniskowa.

Ludek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-06-05 11:09:32

Temat: Re: Utopency
Od: Ludek Vasta <q...@X...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

anatol napsal(a):
> Te co pakują Czesi do słoików to są wieprzowe, grube, pewnie je
> widziałeś. Cała sztuka polega na marynacie, u Czechów można kupić
> gotowy ocet do tego specyfiku.

To nie jest tylko ocet, ale tez przyprawy i przede wszystkim co najmniej
dwutygodniowe siedzenie kielbasek w zalewie w chlodnym pomieszczeniu. A
w czeskich sklepach tej zalewy nie zauwazylem.

Ludek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-06-05 11:55:53

Temat: Re: Utopency
Od: "Basia" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


> >
> > Moim zdaniem żadne, bo to nie są parówki, tylko jakieś specjalne
> > kiełbaski.
>
> Co to znaczy "jakieś specjalne"
> Parówka to jest i tyle.


Mimo wszystko jednak nie zgadzam się z twierdzeniem że to parówka.
Próbowaliśmy utopenców będąc w Czechach i te kiełbaski wcale nie skojarzyły
nam się z parówkami...

pozdr.
Basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-06-05 11:59:49

Temat: Re: Utopency
Od: "Panslavista" <p...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


"Basia" <b...@o...pl> wrote in message
news:e61686$41n$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
>> >
>> > Moim zdaniem żadne, bo to nie są parówki, tylko jakieś specjalne
>> > kiełbaski.
>>
>> Co to znaczy "jakieś specjalne"
>> Parówka to jest i tyle.
>
>
> Mimo wszystko jednak nie zgadzam się z twierdzeniem że to parówka.
> Próbowaliśmy utopenców będąc w Czechach i te kiełbaski wcale nie
> skojarzyły
> nam się z parówkami...
>
> pozdr.
> Basia

Mojemu synowi bardzo smakowały - marynowane parówki - na Słowacji, matka mu
zrobiła powiedział, że jeszcze lepsze niż słowackie, T były normalne
serdelki tyle, że w naturalnej osłonce, a nie w folii...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-06-05 17:59:26

Temat: Re: Utopency
Od: "Skakanka" <n...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ludek Vasta" <q...@X...onet.pl> napisał w wiadomości
news:e613dc$au2$2@news.onet.pl...
> To nie jest tylko ocet, ale tez przyprawy i przede wszystkim co najmniej
> dwutygodniowe siedzenie kielbasek w zalewie w chlodnym pomieszczeniu. A w
> czeskich sklepach tej zalewy nie zauwazylem.

Niech Ci Bozia w dzieciach...
Przywiozłam spekacky, znalazlam czeski przepis i jakieś nie takie te utopenci mi
wyszły jak trzeba, za bardzo kiełbasiane w zapachu. Ale siedzą w słojach dopiero
tydzień, czyli jeszcze nie tracę nadziei. A już je miałam wywalić:)

Kaśka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2006-06-05 19:13:43

Temat: Re: Utopency
Od: Ludek Vasta <q...@X...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Skakanka napsal(a):
> Przywiozłam spekacky, znalazlam czeski przepis i jakieś nie takie te
> utopenci mi wyszły jak trzeba, za bardzo kiełbasiane w zapachu. Ale
> siedzą w słojach dopiero tydzień, czyli jeszcze nie tracę nadziei. A już
> je miałam wywalić:)

Tydzien to zdecydowanie za malo. Nie wiem, jaki masz przepis, bo kazda
rodzina moze miec wlasny. Ja na przyklad daje tylko spzekaczki i cebule,
inni daja tez papryke (pokrojona) lub ogorki. Moga byc tez rozne
przyprawy (ja tylko ziele angielskie i pieprz) itp. No i zalewac
ostygnieta zalewa, nie goraca!

Ludek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Tarta cytrynowa - pytanie
pędzel do smarowania wypieków - gdzie w Wawie?
Sushi na telefon [Warszawa]
Co dzisiaj na obiad?
Pytanko na sniadanko.

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »