Strona główna Grupy pl.sci.psychologia Uzależnienie od cukru jak heroinowe Uzależnienie od cukru jak heroinowe

Grupy

Szukaj w grupach

 

Uzależnienie od cukru jak heroinowe

następny post »
X-Received: by 2002:a9d:445c:: with SMTP id f28-v6mr395634otj.2.1523794048610; Sun,
15 Apr 2018 05:07:28 -0700 (PDT)
X-Received: by 2002:a9d:445c:: with SMTP id f28-v6mr395634otj.2.1523794048610; Sun,
15 Apr 2018 05:07:28 -0700 (PDT)
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!weretis.net!feeder6.news.weretis.net!feeder.usenetexpress.com!feeder-in1.
iad1.usenetexpress.com!peer03.iad!feed-me.highwinds-media.com!news.highwinds-me
dia.com!e130-v6no1671759itb.0!news-out.google.com!15-v6ni2126itg.0!nntp.google.
com!e130-v6no1671757itb.0!postnews.google.com!glegroupsg2000goo.googlegroups.co
m!not-for-mail
Newsgroups: pl.sci.psychologia
Date: Sun, 15 Apr 2018 05:07:28 -0700 (PDT)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=87.99.103.124;
posting-account=lGps5AoAAAAkigC9xruOQXvYbdFfE6bO
NNTP-Posting-Host: 87.99.103.124
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <c...@g...com>
Subject: Uzależnienie od cukru jak heroinowe
From: m...@g...com
Injection-Date: Sun, 15 Apr 2018 12:07:29 +0000
Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Received-Bytes: 11493
X-Received-Body-CRC: 448985220
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.psychologia:746123
Ukryj nagłówki

Woda słodsza od nutelli. Jak politycy pozwolili na uzależnienie nas od cukru

Dwie butelki wody mineralnej o smaku truskawkowym mają więcej cukru niż słoik
nutelli. Budyń "bez cukru" jest 5-krotnie słodszy od tego z cukrem, dzięki sztucznym
dodatkom. W musztardzie, torebkach przypraw, pulpetach z sosem pomidorowym cukier
robi za "wypełniacz masy". Nawet się nie zorientowaliście, że już zostaliście
cukrowymi ćpunami.
Wielka Brytania wypowiedziała wojnę słodzonym napojom 6 kwietnia. Półlitrowa butelka
coli może tam podrożeć o 1,40 funta (prawie 7 zł) ze względu na wprowadzony podatek
od cukru dosypywanego do napojów. Już 11 europejskich krajów wprowadziło takie
rozwiązanie mające osłabić siłę lobby, które całkiem legalnie i bez skrupułów sypie
cukier do żywności.

Co robią polscy politycy? - Biorąc pod uwagę fakt, że takie rozwiązania funkcjonują w
innych rozwiniętych krajach, jest to kierunek, który warto analizować z punktu
widzenia polityki zdrowotnej i gospodarczej. Nie prowadzimy prac legislacyjnych w tym
zakresie - informuje nas Ministerstwo Finansów. Wszystko w temacie. Chociaż media
spekulowały o polskim podatku od cukru już w 2015 roku.

Jak się to lobbi w Polsce
Politykom zabrakło odwagi. Bali się, że zostaną wykpieni, jak rzekomo niesmaczna
"drożdżówka radziwiłłowska". Zamiast marmolady zawiera mus owocowy i jest
rekomendowana dla szkolnych sklepików przez byłego ministra zdrowia Konstantego
Radziwiłła. Uczniowie nie chcą ich jednak jeść.

Jego poprzednik, Marian Zembala (PO), do dziś wspomina jak cukrowi lobbyści skoczyli
mu do gardła. - Zrobiono ze mnie szaleńca. Uruchomiono akcję, w której nawet dzieci w
ramach protestu przeciwko władzy, przynosiły do szkoły sól i cukier doprawiając
rzekomo złe obiady - wspomina. Zembala był autorem rozporządzenia zakazującego
sprzedaży w szkołach napojów słodzonych dużą ilością cukru, również syropu
glukozowo-fruktozowego. Tak poradzili pracujący dla ministerstwa dietetycy.

Nieoczekiwanie Zembala spowodował trzęsienie ziemi. Okazało się, że wiodący w Polsce
producent napojów z palety 26 produktów ma tylko dwa, nadające się do sprzedaży w
szkołach. - Zastałem rozporządzenie, które należało trochę urealnić - mówi dziś
Konstanty Radziwiłł, który jako minister zdrowia w rządzie Beaty Szydło złagodził
cukrowy kaganiec. Jednocześnie deklaruje, że gdyby pojawił się pomysł podatku na
cukier w żywności, to jako senator poparłby rozwiązanie.

Diabelska woda o smaku truskawki
Takiego pomysłu jednak nie ma i polskie "lobby cukrowe" może działać bez ograniczeń.
Dowód? Internet i dietetyczni blogerzy wymieniają się masakrującą grafiką. Dwie
1,5-litrowe butelki wody mineralnej o smaku truskawkowym zawierają więcej cukru niż
130 gramowy słoik kremu czekoladowego. Niestety grafika jest prawdziwa i pokazuje
ledwie czubek góry lodowej.

- Nie wiem kto wymyślił ten produkt, ale to niebezpieczne oszustwo - mówi Mateusz
Kowalewski, prezes firmy Hortimex . - Nie można sugerować klientom, że kupują wodę,
gdy faktycznie w tej samej butelce jest po prostu słodki napój, tylko bez koloru -
mówi przedsiębiorca. Twierdzi, że wody smakowe to diabeł gorszy od coli. Otwierając
puszkę z czarnym napojem klienci przynajmniej zdają sobie sprawę, że robią źle.
Konsumenci wody smakowej opijają się cukrem bez świadomości konsekwencji.

Mateusz Kowalewski złe sztuczki z cukrem zna od podszewki. Od ponad 20 lat działa w
branży dodatków do żywności. W latach 90. sprzedawał konserwanty, glutaminian sodu,
barwniki, dodatki opisywane jako E. Odkąd zyskały złą sławę pracuje po jasnej stronie
mocy przemysłu spożywczego. Dziś zgłaszają się do niego producenci batonów znanych
celebrytek prosząc o technologiczną radę jak z orzechów zlepionych cukrem zrobić
baton typu fit.

- Wierzę w słuszność podatku od cukru. Nie dlatego, że ograniczy chęć zakupu puszki
coli przez dzieciaka w szkole. Cukier stał się tanim wypełniaczem dań gotowych i
napojów. Jeśli zostanie obciążony podatkiem, skłoni to producentów do zaprzestania
wsypania go do wszystkiego w nadmiarze - mówi Kowalewski. Zachęca, aby spojrzeć na
musztardę. W wielu produktach skład zacznie się od wody i cukru.

Cukier i sól robią masę torebek z przyprawami. Są w nich, aby było więcej proszku do
posypywania grillowanej karkówki. Cukier jest tam, gdzie nie spodziewa się go żaden
konsument np. w keczupie, w pulpetach w sosie pomidorowym i fasolce po bretońsku,
nawet w chlebie i dietetycznej surówce z marchwi. Po co?

- Cukier jest konserwantem i buduje smak. Jednak jego najcenniejsza zaleta dla branży
spożywczej to działanie uzależniające klientów. Cukrem buduje się nawyk kupowania
tych samych marek. Zostaliśmy do niego tak przyzwyczajeni, że nie czujemy uderzenia
słodyczy. Gdyby producenci przestali dodawać cukru, wszystko nagle zaczęłoby źle
smakować - mówi dalej prezes Hortimexu.

Przyznaje, że w ostatnich latach cukier ma złą prasę. Na świecie producenci kombinują
jak go schować na etykietach. Problem w tym, że dla uzależnionych już klientów dania
muszą pozostać słodkie. Dlatego doszło do jeszcze gorszego zjawiska. Budyń "bez
cukru" jest 5 krotnie słodszy od tego z cukrem, a to dzięki sztucznym dodatkom
utrzymującym słodkość.

Cukier szef mafii
"Jest niczym bezkarny szef mafii wchodzącej w konszachty z władcami i możnymi tego
świata. Przyczynia się do upadku gospodarek, uzależnienia i śmierci tysięcy ludzi -
piszą autorzy książki "Słodziutki. Biografia cukru". Że to nie przesada pokazuje
historia Rafała Nejmana, guru Facebooka w sprawie cukrzycy typu 2, czyli słodyczowej
narkomanii.

- Idąc do pracy kupujesz karmelowe latte. Potem na przekąskę baton, bo brakuje
energii. Energetyk. Na obiad uderzenie cukru ukrytego w daniach ze stołówki.
Wieczorem kolacja i piwo lub drink stres. Tak buduje się nawyk cukrowego uzależnienia
- opowiada Nejman. Porównuje działanie cukru do najsilniejszego narkotyku. Sam był
ofiarą cukrowego uzależnienia.

Mechanizm wygląda tak. Gdy pochłaniasz cukier ukryty w jedzeniu, zaczynasz to lubić i
chcesz więcej. Pochłaniasz pączka, baton, słodki napój. Poziom cukru we krwi rośnie,
odczuwasz błogość i przyjemność. Jednak organizm broni się przed cukrem produkując
insulinę. Chociaż zjadłeś syty obiad już po dwóch godzinach czujesz głód. Sięgasz
znowu po coś słodkiego, ponieważ organizm domaga się powtórki z cukrowego odlotu.
Stałe powtarzanie nawyków to droga do schematu w którym, uderzenia cukru stają się
sposobem na osiągnięcie ukojenia.

Mechanizm przebadano na uczelniach na całym świecie, wielokrotnie na szczurach.
Badania niejakiego Barta Hoebele, profesora psychologii z Princeton University
dowodzą, że podczas doświadczeń zwierzęta wolały rozwiązywać trudne zadania, aby
otrzymywać nagrodę w cukrze. Odlotem na heroinie były mniej zainteresowane.

Był cukrowym narkomanem
Mając 20 lat rozpoczął pracę jako przedstawiciel handlowy. Jadał w McDonaldsie,
przegryzał m&msy podczas podróży służbowych. Nic szczególnego, zwykłe korporacyjne
życie. W kilka lat doszedł do 123 kilogramów wagi i zrujnował sobie metabolizm.
Poziom cukru, który u zdrowego człowieka wynosi poniżej 100 jednostek, u niego po
pierwszym badaniu wynosił 300. Nejman najlepiej czuł się, kiedy miał 500. Lekarze
dziwili się, że w takim stanie może funkcjonować.

- Po pierwszej wizycie dostałem leki na obniżenie poziomu cukru we krwi. Ledwo
doszedłem do domu. Pamiętam, jak oblany potem, trzęsącymi się rękami próbowałem
trafić kluczem do zamka drzwi. Pojawiły się napady głodu. Ze względu na ścisłą dietę
wpadłem w depresję - opowiada były cukrowy narkoman.
Mówi, że z nałogu wyciągnął go strach przed straszą śmiercią i powikłaniami:
amputacją stóp, usunięciem nerek, ślepotą. Chorobę pokonał samodzielnie
eksperymentując z dietą i trenując na siłowni. Dopiero po 7 latach odstawił ostatnie
tabletki. Nie czuje się wyleczony.

https://wiadomosci.wp.pl/woda-slodsza-od-nutelli-jak
-politycy-pozwolili-na-uzaleznienie-nas-od-cukru-624
1146346362497a

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
15.04 pinokio
15.04 XL
15.04 XL
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?
SZOK
Kara wiezienia.
Fiducia supplicans.
Na kłopoty - ZIELONI ????
"Państwo"
czy mądrze jest prowokować mądrych ?
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?
SZOK
Kara wiezienia.
Fiducia supplicans.
Na kłopoty - ZIELONI ????