Strona główna Grupy pl.sci.psychologia Uzależnienie od cukru jak heroinowe

Grupy

Szukaj w grupach

 

Uzależnienie od cukru jak heroinowe

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 4


« poprzedni wątek następny wątek »


1. Data: 2018-04-15 14:07:28

Temat: Uzależnienie od cukru jak heroinowe
Od: m...@g...com szukaj wiadomości tego autora

Woda słodsza od nutelli. Jak politycy pozwolili na uzależnienie nas od cukru

Dwie butelki wody mineralnej o smaku truskawkowym mają więcej cukru niż słoik
nutelli. Budyń "bez cukru" jest 5-krotnie słodszy od tego z cukrem, dzięki sztucznym
dodatkom. W musztardzie, torebkach przypraw, pulpetach z sosem pomidorowym cukier
robi za "wypełniacz masy". Nawet się nie zorientowaliście, że już zostaliście
cukrowymi ćpunami.
Wielka Brytania wypowiedziała wojnę słodzonym napojom 6 kwietnia. Półlitrowa butelka
coli może tam podrożeć o 1,40 funta (prawie 7 zł) ze względu na wprowadzony podatek
od cukru dosypywanego do napojów. Już 11 europejskich krajów wprowadziło takie
rozwiązanie mające osłabić siłę lobby, które całkiem legalnie i bez skrupułów sypie
cukier do żywności.

Co robią polscy politycy? - Biorąc pod uwagę fakt, że takie rozwiązania funkcjonują w
innych rozwiniętych krajach, jest to kierunek, który warto analizować z punktu
widzenia polityki zdrowotnej i gospodarczej. Nie prowadzimy prac legislacyjnych w tym
zakresie - informuje nas Ministerstwo Finansów. Wszystko w temacie. Chociaż media
spekulowały o polskim podatku od cukru już w 2015 roku.

Jak się to lobbi w Polsce
Politykom zabrakło odwagi. Bali się, że zostaną wykpieni, jak rzekomo niesmaczna
"drożdżówka radziwiłłowska". Zamiast marmolady zawiera mus owocowy i jest
rekomendowana dla szkolnych sklepików przez byłego ministra zdrowia Konstantego
Radziwiłła. Uczniowie nie chcą ich jednak jeść.

Jego poprzednik, Marian Zembala (PO), do dziś wspomina jak cukrowi lobbyści skoczyli
mu do gardła. - Zrobiono ze mnie szaleńca. Uruchomiono akcję, w której nawet dzieci w
ramach protestu przeciwko władzy, przynosiły do szkoły sól i cukier doprawiając
rzekomo złe obiady - wspomina. Zembala był autorem rozporządzenia zakazującego
sprzedaży w szkołach napojów słodzonych dużą ilością cukru, również syropu
glukozowo-fruktozowego. Tak poradzili pracujący dla ministerstwa dietetycy.

Nieoczekiwanie Zembala spowodował trzęsienie ziemi. Okazało się, że wiodący w Polsce
producent napojów z palety 26 produktów ma tylko dwa, nadające się do sprzedaży w
szkołach. - Zastałem rozporządzenie, które należało trochę urealnić - mówi dziś
Konstanty Radziwiłł, który jako minister zdrowia w rządzie Beaty Szydło złagodził
cukrowy kaganiec. Jednocześnie deklaruje, że gdyby pojawił się pomysł podatku na
cukier w żywności, to jako senator poparłby rozwiązanie.

Diabelska woda o smaku truskawki
Takiego pomysłu jednak nie ma i polskie "lobby cukrowe" może działać bez ograniczeń.
Dowód? Internet i dietetyczni blogerzy wymieniają się masakrującą grafiką. Dwie
1,5-litrowe butelki wody mineralnej o smaku truskawkowym zawierają więcej cukru niż
130 gramowy słoik kremu czekoladowego. Niestety grafika jest prawdziwa i pokazuje
ledwie czubek góry lodowej.

- Nie wiem kto wymyślił ten produkt, ale to niebezpieczne oszustwo - mówi Mateusz
Kowalewski, prezes firmy Hortimex . - Nie można sugerować klientom, że kupują wodę,
gdy faktycznie w tej samej butelce jest po prostu słodki napój, tylko bez koloru -
mówi przedsiębiorca. Twierdzi, że wody smakowe to diabeł gorszy od coli. Otwierając
puszkę z czarnym napojem klienci przynajmniej zdają sobie sprawę, że robią źle.
Konsumenci wody smakowej opijają się cukrem bez świadomości konsekwencji.

Mateusz Kowalewski złe sztuczki z cukrem zna od podszewki. Od ponad 20 lat działa w
branży dodatków do żywności. W latach 90. sprzedawał konserwanty, glutaminian sodu,
barwniki, dodatki opisywane jako E. Odkąd zyskały złą sławę pracuje po jasnej stronie
mocy przemysłu spożywczego. Dziś zgłaszają się do niego producenci batonów znanych
celebrytek prosząc o technologiczną radę jak z orzechów zlepionych cukrem zrobić
baton typu fit.

- Wierzę w słuszność podatku od cukru. Nie dlatego, że ograniczy chęć zakupu puszki
coli przez dzieciaka w szkole. Cukier stał się tanim wypełniaczem dań gotowych i
napojów. Jeśli zostanie obciążony podatkiem, skłoni to producentów do zaprzestania
wsypania go do wszystkiego w nadmiarze - mówi Kowalewski. Zachęca, aby spojrzeć na
musztardę. W wielu produktach skład zacznie się od wody i cukru.

Cukier i sól robią masę torebek z przyprawami. Są w nich, aby było więcej proszku do
posypywania grillowanej karkówki. Cukier jest tam, gdzie nie spodziewa się go żaden
konsument np. w keczupie, w pulpetach w sosie pomidorowym i fasolce po bretońsku,
nawet w chlebie i dietetycznej surówce z marchwi. Po co?

- Cukier jest konserwantem i buduje smak. Jednak jego najcenniejsza zaleta dla branży
spożywczej to działanie uzależniające klientów. Cukrem buduje się nawyk kupowania
tych samych marek. Zostaliśmy do niego tak przyzwyczajeni, że nie czujemy uderzenia
słodyczy. Gdyby producenci przestali dodawać cukru, wszystko nagle zaczęłoby źle
smakować - mówi dalej prezes Hortimexu.

Przyznaje, że w ostatnich latach cukier ma złą prasę. Na świecie producenci kombinują
jak go schować na etykietach. Problem w tym, że dla uzależnionych już klientów dania
muszą pozostać słodkie. Dlatego doszło do jeszcze gorszego zjawiska. Budyń "bez
cukru" jest 5 krotnie słodszy od tego z cukrem, a to dzięki sztucznym dodatkom
utrzymującym słodkość.

Cukier szef mafii
"Jest niczym bezkarny szef mafii wchodzącej w konszachty z władcami i możnymi tego
świata. Przyczynia się do upadku gospodarek, uzależnienia i śmierci tysięcy ludzi -
piszą autorzy książki "Słodziutki. Biografia cukru". Że to nie przesada pokazuje
historia Rafała Nejmana, guru Facebooka w sprawie cukrzycy typu 2, czyli słodyczowej
narkomanii.

- Idąc do pracy kupujesz karmelowe latte. Potem na przekąskę baton, bo brakuje
energii. Energetyk. Na obiad uderzenie cukru ukrytego w daniach ze stołówki.
Wieczorem kolacja i piwo lub drink stres. Tak buduje się nawyk cukrowego uzależnienia
- opowiada Nejman. Porównuje działanie cukru do najsilniejszego narkotyku. Sam był
ofiarą cukrowego uzależnienia.

Mechanizm wygląda tak. Gdy pochłaniasz cukier ukryty w jedzeniu, zaczynasz to lubić i
chcesz więcej. Pochłaniasz pączka, baton, słodki napój. Poziom cukru we krwi rośnie,
odczuwasz błogość i przyjemność. Jednak organizm broni się przed cukrem produkując
insulinę. Chociaż zjadłeś syty obiad już po dwóch godzinach czujesz głód. Sięgasz
znowu po coś słodkiego, ponieważ organizm domaga się powtórki z cukrowego odlotu.
Stałe powtarzanie nawyków to droga do schematu w którym, uderzenia cukru stają się
sposobem na osiągnięcie ukojenia.

Mechanizm przebadano na uczelniach na całym świecie, wielokrotnie na szczurach.
Badania niejakiego Barta Hoebele, profesora psychologii z Princeton University
dowodzą, że podczas doświadczeń zwierzęta wolały rozwiązywać trudne zadania, aby
otrzymywać nagrodę w cukrze. Odlotem na heroinie były mniej zainteresowane.

Był cukrowym narkomanem
Mając 20 lat rozpoczął pracę jako przedstawiciel handlowy. Jadał w McDonaldsie,
przegryzał m&msy podczas podróży służbowych. Nic szczególnego, zwykłe korporacyjne
życie. W kilka lat doszedł do 123 kilogramów wagi i zrujnował sobie metabolizm.
Poziom cukru, który u zdrowego człowieka wynosi poniżej 100 jednostek, u niego po
pierwszym badaniu wynosił 300. Nejman najlepiej czuł się, kiedy miał 500. Lekarze
dziwili się, że w takim stanie może funkcjonować.

- Po pierwszej wizycie dostałem leki na obniżenie poziomu cukru we krwi. Ledwo
doszedłem do domu. Pamiętam, jak oblany potem, trzęsącymi się rękami próbowałem
trafić kluczem do zamka drzwi. Pojawiły się napady głodu. Ze względu na ścisłą dietę
wpadłem w depresję - opowiada były cukrowy narkoman.
Mówi, że z nałogu wyciągnął go strach przed straszą śmiercią i powikłaniami:
amputacją stóp, usunięciem nerek, ślepotą. Chorobę pokonał samodzielnie
eksperymentując z dietą i trenując na siłowni. Dopiero po 7 latach odstawił ostatnie
tabletki. Nie czuje się wyleczony.

https://wiadomosci.wp.pl/woda-slodsza-od-nutelli-jak
-politycy-pozwolili-na-uzaleznienie-nas-od-cukru-624
1146346362497a

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także

2. Data: 2018-04-15 14:24:36

Temat: Re: Uzależnienie od cukru jak heroinowe
Od: pinokio <p...@n...adres.pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 15.04.2018 o 14:07, m...@g...com pisze:
> Mając 20 lat rozpoczął pracę jako przedstawiciel handlowy. Jadał w McDonaldsie,
przegryzał m&msy podczas podróży służbowych. Nic szczególnego, zwykłe korporacyjne
życie. W kilka lat doszedł do 123 kilogramów wagi i zrujnował sobie metabolizm.
Poziom cukru, który u zdrowego człowieka wynosi poniżej 100 jednostek, u niego po
pierwszym badaniu wynosił 300. Nejman najlepiej czuł się, kiedy miał 500. Lekarze
dziwili się, że w takim stanie może funkcjonować.

Cukier z buraków cukrowych nie jest jeszcze tak groźny, gdy jest w małej
ilości.
Najwięcej szkody przynosi syrop glukowozo-fruzktozowy, który jest
dodawany wszędzie bez potrzeby, po to aby plantatorzy kukurydzy mogli
jeszcze więcej zarobić.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2018-04-15 18:42:27

Temat: Re: Uzależnienie od cukru jak heroinowe
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

<m...@g...com> wrote:

> Chorobę pokonał samodzielnie eksperymentując z dietą i trenując na
> siłowni. Dopiero po 7 latach odstawił ostatnie tabletki. Nie czuje się wyleczony.

Jak się nie ma w głowie, to się jest niewolnikiem spółek cukrzanych i
producentów batonów i ,,wód" smakowych.
Nie budzi to mojej litości.
Człowiek z głową na karku pije WODĘ - i czyta skład tego, co kupuje.
Ja - od ...stu lat panuję nad spożyciem cukru (i soli) w moim domu. Moje
dzieci praktycznie nie znały tych wszystkich pierdół - poza tzw.
okazjonalnym ich spożywaniem. Nadal takie nowostwory jak ,,wody smakowe" nie
mają u mnie szans, nawet koło nich nie przechodzę w sklepie, ba, obecnie
nie przechodzę tam obok większości produktów zywnościowych. Wedliny,
przyprawy, sery, koncentraty - omijam z satysfakcją. Juz nawet nie
pamiętam, kiedy kupiłam coś z tych rzeczy. Czaaaasem - koncentrat
pomidorowy ,,Pudliszki", gdy potrzebuję gęstego, bo sama robię przecier
naturalny, bez zageszczania. Wędliny i sery? - wolę kupić surowce, czyli
mięso i mleko i je sama przetworzyć; w mojej lodówce sery białe i
dojrzewające oraz jogurt i kefir mojej produkcji są na porzadku dziennym.
Cukier - tylko w domowych ciastach i dżemach. Pełna kontrola.
A durniom niech wciskają co się sa. Od tego są w końcu durnie.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2018-04-15 18:47:45

Temat: Re: Uzależnienie od cukru jak heroinowe
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

pinokio <p...@n...adres.pl> wrote:
> W dniu 15.04.2018 o 14:07, m...@g...com pisze:
>> Mając 20 lat rozpoczął pracę jako przedstawiciel handlowy. Jadał w
>> McDonaldsie, przegryzał m&msy podczas podróży służbowych. Nic
>> szczególnego, zwykłe korporacyjne życie. W kilka lat doszedł do 123
>> kilogramów wagi i zrujnował sobie metabolizm. Poziom cukru, który u
>> zdrowego człowieka wynosi poniżej 100 jednostek, u niego po pierwszym
>> badaniu wynosił 300. Nejman najlepiej czuł się, kiedy miał 500. Lekarze
>> dziwili się, że w takim stanie może funkcjonować.
>
> Cukier z buraków cukrowych nie jest jeszcze tak groźny, gdy jest w małej
> ilości.
> Najwięcej szkody przynosi syrop glukowozo-fruzktozowy, który jest
> dodawany wszędzie bez potrzeby, po to aby plantatorzy kukurydzy mogli
> jeszcze więcej zarobić.
>

Nie, nie po to. Po to, aby plantacje kukurydzy, STATEGICZNEGO produktu dla
gospodarki USA, były wciąż utrzymywane, a zapasy stale odnawiane.

--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Świat potępił żydowski rasizm!
Trzeba uruchomić Narodowy Program Ojciec-Polak.
Czcimy i uwielbiamy tych, którzy robią rzeczy na pokaz
8 rocznica smoleńskiej katastrofy.
Vivat Orban!

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Re: Dobry ...
Dla Pinokia :-)
Wydajemy e-zina?
Co ważniejsze: Wolność czy Prawda...?
John Eldredge - różnice między mężczyznami a kobietami

zobacz wszyskie »



  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X