Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Wino słodkie czyli ratunku

Grupy

Szukaj w grupach

 

Wino słodkie czyli ratunku

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 32


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2008-01-10 22:00:22

Temat: Wino słodkie czyli ratunku
Od: "Kajetana Kinga" <k...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

A było to wysoki sądzie tak: zamiast ulubionej Estrelli (białe słodkie
polecam) której nie było kupiłyśmy z koleżanką inne słodkie hiszpańskie bo
nam się wydawało że będzie dobre. Nie doczytałyśmy że likierowe.
Gęsty słodki ulep, nie da się tego pić nawet z dużą ilością wody.
Czy przedwczoraj otwarte i ledwo zaczęte cały czas chłodzone 0,75l
bardzo_słodkiego białego wina da sie jakoś spożywczo wykorzystać w
nadchodzącym weekendzie czy jednak wylać?
Czy coś się dusi / marynuje / piecze w białym słodkim winie?

Wino się nazywa Mistela Moscatel Turis / Vino de Licor / Valencia /
Denominacion de Origen, jakby ktoś lubił ulepy to wie co kupować, jakby nie
cierpiał to wie czego się wystrzegać.

Pozdrawiam

Kaja
spróbowałam właśnie jeszcze raz i nie, tego się nie da wypić

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2008-01-10 23:15:30

Temat: Re: Wino słodkie czyli ratunku
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le jeudi 10 janvier 2008 ŕ 23:00:22, dans <fm64hn$hfn$1@inews.gazeta.pl> vous
écriviez :

> Czy przedwczoraj otwarte i ledwo zaczęte cały czas chłodzone 0,75l
> bardzo_słodkiego białego wina da sie jakoś spożywczo wykorzystać w
> nadchodzącym weekendzie czy jednak wylać?

Moze jakichs koktajli weekendowych sprobowac ? Z dodatkiem lemonek
naprzyklad... (strzelam na slepo)


> Czy coś się dusi / marynuje / piecze w białym słodkim winie?

Nie slyszalam.

Ogolnie z kazdego wina domowy ocet wychodzi. To tak na ostania deske
ratunku.


Ewcia


--
Niesz
http://www.krolestwa.com

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2008-01-10 23:30:22

Temat: Re: Wino słodkie czyli ratunku
Od: "lemonka" <...@a...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Kajetana Kinga" <k...@g...pl> napisał w
wiadomości news:fm64hn$hfn$1@inews.gazeta.pl...
> A było to wysoki sądzie tak: zamiast ulubionej Estrelli (białe
słodkie
> polecam) której nie było kupiłyśmy z koleżanką inne słodkie
hiszpańskie bo
> nam się wydawało że będzie dobre. Nie doczytałyśmy że likierowe.
> Gęsty słodki ulep, nie da się tego pić nawet z dużą ilością wody.
> Czy przedwczoraj otwarte i ledwo zaczęte cały czas chłodzone 0,75l
> bardzo_słodkiego białego wina da sie jakoś spożywczo wykorzystać w
> nadchodzącym weekendzie czy jednak wylać?
> Czy coś się dusi / marynuje / piecze w białym słodkim winie?

Jasne, że się da. Poncz do tortu, składnik polewy do lodów, możesz
dolać do sernika lub polewy do ciasta. Z mięs w słodkim lubi pływać
kaczka i schab ze śliwkami.
Koktajl też może być, ale do krojenia polecam raczej ...limonkę, bo
lemonki albo nie istnieją, albo wredne są...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2008-01-10 23:38:04

Temat: Re: Wino słodkie czyli ratunku
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le vendredi 11 janvier 2008 ŕ 00:30:22, dans <fm6a5q$b3i$1@nemesis.news.tpi.pl> vous
écriviez :

> Koktajl też może być, ale do krojenia polecam raczej ...limonkę, bo
> lemonki albo nie istnieją, albo wredne są...

No popatrz lemonko, a ja tak jakos bezmyslnie wystukalam :)


Ewcia


--
Niesz
http://www.krolestwa.com

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2008-01-11 00:53:55

Temat: Re: Wino słodkie czyli ratunku
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net> szukaj wiadomości tego autora

** Kajetana Kinga <k...@g...pl> wrote:

> A było to wysoki sądzie tak: zamiast ulubionej Estrelli (białe słodkie
> polecam) której nie było kupiłyśmy z koleżanką inne słodkie hiszpańskie bo
> nam się wydawało że będzie dobre. Nie doczytałyśmy że likierowe. Gęsty
> słodki ulep, nie da się tego pić nawet z dużą ilością wody.

Niemożliwe. ;)

Co to za winko? Może Samos?

--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2008-01-11 05:46:03

Temat: Re: Wino s?odkie czyli ratunku
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <4391420154$20080111001530@ewcia.kloups>,
"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote:

> Le jeudi 10 janvier 2008 / 23:00:22, dans <fm64hn$hfn$1@inews.gazeta.pl> vous
> écriviez :
>
> > Czy przedwczoraj otwarte i ledwo zacz´te ca?y czas ch?odzone 0,75l
> > bardzo_s?odkiego bia?ego wina da sie jakoE spo˝ywczo wykorzystaç w
> > nadchodzacym weekendzie czy jednak wylaç?
>
> Moze jakichs koktajli weekendowych sprobowac ? Z dodatkiem lemonek
> naprzyklad... (strzelam na slepo)
>
>
> > Czy coE si´ dusi / marynuje / piecze w bia?ym s?odkim winie?
>
> Nie slyszalam.
>
> Ogolnie z kazdego wina domowy ocet wychodzi. To tak na ostania deske
> ratunku.

Obawiam si´, ˝e z likierowego nie wyjdzie.

W?adys?aw

--
Najgorsza rada, jaka mo˝na udzieliç wi´kszoEci ludzi jest: bade soba.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2008-01-11 08:34:30

Temat: Re: Wino słodkie czyli ratunku
Od: "Mariusz" <m...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Wino się nazywa Mistela Moscatel Turis / Vino de Licor / Valencia /

Mscatel - bardzo lubie :)


> Czy przedwczoraj otwarte i ledwo zaczęte cały czas chłodzone 0,75l
> bardzo_słodkiego białego wina da sie jakoś spożywczo wykorzystać w
> nadchodzącym weekendzie czy jednak wylać?
> Czy coś się dusi / marynuje / piecze w białym słodkim winie?

Polecam:
- kaczke w maladze - zamiast malagi uzyc moscatela
- gruszki (lub jablka) w slodkim winnym syropie (deser)
- koktail z wytrawna wodka (jerzebiak bedzie super, byle nie byl slodki,
albo tequila), lodem i cytryna

Mariusz




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2008-01-11 14:06:51

Temat: Re: Wino słodkie czyli ratunku
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Kajetana Kinga" <k...@g...pl> napisał w wiadomości
news:fm64hn$hfn$1@inews.gazeta.pl...
>A było to wysoki sšdzie tak: zamiast ulubionej Estrelli (białe słodkie
>polecam) której nie było kupiłyœmy z koleżankš inne słodkie hiszpańskie bo
>nam się wydawało że będzie dobre. Nie doczytałyœmy że likierowe.
> Gęsty słodki ulep, nie da się tego pić nawet z dużš iloœciš wody.
> Czy przedwczoraj otwarte i ledwo zaczęte cały czas chłodzone 0,75l
> bardzo_słodkiego białego wina da sie jakoœ spożywczo wykorzystać w
> nadchodzšcym weekendzie czy jednak wylać?
> Czy coœ się dusi / marynuje / piecze w białym słodkim winie?
>
> Wino się nazywa Mistela Moscatel Turis / Vino de Licor / Valencia /
> Denominacion de Origen, jakby ktoœ lubił ulepy to wie co kupować, jakby
> nie cierpiał to wie czego się wystrzegać.

Muffiny! Rewelacja! Odmierz 2 łyżki na lukier (do muffin), a z reszty zrób
muffiny!

Albo zakorkuj i przeslij na mój adres, ja sobie poradze :)

DJD

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2008-01-11 17:01:32

Temat: Re: Wino słodkie czyli ratunku
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

Kajetana Kinga wrote:

> Czy coś się dusi / marynuje / piecze w białym słodkim winie?


Bardzo dobre wychodza gruszki duszone w slodkim winie, szczegolnie
Moscatel. Obierz ze skorki, przetnij na pol, wyjmij gniazda nasienne,
uloz w garnku przecieciem na dol, zalej winem i odrobina cukru i dus na
malutkim ogniu bez przykrycia, okolo godziny.
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2008-01-11 21:03:06

Temat: Re: Wino s?odkie czyli ratunku
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los pisze:
> In article <4391420154$20080111001530@ewcia.kloups>,
> "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote:
>
>> Le jeudi 10 janvier 2008 / 23:00:22, dans <fm64hn$hfn$1@inews.gazeta.pl> vous
>> écriviez :
>>
>>> Czy przedwczoraj otwarte i ledwo zacz´te ca?y czas ch?odzone 0,75l
>>> bardzo_s?odkiego bia?ego wina da sie jakoE spo˝ywczo wykorzystaç w
>>> nadchodzacym weekendzie czy jednak wylaç?
>> Moze jakichs koktajli weekendowych sprobowac ? Z dodatkiem lemonek
>> naprzyklad... (strzelam na slepo)
>>
>>
>>> Czy coE si´ dusi / marynuje / piecze w bia?ym s?odkim winie?
>> Nie slyszalam.
>>
>> Ogolnie z kazdego wina domowy ocet wychodzi. To tak na ostania deske
>> ratunku.
>
> Obawiam si´, ˝e z likierowego nie wyjdzie.

Wyjdzie jak go zalejesz wodą.
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Czy ktoś posiada zamontowaną kuchnię mikrofalową pod blatem kuchennym?
Kuchnia, taka wiejska
Obiady dla 1 osoby
placki ziemniaczane
Stockbrot - jak to nazwać po polsku?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »