| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-01-10 22:00:22
Temat: Wino słodkie czyli ratunkuA było to wysoki sądzie tak: zamiast ulubionej Estrelli (białe słodkie
polecam) której nie było kupiłyśmy z koleżanką inne słodkie hiszpańskie bo
nam się wydawało że będzie dobre. Nie doczytałyśmy że likierowe.
Gęsty słodki ulep, nie da się tego pić nawet z dużą ilością wody.
Czy przedwczoraj otwarte i ledwo zaczęte cały czas chłodzone 0,75l
bardzo_słodkiego białego wina da sie jakoś spożywczo wykorzystać w
nadchodzącym weekendzie czy jednak wylać?
Czy coś się dusi / marynuje / piecze w białym słodkim winie?
Wino się nazywa Mistela Moscatel Turis / Vino de Licor / Valencia /
Denominacion de Origen, jakby ktoś lubił ulepy to wie co kupować, jakby nie
cierpiał to wie czego się wystrzegać.
Pozdrawiam
Kaja
spróbowałam właśnie jeszcze raz i nie, tego się nie da wypić
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-01-10 23:15:30
Temat: Re: Wino słodkie czyli ratunku
Le jeudi 10 janvier 2008 ŕ 23:00:22, dans <fm64hn$hfn$1@inews.gazeta.pl> vous
écriviez :
> Czy przedwczoraj otwarte i ledwo zaczęte cały czas chłodzone 0,75l
> bardzo_słodkiego białego wina da sie jakoś spożywczo wykorzystać w
> nadchodzącym weekendzie czy jednak wylać?
Moze jakichs koktajli weekendowych sprobowac ? Z dodatkiem lemonek
naprzyklad... (strzelam na slepo)
> Czy coś się dusi / marynuje / piecze w białym słodkim winie?
Nie slyszalam.
Ogolnie z kazdego wina domowy ocet wychodzi. To tak na ostania deske
ratunku.
Ewcia
--
Niesz
http://www.krolestwa.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2008-01-10 23:30:22
Temat: Re: Wino słodkie czyli ratunku
Użytkownik "Kajetana Kinga" <k...@g...pl> napisał w
wiadomości news:fm64hn$hfn$1@inews.gazeta.pl...
> A było to wysoki sądzie tak: zamiast ulubionej Estrelli (białe
słodkie
> polecam) której nie było kupiłyśmy z koleżanką inne słodkie
hiszpańskie bo
> nam się wydawało że będzie dobre. Nie doczytałyśmy że likierowe.
> Gęsty słodki ulep, nie da się tego pić nawet z dużą ilością wody.
> Czy przedwczoraj otwarte i ledwo zaczęte cały czas chłodzone 0,75l
> bardzo_słodkiego białego wina da sie jakoś spożywczo wykorzystać w
> nadchodzącym weekendzie czy jednak wylać?
> Czy coś się dusi / marynuje / piecze w białym słodkim winie?
Jasne, że się da. Poncz do tortu, składnik polewy do lodów, możesz
dolać do sernika lub polewy do ciasta. Z mięs w słodkim lubi pływać
kaczka i schab ze śliwkami.
Koktajl też może być, ale do krojenia polecam raczej ...limonkę, bo
lemonki albo nie istnieją, albo wredne są...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2008-01-10 23:38:04
Temat: Re: Wino słodkie czyli ratunku
Le vendredi 11 janvier 2008 ŕ 00:30:22, dans <fm6a5q$b3i$1@nemesis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
> Koktajl też może być, ale do krojenia polecam raczej ...limonkę, bo
> lemonki albo nie istnieją, albo wredne są...
No popatrz lemonko, a ja tak jakos bezmyslnie wystukalam :)
Ewcia
--
Niesz
http://www.krolestwa.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2008-01-11 00:53:55
Temat: Re: Wino słodkie czyli ratunku** Kajetana Kinga <k...@g...pl> wrote:
> A było to wysoki sądzie tak: zamiast ulubionej Estrelli (białe słodkie
> polecam) której nie było kupiłyśmy z koleżanką inne słodkie hiszpańskie bo
> nam się wydawało że będzie dobre. Nie doczytałyśmy że likierowe. Gęsty
> słodki ulep, nie da się tego pić nawet z dużą ilością wody.
Niemożliwe. ;)
Co to za winko? Może Samos?
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2008-01-11 05:46:03
Temat: Re: Wino s?odkie czyli ratunkuIn article <4391420154$20080111001530@ewcia.kloups>,
"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote:
> Le jeudi 10 janvier 2008 / 23:00:22, dans <fm64hn$hfn$1@inews.gazeta.pl> vous
> écriviez :
>
> > Czy przedwczoraj otwarte i ledwo zacz´te ca?y czas ch?odzone 0,75l
> > bardzo_s?odkiego bia?ego wina da sie jakoE spo˝ywczo wykorzystaç w
> > nadchodzacym weekendzie czy jednak wylaç?
>
> Moze jakichs koktajli weekendowych sprobowac ? Z dodatkiem lemonek
> naprzyklad... (strzelam na slepo)
>
>
> > Czy coE si´ dusi / marynuje / piecze w bia?ym s?odkim winie?
>
> Nie slyszalam.
>
> Ogolnie z kazdego wina domowy ocet wychodzi. To tak na ostania deske
> ratunku.
Obawiam si´, ˝e z likierowego nie wyjdzie.
W?adys?aw
--
Najgorsza rada, jaka mo˝na udzieliç wi´kszoEci ludzi jest: bade soba.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2008-01-11 08:34:30
Temat: Re: Wino słodkie czyli ratunku> Wino się nazywa Mistela Moscatel Turis / Vino de Licor / Valencia /
Mscatel - bardzo lubie :)
> Czy przedwczoraj otwarte i ledwo zaczęte cały czas chłodzone 0,75l
> bardzo_słodkiego białego wina da sie jakoś spożywczo wykorzystać w
> nadchodzącym weekendzie czy jednak wylać?
> Czy coś się dusi / marynuje / piecze w białym słodkim winie?
Polecam:
- kaczke w maladze - zamiast malagi uzyc moscatela
- gruszki (lub jablka) w slodkim winnym syropie (deser)
- koktail z wytrawna wodka (jerzebiak bedzie super, byle nie byl slodki,
albo tequila), lodem i cytryna
Mariusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2008-01-11 14:06:51
Temat: Re: Wino słodkie czyli ratunkuUżytkownik "Kajetana Kinga" <k...@g...pl> napisał w wiadomości
news:fm64hn$hfn$1@inews.gazeta.pl...
>A było to wysoki sšdzie tak: zamiast ulubionej Estrelli (białe słodkie
>polecam) której nie było kupiłymy z koleżankš inne słodkie hiszpańskie bo
>nam się wydawało że będzie dobre. Nie doczytałymy że likierowe.
> Gęsty słodki ulep, nie da się tego pić nawet z dużš ilociš wody.
> Czy przedwczoraj otwarte i ledwo zaczęte cały czas chłodzone 0,75l
> bardzo_słodkiego białego wina da sie jako spożywczo wykorzystać w
> nadchodzšcym weekendzie czy jednak wylać?
> Czy co się dusi / marynuje / piecze w białym słodkim winie?
>
> Wino się nazywa Mistela Moscatel Turis / Vino de Licor / Valencia /
> Denominacion de Origen, jakby kto lubił ulepy to wie co kupować, jakby
> nie cierpiał to wie czego się wystrzegać.
Muffiny! Rewelacja! Odmierz 2 łyżki na lukier (do muffin), a z reszty zrób
muffiny!
Albo zakorkuj i przeslij na mój adres, ja sobie poradze :)
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2008-01-11 17:01:32
Temat: Re: Wino słodkie czyli ratunkuKajetana Kinga wrote:
> Czy coś się dusi / marynuje / piecze w białym słodkim winie?
Bardzo dobre wychodza gruszki duszone w slodkim winie, szczegolnie
Moscatel. Obierz ze skorki, przetnij na pol, wyjmij gniazda nasienne,
uloz w garnku przecieciem na dol, zalej winem i odrobina cukru i dus na
malutkim ogniu bez przykrycia, okolo godziny.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2008-01-11 21:03:06
Temat: Re: Wino s?odkie czyli ratunkuWladyslaw Los pisze:
> In article <4391420154$20080111001530@ewcia.kloups>,
> "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote:
>
>> Le jeudi 10 janvier 2008 / 23:00:22, dans <fm64hn$hfn$1@inews.gazeta.pl> vous
>> écriviez :
>>
>>> Czy przedwczoraj otwarte i ledwo zacz´te ca?y czas ch?odzone 0,75l
>>> bardzo_s?odkiego bia?ego wina da sie jakoE spo˝ywczo wykorzystaç w
>>> nadchodzacym weekendzie czy jednak wylaç?
>> Moze jakichs koktajli weekendowych sprobowac ? Z dodatkiem lemonek
>> naprzyklad... (strzelam na slepo)
>>
>>
>>> Czy coE si´ dusi / marynuje / piecze w bia?ym s?odkim winie?
>> Nie slyszalam.
>>
>> Ogolnie z kazdego wina domowy ocet wychodzi. To tak na ostania deske
>> ratunku.
>
> Obawiam si´, ˝e z likierowego nie wyjdzie.
Wyjdzie jak go zalejesz wodą.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |