« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-04-29 18:17:51
Temat: Wiosenny deserGdy pojawi sie pierwszy rabarbar i truskawki, robie taki deser:
Rozgrzac piec do 180C/350F.
W misce wymieszac pol na pol objetosciowo rabarbar z pokrojonymi
truskawkami.
Na 3 garscie owocow dodac 3 lyzki cukru i 3 lyzki maki, wymieszac,
przelozyc do 3 zaroodpornych miseczek.
Przygotowac kroszonke. W robocie umiescic 70 gr masla, 70 gr cukru, 100
gr maki, 2 zoltka i pulsowac przez 3-4 sekundy, az bedzie wyglada jak
gruby zwir, lub posiekac nozem w misce. Palcami tworzyc kruszonke i
podzielic miedzy 3 miseczki, rozprowadzajac kruszonke rowno po owocach.
Ustawic na blasze lub folii aluminiowej, zeby lapalo soki z miseczek w
czasie pieczenia.
Piec az kruszonka bedzie zlota.
Ostudzic, podac cieple lub zimne, mozna takze z lodami, lub bita
smietana czy sosem waniliowym.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |