Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Witam i pytam.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Witam i pytam.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-04-05 09:20:27

Temat: Witam i pytam.
Od: "Asia" <a...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam wszystkich.

Czytam was od dwóch tygodni i wielkie dzieki za rady i przepisy.
Musze sie przyznac, ze jest to jedna z najciekwszych grup, jakie
kiedykolwiek czytalam.
Zwlaszcza w tym czasie swiatecznych przygotowan bardzo skorzystalam.


Niestety naleze raczej do wyzyskiwaczy, bo w kuchni jestem laikiem.
Za to strasznym smakoszem.... i tu moja prosba.

Jadlam kiedys ciasto, które tak okrutnie mi smakowalo, ze nie moge o nim
zapomniec.
Ciasto, tak na oko, nie jest trudne, ale pyszne, ze............... na samo
wspomnienie... :))))))))))))))))

Wygladalo tak:

1 warstwa
na spodzie byla cienka warstwa takiego kruchego ciasta,
2 warstwa
potem cos w rodzaju polewy czekoladowej,
3 warstwa
potem takie biale, wydaje mi sie, ze zrobione glównie z ubitego bialka,
ale glowy nie dam,
4 warstwa
to samo kruche co w warstwie 1, tylko ze potarte na duzych oczkach -
ladnie to wyglada,
5 warstwa
znowu polewa czekoladowa, a na nia duzo kokosu i co kto tam chce.

Wiecej rzeczy nie pamietam.

Przyznam, ze brak przepisu mnie nie powstrzymal i pare prób mam za soba, ale
nie wiem jak uzyskac warstwe 3 i ona najbardziej spedza mi sen z powiek.
Niestety bez niej ciasto jest troche za slodkie i za czekoladowe.

Ktokolwiek slyszal, ktokolwiek wie.. please

Asia






› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-04-05 10:38:06

Temat: Re: Witam i pytam.
Od: "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

> 3 warstwa
> potem takie biale, wydaje mi sie, ze zrobione glównie z ubitego bialka,
.....

Mi Twoje ciasto wyglada na kuzyna plesniaka ;-)
18.03.2002 w watku "Plesniak(P)" Mapet podawala przepis (wklejam nizej).
Zreszta dwa dni temu byly same pochwaly dla tego przepisu. Zobacz, moze to
jest to.

**************
4 szkl maki
2 lyzki cukru
1,5 margaryny
5 - 6 jajek
1 proszek do pieczenia
ewentualnie smietana
2 lyzki kakao
kisiel (np. malinowy albo wisniowy)
1 szkl cukru (do piany)
dzem albo owoce (albo to i to)

Z maki, 2 lyzek cukru, margaryny i zoltek (oddzielamy je od bialek), i
proszku do pieczenia robimy kruche ciasto. Jak jest za geste, dodajemy
smietany.
Ciasto dzielimy na pol i jedna z tych polowek znowu na pol. Wiec mamy trzy
nierowne czesci.
Najwieksza czesc ukladamy na posmarowana tluszczem i posypana maka blache.
Na to dajemy dzem albo owoce, albo to i to - wtedy jest lepsze.
Dodajemy kakao do jednej z pozostalych czesci ciasta. Aha!! Wczesniej te
dwie czesci musza pobyc w lodowce, bo inaczej beda za miekkie, aby je
zetrzec na terce.
Gdy ciasto jest schlodzone, scieramy na tarce ciemna czesc na dzemik (albo
owoce).
Ubijamu piane z bialek i szklanki cukru, dodajac stopniowo kisiel (w
proszku!). piane ubijamy na sztywno i wykladamy na starta kakaowa czesc
ciasta.
Na pianke scieramy pozostala czas ciasta (biala). Robi sie zatem taki
przekladaniec.
pieczemy ok 50 minut w temp. 200 st (temp i czas podane dla piekarnika
elektrycznego, jak ktos ma inny, niech to uwzgledni)
Po upieczeniu i ostygnieciu polewamy ciacho polewa czekoladowa (moze byc
taka blyskawiczna, kupiona).
Smacznego!
Mapet
***********************

Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
www i FAQ grupy: http://www.kuchenny.faq.prv.pl/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-05 11:11:49

Temat: Re: Witam i pytam.
Od: "Asia" <a...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Bożena" <b...@s...pw.edu.pl> wrote in message
news:a8juq2$g7$1@sunsite.icm.edu.pl...

> Mi Twoje ciasto wyglada na kuzyna plesniaka ;-)
> 18.03.2002 w watku "Plesniak(P)" Mapet podawala przepis (wklejam nizej).
> Zreszta dwa dni temu byly same pochwaly dla tego przepisu. Zobacz, moze to
> jest to.

> Bozenka z Wilna :o)
> ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
> ICQ 81838200 http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
> www i FAQ grupy: http://www.kuchenny.faq.prv.pl/
> ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
>
>


Wielkie, wielkie dzieki.

Wypróbuje przy najblizszej okazji.


Asia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-05 12:40:57

Temat: Re: Witam i pytam.
Od: "Mapet" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Mi Twoje ciasto wyglada na kuzyna plesniaka ;-)
> 18.03.2002 w watku "Plesniak(P)" Mapet podawala przepis (wklejam nizej).

to chyba nie do konca jest to, ale podobne bardzo (nie przypominam sobie
takiej ilosci czekolady). ale mi sie slodko
zrobilo...mmmmmmmmmmmmrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
rrrrrrrrrrr.............
...............
Mapet


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ciasteczka orzechy
po świętach
Larousse Gastronomique?
Zaparzacz cisnieniowy do kawy-moze ktos polecic?
menju :-)))

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »