Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Witam i pytam.
Date: Fri, 5 Apr 2002 12:38:06 +0200
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 53
Message-ID: <a8juq2$g7$1@sunsite.icm.edu.pl>
References: <a8jqbj$f$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: nat.riviera.pw.edu.pl
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 1018003074 519 194.29.137.67 (5 Apr 2002 10:37:54 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 5 Apr 2002 10:37:54 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4807.1700
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4807.1700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:102802
Ukryj nagłówki
> 3 warstwa
> potem takie biale, wydaje mi sie, ze zrobione glównie z ubitego bialka,
.....
Mi Twoje ciasto wyglada na kuzyna plesniaka ;-)
18.03.2002 w watku "Plesniak(P)" Mapet podawala przepis (wklejam nizej).
Zreszta dwa dni temu byly same pochwaly dla tego przepisu. Zobacz, moze to
jest to.
**************
4 szkl maki
2 lyzki cukru
1,5 margaryny
5 - 6 jajek
1 proszek do pieczenia
ewentualnie smietana
2 lyzki kakao
kisiel (np. malinowy albo wisniowy)
1 szkl cukru (do piany)
dzem albo owoce (albo to i to)
Z maki, 2 lyzek cukru, margaryny i zoltek (oddzielamy je od bialek), i
proszku do pieczenia robimy kruche ciasto. Jak jest za geste, dodajemy
smietany.
Ciasto dzielimy na pol i jedna z tych polowek znowu na pol. Wiec mamy trzy
nierowne czesci.
Najwieksza czesc ukladamy na posmarowana tluszczem i posypana maka blache.
Na to dajemy dzem albo owoce, albo to i to - wtedy jest lepsze.
Dodajemy kakao do jednej z pozostalych czesci ciasta. Aha!! Wczesniej te
dwie czesci musza pobyc w lodowce, bo inaczej beda za miekkie, aby je
zetrzec na terce.
Gdy ciasto jest schlodzone, scieramy na tarce ciemna czesc na dzemik (albo
owoce).
Ubijamu piane z bialek i szklanki cukru, dodajac stopniowo kisiel (w
proszku!). piane ubijamy na sztywno i wykladamy na starta kakaowa czesc
ciasta.
Na pianke scieramy pozostala czas ciasta (biala). Robi sie zatem taki
przekladaniec.
pieczemy ok 50 minut w temp. 200 st (temp i czas podane dla piekarnika
elektrycznego, jak ktos ma inny, niech to uwzgledni)
Po upieczeniu i ostygnieciu polewamy ciacho polewa czekoladowa (moze byc
taka blyskawiczna, kupiona).
Smacznego!
Mapet
***********************
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
www i FAQ grupy: http://www.kuchenny.faq.prv.pl/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
|