| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-10-12 19:11:07
Temat: Witam i pytamWitam Wszystkich bardzo serdecznie!!
Mam pytanie do smakoszy grzańca. Zbliża się zima i może znacie jakieś proste
przepisy?
Jak można przyprawić oryginalnie np. grzańca galicyjskiego?
Pozdrawiam i za wszelkie info z góry dziękuję.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-10-12 19:15:57
Temat: Re: Witam i pytam
Użytkownik "Pietruszka" <g...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:dijmst$i37$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam Wszystkich bardzo serdecznie!!
>
> Mam pytanie do smakoszy grzańca. Zbliża się zima i może znacie jakieś
> proste
> przepisy?
> Jak można przyprawić oryginalnie np. grzańca galicyjskiego?
>
> Pozdrawiam i za wszelkie info z góry dziękuję.
>
Grzańca galicyjskiego się nie przyprawia.
Anet co grzańca robi sama i galicyjski się chowa.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-10-12 19:42:51
Temat: Re: Witam i pytam> Anet co grzańca robi sama i galicyjski się chowa.
>
>
Bardzo Cię proszę Anet o Twój przepis. Będę bardzo wdzięczna.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-10-12 19:55:15
Temat: Re: Witam i pytam
>>
>
> Bardzo Cię proszę Anet o Twój przepis. Będę bardzo wdzięczna.
>
Ja lubię bardziej wytrawne więc kupuje najczęściej połwytrawną Kadarke, jak
ktoś woli słodsze można kupić półsłodką albo dosłodzić miodem. Podgrzewam je
w garnku, nie dopuszczając do zagotowania, wrzucam plasterek cytryny i
przyprawy: goździki, cynamon, gałkę muszkatołowa, można wanilie lub cukier z
wanilią. Niestety przyprawy tak na oko.
Anet
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-10-12 20:51:26
Temat: Re: Witam i pytamciekawe jak to smakuje, ale chyba dobrze :-), szczegolnie po doslodzeniu
miodem
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-10-13 06:40:26
Temat: Re: Witam i pytamUżytkownik Anet napisał:
> Ja lubię bardziej wytrawne więc kupuje najczęściej połwytrawną Kadarke, jak
> ktoś woli słodsze można kupić półsłodką albo dosłodzić miodem.
nooo kadarka półsłodka(ciemnoczerwona etykieta), nie dość, że dobra(i na
'surowo' i do grzańca) to i nie kosztuje dużo.
> Podgrzewam je w garnku, nie dopuszczając do zagotowania, wrzucam plasterek cytryny
i
> przyprawy: goździki, cynamon, gałkę muszkatołowa, można wanilie lub cukier z
> wanilią.
ja to wrzucam kawałki pomarańczki ze skórką (ale wcześniej trzeba ją
sparzyć i wyszorować), goździki i cynamon (ale w laskach a nie proszek),
do tego czasami anyż, czasami kardamon, czasami rodzynki i morele
suszone, zależy co się lubi i na co się ma ochotę:)
papatki
kanta(na którą w lodówce czeka 1,5 litrowa butla kadarki, z której
zostało już tylko niecałe pół)
--
czy to nie czas na małe conieco?
tak to jest właśnie ten czas..
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |