Strona główna Grupy pl.sci.medycyna Witaminy syntetyczne

Grupy

Szukaj w grupach

 

Witaminy syntetyczne

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 7


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-11-05 11:51:00

Temat: Witaminy syntetyczne
Od: "Kałuziak Anna" <s...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam.
Czy organizm człowieka rozpoznaje i przyswaja syntetyczne witaminy i
minerały stosowane w postaci modnych preparatów witaminowo-mineralnych?

Dziękuję za odpowiedzi,
pozdrawiam Ania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2003-11-05 13:54:39

Temat: Re: Witaminy syntetyczne
Od: "andrzej głowacki" <f...@U...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Użytkownik "Kałuziak Anna" napisał:
>
> Czy organizm człowieka rozpoznaje i przyswaja syntetyczne witaminy i
> minerały stosowane w postaci modnych preparatów witaminowo-mineralnych?

To jest bardzo skomplikowane zagadnienie. Moim zdaniem te wszystkie
preparaty witaminowe powinno się traktować tak, jak traktuje się inne
lekarstwa, czyli generalnie ich unikać i stosować tylko wtedy, gdy jest to
konieczne. Po pierwsze, układ pokarmowy człowieka nie jest skonstruowany, do
przyjmowania pożywienia w tabletkach. Pożywienie musi mieć swoją normalną
objętość. Po drugie, przez wiele, wiele lat ewolucji przyjmowaliśmy daną
witaminę w postaci naturalnej, czyli w odpowiedniej ilości i proporcji w
stosunku do innych witamin czy pozostałych składników pokarmowych. Po
trzecie, witamina syntetyczna powstaje w zakładach produkcyjnych, a
generalna zasada zdrowego odżywiania brzmi, że czym krócej i mniej dany
produkt jest przetwarzany, tym lepiej. Dla lepszego zobrazowania tego
problemu zadam pytanie, czy biały cukier, tak pięknie oczyszczony, jest tym
samym, co cukier zawarty w owocach?

Pozdrawiam, andrzej

http://www.glowacki.art.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2003-11-05 14:12:45

Temat: Re: Witaminy syntetyczne
Od: "Michał R." <5...@i...neostrada.pl> szukaj wiadomości tego autora

Tylko obecnie to raczej kwestia wyboru co mniej szkodzi.
Owoce, warzywa itp. wszystko to pryskane, modyfikowane
genetecznie itp po to tylko aby ładnie wygladało i się nie psuło szybko.
Nawet z wlasnej dzialki tez jest niepewnosc bo wiadomo co
gleba nie skazona itp ?




---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.525 / Virus Database: 322 - Release Date: 2003-10-09


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2003-11-06 11:13:48

Temat: Re: Witaminy syntetyczne
Od: "Radek" <r...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> To jest bardzo skomplikowane zagadnienie. Moim zdaniem te wszystkie
> preparaty witaminowe powinno się traktować tak, jak traktuje się inne
> lekarstwa,

To nie są lekarstwa.

czyli generalnie ich unikać i stosować tylko wtedy, gdy jest to
> konieczne. Po pierwsze, układ pokarmowy człowieka nie jest skonstruowany,
do
> przyjmowania pożywienia w tabletkach.

To nie jest pożywienie.
A na marginesie, układ pokarmowy, układ raczej mięso- niż roślinożercy
człowieka jest najlepiej przystosowany do jedzenia padliny...mamy zatem
wcinać padlinę?

> Pożywienie musi mieć swoją normalną
> objętość. Po drugie, przez wiele, wiele lat ewolucji przyjmowaliśmy daną
> witaminę w postaci naturalnej, czyli w odpowiedniej ilości i proporcji w
> stosunku do innych witamin czy pozostałych składników pokarmowych.

Dzięki czemu przez pokolenia nasze organizmy "przyzwyczajały" się do
awitaminozy ze wszelkimi jej konsekwencjami...;)

Po
> trzecie, witamina syntetyczna powstaje w zakładach produkcyjnych, a
> generalna zasada zdrowego odżywiania brzmi, że czym krócej i mniej dany
> produkt jest przetwarzany, tym lepiej. Dla lepszego zobrazowania tego
> problemu zadam pytanie, czy biały cukier, tak pięknie oczyszczony, jest
tym
> samym, co cukier zawarty w owocach?

Chłopie, lepiej z obrazami nie kombinuj...
Popularny cukier biały to oczyszczona sacharoza-disacharyd zbudowany z
cząsteczki glukozy i fruktozy. Nawiasem mówiąc dysponujemy dosyć wydajnym
aparacikiem enzymatycznym do przyswajania węglowodanów w takiej postaci.
Problemem w tym przypadku jest ich ilość nie jakość.
Cukier w owocach to przważnie fruktoza-monosacharyd. I raczej wszystko jedno
czy pochodzi on z owoców czy z torebki...przyswajalność jest mniej więcej
taka sama. Liczą się przede wszystkim składniki występujące obok...garbniki,
pektyny, minerały, witaminy, flawonoidy, itp...dlatego owoce są "zdrowotnie"
lepszym źródłem.

A co do witamin,
owszem organizm ludzki rozpoznaje i przyswaja syntetycznie
wytworzone/wyizolowane witaminy i minerały. Jednak ich przyswajalność jest
gorsza niż tych występujących naturalnie. O wszystkim decyduje forma
występowania i obecność innych składników ułatwiających oprzyswajanie (np.
tłuszcze czy inne witaminy lub minerały). Zresztą i naturalnie wyst.
organizm nie przyswaja w 100%. Z jednego produktu łatwiej wchłania, z innego
trudniej...ogólnie uprzywilejowane są raczej produkty zwirzęcego
pochodzenia.

Tak więc łykanie preparatów w rozsądnych ilościach ("prewencyjnie") raczej
zaszkodzić nie powinno, a nawet powinno pomóc, bo nie każdy jest w stanie
sobie idealnie zbilansować dietę, szczególnie w okresach jesienno-zimowych.

Pozdrawiam.
R.


PS. Mea culpa, przez przypadek, wcześniej wysłałem tą odpowiedź nie na grupę
tylko na Twoje prywatne konto. Przepraszam.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2003-11-06 15:07:05

Temat: Re: Witaminy syntetyczne
Od: "andrzej głowacki" <f...@U...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Użytkownik "Radek" napisał:
>
> > To jest bardzo skomplikowane zagadnienie. Moim zdaniem te wszystkie
> > preparaty witaminowe powinno się traktować tak, jak traktuje się inne
> > lekarstwa,
>
> To nie są lekarstwa.

Niedokładnie czytasz i za szybko krytykujesz. Przeczytaj jeszcze raz moje
zdanie.

> > czyli generalnie ich unikać i stosować tylko wtedy, gdy jest to
> > konieczne. Po pierwsze, układ pokarmowy człowieka nie jest
skonstruowany,
> > do przyjmowania pożywienia w tabletkach.
>
> To nie jest pożywienie.

Dokładnie ta sama uwaga, którą zamieściłem wyżej.

> A na marginesie, układ pokarmowy, układ raczej mięso- niż roślinożercy
> człowieka jest najlepiej przystosowany do jedzenia padliny...mamy zatem
> wcinać padlinę?

Spotkałem się z wieloma teoriami, ale z teorią, że człowiek na swojej
długiej drodze ewolucji był głównie padlinożercą, jeszcze nie.

> > Pożywienie musi mieć swoją normalną
> > objętość. Po drugie, przez wiele, wiele lat ewolucji przyjmowaliśmy daną
> > witaminę w postaci naturalnej, czyli w odpowiedniej ilości i proporcji w
> > stosunku do innych witamin czy pozostałych składników pokarmowych.
>
> Dzięki czemu przez pokolenia nasze organizmy "przyzwyczajały" się do
> awitaminozy ze wszelkimi jej konsekwencjami...;)

Oj, coś mi się wydaje, że jesteś zagorzałym zwolennikiem stosowania witamin
w tabletkach.

> > Po
> > trzecie, witamina syntetyczna powstaje w zakładach produkcyjnych, a
> > generalna zasada zdrowego odżywiania brzmi, że czym krócej i mniej dany
> > produkt jest przetwarzany, tym lepiej. Dla lepszego zobrazowania tego
> > problemu zadam pytanie, czy biały cukier, tak pięknie oczyszczony, jest
> > tym samym, co cukier zawarty w owocach?
>
> Chłopie, lepiej z obrazami nie kombinuj... [...]

Czy można mieć swoje własne zdanie i jednocześnie być kulturalnym wobec
osób, które prezentują odmienny pogląd? Czy nie lepiej odpowiadając na
zadane pytanie, zamieścić obok swój punkt widzenia, niż na siłę krytykować
pogląd odmienny?

Pozdrawiam, andrzej


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2003-11-07 16:43:10

Temat: Re: Witaminy syntetyczne
Od: "andrzej głowacki" <f...@U...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dzisiaj, całkowicie przypadkowo natrafiłem na bardzo ciekawy artykuł ("Moc
owocu" Dorota Romanowska, NAUKA, Newsweek numer 32/03 str. 62), który
potwierdza to, co dla mnie wydaje się być zgodne ze zdrowym rozsądkiem:

http://newsweek.redakcja.pl/archiwum/artykul.asp?Art
ykul=7216


Pozdrawiam, andrzej

http://www.glowacki.art.pl



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2003-11-20 16:11:11

Temat: Re: Witaminy syntetyczne
Od: "andrzej głowacki" <f...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ciekawy artykuł o cukrze rafinowanym:

http://www.jawsieci.pl/zdrowie/leczenie/cukier/index
.htm

Pozdrawiam, andrzej

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Dziwne dolegliwosci !!!
mammografia
inhalator elektryczny - gdzie kupić?
Wysoki poziom sodu
depo provera

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem

zobacz wszyskie »