Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "andrzej głowacki" <f...@U...onet.pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: Witaminy syntetyczne
Date: Wed, 5 Nov 2003 14:54:39 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 24
Sender: f...@p...onet.pl@pc72.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl
Message-ID: <boavfq$mm1$1@news.onet.pl>
References: <boapah$3oi$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pc72.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1068040506 23233 213.25.10.72 (5 Nov 2003 13:55:06 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 5 Nov 2003 13:55:06 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:125764
Ukryj nagłówki
> Użytkownik "Kałuziak Anna" napisał:
>
> Czy organizm człowieka rozpoznaje i przyswaja syntetyczne witaminy i
> minerały stosowane w postaci modnych preparatów witaminowo-mineralnych?
To jest bardzo skomplikowane zagadnienie. Moim zdaniem te wszystkie
preparaty witaminowe powinno się traktować tak, jak traktuje się inne
lekarstwa, czyli generalnie ich unikać i stosować tylko wtedy, gdy jest to
konieczne. Po pierwsze, układ pokarmowy człowieka nie jest skonstruowany, do
przyjmowania pożywienia w tabletkach. Pożywienie musi mieć swoją normalną
objętość. Po drugie, przez wiele, wiele lat ewolucji przyjmowaliśmy daną
witaminę w postaci naturalnej, czyli w odpowiedniej ilości i proporcji w
stosunku do innych witamin czy pozostałych składników pokarmowych. Po
trzecie, witamina syntetyczna powstaje w zakładach produkcyjnych, a
generalna zasada zdrowego odżywiania brzmi, że czym krócej i mniej dany
produkt jest przetwarzany, tym lepiej. Dla lepszego zobrazowania tego
problemu zadam pytanie, czy biały cukier, tak pięknie oczyszczony, jest tym
samym, co cukier zawarty w owocach?
Pozdrawiam, andrzej
http://www.glowacki.art.pl
|