« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-12-03 18:09:02
Temat: Ozorki-prosze o przepisWitam wszystkich serdecznie.
Mam troche ozorkow ale nie mam pojecia jak je przyrzadzic.
Chodziloby mi o jakis przepis, tylko na lagodnie.
Jesli to sie juz pojawialo, to bardzo prosze na prv.
Pozdrawiam bardzo serdecznie
Monika
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-12-03 18:57:17
Temat: Re: Ozorki-prosze o przepisIn article <006201c3b9c8$954f3620$6f00a8c0@ap.siedlce.pl>, Monika
Zarczuk <z...@o...pl> wrote:
> Witam wszystkich serdecznie.
> Mam troche ozorkow ale nie mam pojecia jak je przyrzadzic.
Z jakiego zwierzęcia te ozorki?
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-03 21:36:16
Temat: Re: Ozorki-prosze o przepis> Witam wszystkich serdecznie.
> Mam troche ozorkow ale nie mam pojecia jak je przyrzadzic.
> Chodziloby mi o jakis przepis, tylko na lagodnie.
> Jesli to sie juz pojawialo, to bardzo prosze na prv.
>
> Pozdrawiam bardzo serdecznie
>
> Monika
>
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
>
Witam!
Proponuję Ci ozorki w galarecie lub w sosie chrzanowym.
Ozorki należy umyć i wrzucić do gorącej wody, gotować do miękkości z
warzywami / marchewka, pietruszka/, nastepnie ozoeki wyjąc i poczekać aż
ostygną. Zimne obrać ze skórki i pokroić w paseczki. Zwywaru zrobić galaretę /
dodać żelatyny i doprawić solą lub kostką rosołową/ , zalać ozorki i odstawić
do zastygnięcia galarety. Można też tak ugotowane ozorki podać z sosem
chrzanowym. Osobiście nie znoszę takiego sosu, więc o przepis poproś kogoś
innego. pzdr.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-04 07:22:15
Temat: Re: Ozorki-prosze o przepisUżytkownik "Monika Zarczuk" <z...@o...pl> napisał w wiadomości
news:006201c3b9c8$954f3620$6f00a8c0@ap.siedlce.pl...
> Mam troche ozorkow ale nie mam pojecia jak je przyrzadzic.
ja dzisiaj robie z ozorkow (wieprzowych) sos,
wczoraj obgotowalam razem z warzywami i innymi przyprawami (lisc laurowy,
kulki ziela angielskiego, troche bulionu, itp.) na malym ogniu, po jakiejs
1,5 godz. wyjelam, poczekalam chwilke az przestygna i obralam ze skory,
pokroilam w drobna kosteczke, wlozylam do miski i zalalam wywarem z ozorkow
dzisiaj wywar razem z pokrojonymi ozorkami przeloze do rondelka (moze byc
gleboka patelnia), nastepnie przyprawie jeszcze pieprzem ziolowym, i innymi
przyprawami do smaku (czasami dodaje kilka kropel maggi), nastepnie mieszam
troche maki i smietany i robie sosik.
smacznego
--
Z pozdrowieniami
Krystyna P.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-04 11:14:24
Temat: Re: Ozorki-prosze o przepis> ja dzisiaj robie z ozorkow (wieprzowych) sos,
> wczoraj obgotowalam razem z warzywami i innymi przyprawami (lisc
laurowy,
> kulki ziela angielskiego, troche bulionu, itp.) na malym ogniu, po
jakiejs
> 1,5 godz. wyjelam, poczekalam chwilke az przestygna i obralam ze
skory,
> pokroilam w drobna kosteczke, wlozylam do miski i zalalam wywarem z
> ozorkow dzisiaj wywar razem z pokrojonymi ozorkami przeloze do
rondelka
> (moze byc gleboka patelnia), nastepnie przyprawie jeszcze pieprzem
> ziolowym, i innymi przyprawami do smaku (czasami dodaje kilka kropel
> maggi), nastepnie mieszam troche maki i smietany i robie sosik.
> smacznego
Wszystko jak wyżej, tylko ozorki kroję w paski na centymetr grube. Na
koniec mieszam mąkę, śmietanę i chrzan ze słoika,
dodaję do potrawy i jescze chwilę trzymam na ogniu.
--
pozdrawiam :-))
Sławomir J Marusiński
Gdańsk, GG 5420750
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-04 11:27:01
Temat: Re: Ozorki-prosze o przepisWladyslaw Los <w...@o...pl> napisał(a):
> Monika Zarczuk <z...@o...pl> wrote:
> > Witam wszystkich serdecznie.
> > Mam troche ozorkow ale nie mam pojecia jak je przyrzadzic.
>
> Z jakiego zwierzęcia te ozorki?
Pewnie ze świnki?
:-)
pozdr. Jerzy
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-04 13:57:31
Temat: Re: Ozorki-prosze o przepis>
> > Witam wszystkich serdecznie.
> > Mam troche ozorkow ale nie mam pojecia jak je przyrzadzic.
>
>
> Z jakiego zwierzęcia te ozorki?
>
> Władysław
>
Są to ozory wołowe. Tylko bardzo proszę o dokładną instrukcję, jak się do
tego zabrać, co z tym zrobić, nigdy nie miałam z tym do czynienia. Nic, a
nic. A chciałabym je jakoś przyrządzić.
Monika
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-04 14:11:24
Temat: Re: Ozorki-prosze o przepis> >
> Witam!
> Proponuję Ci ozorki w galarecie lub w sosie chrzanowym.
> Ozorki należy umyć i wrzucić do gorącej wody, gotować do miękkości z
> warzywami / marchewka, pietruszka/, nastepnie ozoeki wyjąc i poczekać aż
> ostygną. Zimne obrać ze skórki i pokroić w paseczki. Zwywaru zrobić
galaretę /
> dodać żelatyny i doprawić solą lub kostką rosołową/ , zalać ozorki i
odstawić
> do zastygnięcia galarety. Można też tak ugotowane ozorki podać z sosem
> chrzanowym. Osobiście nie znoszę takiego sosu, więc o przepis poproś kogoś
> innego. pzdr.
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
>
Dziekuje bardzo, a juz sie balam, ze nikt mi nic nie podpowie.
Napisze, jak mi wyszlo.
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-04 14:33:19
Temat: Re: Ozorki-prosze o przepis
> >
> > > Witam wszystkich serdecznie.
> > > Mam troche ozorkow ale nie mam pojecia jak je przyrzadzic.
> >
> >
> > Z jakiego zwierzęcia te ozorki?
> >
> > Władysław
> >
> Są to ozory wołowe. Tylko bardzo proszę o dokładną instrukcję, jak się do
> tego zabrać, co z tym zrobić, nigdy nie miałam z tym do czynienia. Nic, a
> nic. A chciałabym je jakoś przyrządzić.
> Monika
I jeszcze mam pytanie. Czy wolowe robi sie jakos inaczej niz wieprzowe? Czy
w przypadku ozorkow, bo wiem ze miesa tak, ma tao duze znaczenie?
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-04 15:42:28
Temat: Re: Ozorki-prosze o przepis> I jeszcze mam pytanie. Czy wolowe robi sie jakos inaczej niz
wieprzowe?
>
Zdecydowanie dłużej się gotują, poza tym tak samo.
--
pozdrawiam :-))
Sławomir J Marusiński
Gdańsk, GG 5420750
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |