| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-01-03 15:28:10
Temat: Wok - jak wybrac?Mam zamiar kupic Wok, ale niestety nie wiem na co zwracać uwagę. W tej
chwili w handlu dostepne sa przynajmniej trzy rodzaje:
1. zeliwny - z ciezkiej matowej blachy wyklepanej n agladko
2. oksydowany - z blachy poczernionej i z charakterystyczną faktura -geste
(~co1mm) koncentryczne linie z centrum na srodku dna
3. teflonowy.
Zastanawiam sie jakie sa wady i zalety poszczegolnych typow (poza roznica w
cenie) dodatkowym problemem jest to, ze wszystkie wystepuja tez w wersjach
ze zplaszczonym dnem - sprzedawcy raz mowiam, ze to zaleta innnym razem, ze
wada (zalezy od modelu jaki wlasnie maja). Serdecznie dziekuje za wszystkie
informaje, a takze za wszelkie sugestie na co jeszcze zwracac uwage.
Pawel
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-01-03 22:59:16
Temat: Re: Wok - jak wybrac?
Użytkownik Pawel A. <a...@p...wp.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:92vg0g$ksa$...@i...cyf-kr.edu.pl...
> Mam zamiar kupic Wok, ale niestety nie wiem na co zwracać uwagę.
[...]
Na oryginalnosc czyli na recznie klepany z cienkiej blachy.
Przed pierwszym smazeniem popros jakiegos Chinczyka
lub Wietnamczyka z jakiegos baru orientalnego o
wlasciwe PRZE......lub WYPALENIE - to wazne.
Potem juz zajadasz sie smakolykami wlasnej kompozycji.
pzdr
jedrus
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-04 02:45:21
Temat: Re: Wok - jak wybrac?
Pawel A. wrote in message <92vg0g$ksa$1@info.cyf-kr.edu.pl>...
>Mam zamiar kupic Wok, ale niestety nie wiem na co zwracać uwagę. W tej
>chwili w handlu dostepne sa przynajmniej trzy rodzaje:
>1. zeliwny - z ciezkiej matowej blachy wyklepanej n agladko
AFAIK Zeliwa sie nie klepie wiec albo jest z zelaza tzn. blachy zelaznej
klepanej (lub prasowanej) tylko wtedy nie powinien byc taki bardzo ciezki.
A jesli jest ciezki i masywny to pewnie jest odlany z zeliwa.
Chinczycy podrzucaja tymi patelniami pod czas smazenia wiec te
autentyczne chinskie woki bardzo ciezkie byc nie moga. :-)
Nie znaczy to jednak ze zeliwne woki nie zdaja egzaminu w europejsckiej
kuchni. Nie mam praktycznego doswiadczenia z zeliwnymi wokami wiec nie
moge powiedziec ktory lepszy. Mam zwykly blaszany - nie klepany i tani,
a calkiem dobrze zdaje egzamin. Tylko trzeba go dobrze wypalic zeby
nie rdzewial a potem z pol roku smazenia zeby zrobil sie naprawde dobry ;-)
Ewa
--------------------------------------------------
(EMC-S) e...@t...net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-04 11:05:05
Temat: Re: Wok - jak wybrac?Orginal ktorego swego czasu molestowalem polecal bardzo takie woki w formie
patelenki tzn z raczka z boku. Bylo to zrobione z blachy.
Przy kupnie musisz wziasc pod uwage plomien jaki daje ci kuchenka. Wiec jak
chcesz se fajnie pogotowac to czekac cie bedzie wymiana dysz w kuchence.
Orginal operowal co najmniej dziwnymi proporcjami plomienia. Ja mam woka
zeliwnego takiego dosc duzego, Orginal mowil ze do takiego to potrzeba plomien
z pol metra :-( . Nie mam takiego ale jakos sobie radze.
Peter
"Pawel A." napisał(a):
> Mam zamiar kupic Wok, ale niestety nie wiem na co zwracać uwagę. W tej
> chwili w handlu dostepne sa przynajmniej trzy rodzaje:
> 1. zeliwny - z ciezkiej matowej blachy wyklepanej n agladko
> 2. oksydowany - z blachy poczernionej i z charakterystyczną faktura -geste
> (~co1mm) koncentryczne linie z centrum na srodku dna
> 3. teflonowy.
> Zastanawiam sie jakie sa wady i zalety poszczegolnych typow (poza roznica w
> cenie) dodatkowym problemem jest to, ze wszystkie wystepuja tez w wersjach
> ze zplaszczonym dnem - sprzedawcy raz mowiam, ze to zaleta innnym razem, ze
> wada (zalezy od modelu jaki wlasnie maja). Serdecznie dziekuje za wszystkie
> informaje, a takze za wszelkie sugestie na co jeszcze zwracac uwage.
> Pawel
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-05 06:20:31
Temat: Re: Wok - jak wybrac?Troche bylo juz o woku na poczatku listopada i 21-go listopada .
Tomek
Użytkownik Pawel A. <a...@p...wp.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:92vg0g$ksa$...@i...cyf-kr.edu.pl...
> Mam zamiar kupic Wok, ale niestety nie wiem na co zwracać uwagę. W
tej
> chwili w handlu dostepne sa przynajmniej trzy rodzaje:
> 1. zeliwny - z ciezkiej matowej blachy wyklepanej n agladko
> 2. oksydowany - z blachy poczernionej i z charakterystyczną
faktura -geste
> (~co1mm) koncentryczne linie z centrum na srodku dna
> 3. teflonowy.
> Zastanawiam sie jakie sa wady i zalety poszczegolnych typow (poza
roznica w
> cenie) dodatkowym problemem jest to, ze wszystkie wystepuja tez w
wersjach
> ze zplaszczonym dnem - sprzedawcy raz mowiam, ze to zaleta innnym
razem, ze
> wada (zalezy od modelu jaki wlasnie maja). Serdecznie dziekuje za
wszystkie
> informaje, a takze za wszelkie sugestie na co jeszcze zwracac uwage.
> Pawel
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |