Strona główna Grupy pl.sci.psychologia Wracając do polepszaczy.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Wracając do polepszaczy.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 2


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2011-01-12 01:43:38

Temat: Wracając do polepszaczy.
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

"Oszust piekarz

Produkty pełnoziarniste z roku na rok wracają do łask. Jednak nie wszystkie
produkty, na których opakowaniu jest zboże lub zachęcający napis "zawiera
błonnik", są produktami z pełnego ziarna. Należy szczególnie uważać przy
zakupie pieczywa. Jeśli jesteś zainteresowany/a wprowadzeniem do diety
prawdziwego pieczywa pełnoziarnistego, musisz zwrócić uwagę na skład
pieczywa. O ile przy niepakowanym pieczywie nie jest to możliwe (nie ma
obowiązku zamieszczania na nim pełnego składu), to każde pieczywo w
folii/innym opakowaniu ma podany skład. Tylko 2 typy mąki uznawane są za
pełnoziarniste - typ 2000 oraz 1850, tzw. "grahama". W dużym uproszczeniu -
im niższy typ mąki (np. 450 - mąka tortowa), tym bardziej oczyszczone
ziarno użyte do jej wyrobu, a tym samym produkt uboższy w cenne witaminy i
minerały. Pełnoziarniste pieczywo charakteryzuje się ciemną barwą, jednak
piekarze fundują nam często niespodzianki.

Chleb nie powinien zawierać żadnych, prócz soli, konserwantów. Nie powinien
zawierać też cukru. A tymczasem w wypiekach możemy znaleźć całą gamę
"ulepszaczy". Największe oszustwo polega na sprzedaży "chleba razowego", w
którego skład wchodzi m.in. " mąka żytnia, mąka pszenna, karmel". Jaką
funkcję pełni karmel? Barwiącą - z jasnego chlebka robi się jasno lub
ciemno brązowy. A skoro do wypieku "razowego" chleba nie użyto wysokiego
typu mąki, nie jest to chleb razowy, naturalnie ciemny. Zamiast karmelu
używa się też innych barwników ( chleb z E w składzie nie jest chlebem w
pełni naturalnym !). Unikaj także produktów nie mających wymienionego typu
mąki."
http://www.era-zdrowia.pl/naturalne-leczenie/uzdrawi
ajace-pokarmy/zapomniane-zboza.html

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2011-01-12 12:07:25

Temat: Re: Wracając do polepszaczy.
Od: Marchewka <s...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-01-12 02:43, Ikselka pisze:
> "Oszust piekarz

Kuchnia Ci sie na psyche rzucila, ze pomylilas grupy?
I.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ol.śnie.nie -`@'-
Debilizm
świadomość -`@'- podświadomość
Pierniki nieudane pokolenie
[OT] jutro raport MAK

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem
O tym jak w WB/UK rząd nieudolnie walczy z otyłością u dzieci
Trump jak stereotypowy "twój stary". Obsługa iPhone'a go przerasta
Wspierajmy Trzaskowskiego!
I co? Jest wojna w Europie, prawda?

zobacz wszyskie »