| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2011-01-12 01:43:38
Temat: Wracając do polepszaczy."Oszust piekarz
Produkty pełnoziarniste z roku na rok wracają do łask. Jednak nie wszystkie
produkty, na których opakowaniu jest zboże lub zachęcający napis "zawiera
błonnik", są produktami z pełnego ziarna. Należy szczególnie uważać przy
zakupie pieczywa. Jeśli jesteś zainteresowany/a wprowadzeniem do diety
prawdziwego pieczywa pełnoziarnistego, musisz zwrócić uwagę na skład
pieczywa. O ile przy niepakowanym pieczywie nie jest to możliwe (nie ma
obowiązku zamieszczania na nim pełnego składu), to każde pieczywo w
folii/innym opakowaniu ma podany skład. Tylko 2 typy mąki uznawane są za
pełnoziarniste - typ 2000 oraz 1850, tzw. "grahama". W dużym uproszczeniu -
im niższy typ mąki (np. 450 - mąka tortowa), tym bardziej oczyszczone
ziarno użyte do jej wyrobu, a tym samym produkt uboższy w cenne witaminy i
minerały. Pełnoziarniste pieczywo charakteryzuje się ciemną barwą, jednak
piekarze fundują nam często niespodzianki.
Chleb nie powinien zawierać żadnych, prócz soli, konserwantów. Nie powinien
zawierać też cukru. A tymczasem w wypiekach możemy znaleźć całą gamę
"ulepszaczy". Największe oszustwo polega na sprzedaży "chleba razowego", w
którego skład wchodzi m.in. " mąka żytnia, mąka pszenna, karmel". Jaką
funkcję pełni karmel? Barwiącą - z jasnego chlebka robi się jasno lub
ciemno brązowy. A skoro do wypieku "razowego" chleba nie użyto wysokiego
typu mąki, nie jest to chleb razowy, naturalnie ciemny. Zamiast karmelu
używa się też innych barwników ( chleb z E w składzie nie jest chlebem w
pełni naturalnym !). Unikaj także produktów nie mających wymienionego typu
mąki."
http://www.era-zdrowia.pl/naturalne-leczenie/uzdrawi
ajace-pokarmy/zapomniane-zboza.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2011-01-12 12:07:25
Temat: Re: Wracając do polepszaczy.W dniu 2011-01-12 02:43, Ikselka pisze:
> "Oszust piekarz
Kuchnia Ci sie na psyche rzucila, ze pomylilas grupy?
I.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |