| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-08-25 18:43:33
Temat: Z kuchni bulgarskiejMoje ulubione dania.
Jachnija popia
Popska jachnija
1000 g miesa cielecego, wolowego, wieprzowego lub baraniego, szklanka
ttuszczu, 2-3 duze cebule, lyzka przecieru pomidorowego, lyzka maki,
ly-zeczka mielonej papryki, 2 marchewki, pol selera, 1000 g malych cebuiek,
pol szklanki wina, glowka czosnku, 3-4 pomidory, kilka ziaren pieprzu, 2-3
liscie laurowe, sol.
Mieso umyc, podzielic na czesci, obsmazyc na ttuszczu, wyjac, a na tluszczu
zrobic zasmazke z posiekanej cebuli, przecieru pomidorowego i maki, dodac
mielona papryke, rozprowadzic woda, wlozyc mieso i gotowac na matym ogniu.
Osobno udusic w polowie ilosci tluszczu pokrajane w kostke marchew i seler,
a gdy zmiekna, dodac cebulki, sol, pieprz i liscie laurowe; wlac wino.
Polaczyc warzywa z miesem, dodac pokrajane w plastry pomidory, przykryc
dobrze garnek i gotowac jeszcze chwile na matym ogniu. Przed podaniem
posy??? drobno posiekana nacia pietruszki.
Gjuwecz klasztorny
Monastirski gjuwecz
1000 g miesa jagniecego, cielecego lub wieprzo-wego, szklanka tluszczu, 2-3
glowki cebuli, 8- 10 pomidorow, pol szklanki wina, 500 g swiezych grzybow,
lyzeczka mielonej papryki, 3-4 czuszki, pol szklanki oliwek, szklanka ryzu,
??c pietruszki, pieprz, sol.
Umyte w zimnej wodzie i pokrajane w kostke sredniej wielkosci mieso
zrumienic w garnku na tluszczu, nastepnie wyjac mieso z garnka. W tym samym
tluszczu usmazyc drobno posiekana cebule, a gdy zmieknie, dodac 2-3
pokrajane na osemki pomidory; roz-prowadzic czerwonym winem, zmieszanym z
mielona papryka. Dodac mieso, posolic i calosc zalac wrzatkiem tak, aby
pokryl produkty. Gotowac pod przykryciem na wolnym ogniu, potem stopniowo
dodawac pokrajane w paski grzyby i cale czuszki. Gdy mieso i grzyby beda
zupelnie miekkie, wsypac oliwki oraz oczyszczony i wymyty ryz. Gdy ryz
bedzie na wpol ugotowany, przelozyc potrawe do brytfanny, wygladzic tyzka
lub nozem wierzch i wstawic na 10 min. do goracego piekarnika, potem pokryc
grubymi plastrami pozostalych pomidorow i piec w dalszym ciagu 10 min. Przed
podaniem posypac kazda porcje posiekana nacia pietruszki i mielonym
pieprzem. Podawac z bulka.
Gjuwecz po slowiansku
Slowianski gjuwecz
1000 g miesa jagniecego, baraniego, cielecego lub wieprzowego, 3 tyzki
tluszczu, 4-5 srednich cebul, 7 srednich czerwonych pomidorow, pol szklanki
ryzu, lyzeczka mielonej papryki, 10 duzych czerwonych i slodkich strakow
papryki, n?? pietruszki, sol.
Umyte i wyzylowane mieso pokrajac na niewielkie kawalki, obsmazyc w ttuszczu
ze wszystkich stron. Mieso wyjac, na tluszczu zrumienic grubo pokrajana w
kostke cebule, a gdy zmieknie, dodac dwa drobno posiekane pomidory,
doprawiajac mielona papryka i sola; zalac bulionem lub wrzatkiem. Do tego
sosu ponownie wlozyc mieso i dusic pod przykryciem na malym ogniu. Gdy mieso
bedzie polmiekkie, dodac pokrajane w grube pasy straki papryki oraz
pozostate pomidory w plasterkach i umyty ryi. Calosc przelozyc do glinianego
garnka, przykryc i zapiec w goracym piekarniku. Przy podawaniu gjuwecza
posypac kazda porcje posiekana nacia pietruszki.
MNIA-A-AM!
Mark.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |