Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Z literatury

Grupy

Szukaj w grupach

 

Z literatury

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-01-26 07:47:25

Temat: Re: Z literatury
Od: Bogusław Kempny <k...@s...com.pl> szukaj wiadomości tego autora



af wrote:
>
> Joanna Sereinig <j...@j...krakow.pl> wrote in message
> news:388DDC1B.BBE942AA@jagiellonia.krakow.pl...
> > Kochani,
> >
> > czytam właśnie "Naszego człowieka w Hawanie" ("Our Man in Havana")
> > Grahama Greene'a. Miejsce akcji - oczywiście, Kuba. Główny bohater,
> > James Wormold, codziennie raczy się w barze "Wonder" koktajlem o
> > wdzięcznej nazwie daiquiri. I teraz moje pytanie - czy ktoś wie, co to
> > za koktajl (skład, proporcje)?
> >
> > Joanna
> >
> Daiquiri to drink od nazwy malego miasteczka na wschodnim wybrzezu Kuby.
> Coctail z rumu, soku z limonek lub cytryny i cukru oraz lodu, czesto z
> dodatkiem owocow..Zblendowany w elektrycznym mixerze.

Pilem to w Hawanie, ale zadnego elektrycznego miksera nie
uzywali.
Rozcierali sok z limonki z cukrem, dolewali rumu i mieszali
lyzeczka.

BK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-01-26 10:20:19

Temat: Re: Z literatury
Od: l...@i...waw.pl (Dariusz K. Ladziak) szukaj wiadomości tego autora

On Tue, 25 Jan 2000 18:23:46 +0100, Joanna Sereinig
<j...@j...krakow.pl> wrote:

>Kochani,
>
>czytam właśnie "Naszego człowieka w Hawanie" ("Our Man in Havana")
>Grahama Greene'a. Miejsce akcji - oczywiście, Kuba. Główny bohater,
>James Wormold, codziennie raczy się w barze "Wonder" koktajlem o
>wdzięcznej nazwie daiquiri. I teraz moje pytanie - czy ktoś wie, co to
>za koktajl (skład, proporcje)?

Doczytaj do kona - masz tam podany w pewnym momencie przepis... takoz
na Cuba Libre.
A konkretnie - daiquiri to zloty (nie bialy i nie czarny) rum
hawanski, sok z polowki cytryny, odrobina cukru, wszystko mocno
schlodzone.

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-01-26 10:57:11

Temat: Re: Z literatury
Od: Joanna Sereinig <j...@j...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora



Dariusz K. Ladziak napisał(a):

> Doczytaj do kona - masz tam podany w pewnym momencie przepis... takoz na
> Cuba Libre.
> A konkretnie - daiquiri to zloty (nie bialy i nie czarny) rum
> hawanski, sok z polowki cytryny, odrobina cukru, wszystko mocno
> schlodzone.
>
> --
> Darek

Naprawdę? Pźrzecież doczytałam wczoraj do końca (z wypiekami na twarzy, bo
książka bardzo ciekawa) i żadnego przepisu tam nie było, chyba mnie
nabierasz, przynaj się. :))))

Joanna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-01-26 12:36:22

Temat: Re: Z literatury
Od: Marcin S <m...@e...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dariusz K. Ladziak <l...@i...waw.pl> wrote:
> A konkretnie - daiquiri to zloty (nie bialy i nie czarny) rum
> hawanski, sok z polowki cytryny, odrobina cukru, wszystko mocno
> schlodzone.

A jak sie ma w.w. daiquiri i drink w poprzednich postach do czegos, co pilem
i co nazywalo sie Strawberry Daiquiri?


+---------------------------------------------------
--------------+
| Marcin Swidzinski <m.swidzinskielka.pw.edu.pl> |
| |
| "Z porzadnym czlowiekiem zawsze mozna przekasic" (M.Gogol) |
|
+---------------------------------------------------
--------------+

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-01-26 21:33:37

Temat: Re: Z literatury
Od: Slavek <s...@u...net> szukaj wiadomości tego autora

To jest dobry website na coktaile:

http://www.cocktailtimes.com/cocktailrecipe/rum/daiq
uiri.html

Slav


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-01-27 13:52:11

Temat: Odp: Z literatury
Od: "Janusz Danak" <d...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Przemyslaw Koziarski <p...@k...net.pl> w wiadomości do grup .
> Kuchnia to tez sztuka improwizacji

I to jest swieta prawda :-)) czyz nie ciekawe jest gdy nawet ulubionej np.
potrawie czy jak w tym przypadku drinkowi nadamy czasami troszeczke inny
smak lub ubierzemy w inne przybranie, a co ciekawsze moze sie zdarzyc ze
akurat to odstepstwo od przepisu okaze sie duzo lepsze w smaku, sam robie
dopiski do przepisow gdy czegos dodam a to okazuje sie bardzo super :-))

--
Pozdrawiam
-------------------------------------------------
Janusz
ICQ: 31950147
d...@p...fm
-------------------------------------------------



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-01-27 18:34:52

Temat: Re: Odp: Z literatury
Od: Slavek <s...@u...net> szukaj wiadomości tego autora

Janusz Danak wrote:

> Użytkownik Przemyslaw Koziarski <p...@k...net.pl> w wiadomości do grup .
> > Kuchnia to tez sztuka improwizacji
>
> I to jest swieta prawda :-)) czyz nie ciekawe jest gdy nawet ulubionej np.
> potrawie czy jak w tym przypadku drinkowi nadamy czasami troszeczke inny
> smak lub ubierzemy w inne przybranie, a co ciekawsze moze sie zdarzyc ze
> akurat to odstepstwo od przepisu okaze sie duzo lepsze w smaku, sam robie
> dopiski do przepisow gdy czegos dodam a to okazuje sie bardzo super :-))
>
> --
> Pozdrawiam
> -------------------------------------------------
> Janusz
> ICQ: 31950147
> d...@p...fm
> -------------------------------------------------

Znakomicie.
Jak bedziesz potrzebowal jakis przepisik to zgos sie do mnie, a ja wtedy
"troszeczke zminie przepis (specjalnie dla Ciebie) abys mogl sie zachwycic
nowym wyeksperymntowanym smakiem starego przepisu.

pozdrawiam,

Slav



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-01-27 19:10:43

Temat: Re: Z literatury
Od: "Przemyslaw Koziarski" <p...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Znakomicie.
> Jak bedziesz potrzebowal jakis przepisik to zgos sie do mnie, a ja wtedy
> "troszeczke zminie przepis (specjalnie dla Ciebie) abys mogl sie zachwycic
> nowym wyeksperymntowanym smakiem starego przepisu.
>

Przypomniales mi pewna znajoma osobe, ktora zawsze szczycila sie swoimi
przepisami. Po dlugich namowach ulegala i dawala "przepis", niestety nigdy
nie byl on pelny albo cos bylo tak przekrecone, ze danie nie udawalo sie.

Przemyslaw Koziarski


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-01-31 11:58:36

Temat: Re: Z literatury
Od: "Bask" <J...@z...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dlaczego tak ostro ? To jest lista dyskusyjna. Kazdy moze podac przepis i
rady, ktore uwaza za najlepsze. Nie wszyscy musimy sie z tym zgadzac. Mozemy
podac swoja wersje do ktorej jestesmy przywiazani. Jezeli bedziemy agresywni
to ta grupa za chwile stanie sie pl.rec.koszykowka
Pozdrowienia
Bask

Slavek napisał(a) w wiadomości: <3...@u...net>...
>
>Przepraszam, ze zachowalem sie grubiansko i obrazilem Ciebie,
>ale diabli mnie biora jesli autorytywnie wypowiadasz sie na jakis temat o
>ktorym nie masz pojecia.
>Tak i w tym przypadku:
>
>Nie "Moyito" ja piszerz tylko "MOJITO"
>Drink ten byl ulubionym napojem takiego pisarza o nazwisku Hemingway.
>Robi sie go nastepujaco:
>Listki swiezej miety rozciera sie z lyzeczka cukru na zielona papke.
>Do tego 50g Lime Cordial, 50 g rumu, kilka kostek lodu dopelnic woda
sodowa.
>Drink na gorace dni wysmienity.
>Prawdopodobnie to co ja napisze ni bedzie wystarczalo, dladego odwied sobie
>takie websites:
>
>http://www.jamesbeard.org/eatTheseWords/words/mojit
o.html
>http://www.progressive-options.com/mojito.htm
>
>
>Slav
>
>
>
>
>
>
> Mojito
> [mo-HEE-toh]
>
> What? Papa's punch. This classic Cuban
> cocktail was a favorite of Hemingway, who
> used to enjoy more than his share of them in
> Havana at the legendary restaurant and
> lounge La Bodeguita del Medio. A refreshing
> concoction of rum, fresh mint, sugar, lemon
> juice, and water (sometimes carbonated), the
> mojito has been popping up recently on
> specialty cocktail menus across the country.
> La Bodeguita, which opened in 1942, was a
> favorite watering hole of other literati and
> Hollywood celebrities, including Gabriel
> Garcia Marquez, Neruda, Brigitte Bardot, Nat
> King Cole, Salvador Allende, and Errol Flynn.
> The drink probably owes its staying power in
> part to this glamorous audience. The recent
> trend of Latin American-inspired restaurants
> might also have something to do with it.
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

frutti di mare - pomocy
Kuchnia Gruzińska.
Co to za przyprawa (włoska)?
Chinskie ciasto
Watrobka drobiowa

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »