« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-02-27 09:50:39
Temat: ZUREK...PŁATKI OWSIANE, DWIE ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ, WODA...
Nastawić do garnka wodę, około połowy objętości planowanej ilości
żurku. Dać po 4-5 ziaren ziela angielskiego, pieprzu czarnego, dwa
liście laurowe, parę grzybków suszonych (nie za dużo), 2-3 łyżki oleju
i sół nie za dużo - w wędlinach dojdzie. Pogotować po przykryciem, aż
grzyby zmiękną.
W międzyczasie przecedzić zakwas przez gęste sitko, obrać czosnek
2-4 ząbki, nastawić jajka (1-2) na osobę, pokroić boczek lub słoninę i
podsmażyć na patelni. Dodać kiełabasę pokrojoną i podsmażyć.
Na wrzątek wlać zamieszany zakwas, przypilnować mieszając, aby
się zagotował (może kipieć), dodać zawartośc patelni, posiekany
czosnek, 2 łyżki majeranku. Dosmaczyć przyprawą do zup Maggi,
ewentualnie dosolić.
Podając wkroić jajka na talerze, położyć mięso i wędlinę
(świąteczną - gdy przyjdzie czas), parę bryłek twarogu i chrzan starty
na wiórki lub nawet ze słoiczka papkę chrzanową. Wlać żurek, połozyc
na środek łyżkę gęstej śmietany.
Podawać z chlebem lub ziemniakami.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |