Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ZUREK...

Grupy

Szukaj w grupach

 

ZUREK...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2009-02-27 09:50:39

Temat: ZUREK...
Od: Panslavista <p...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

PŁATKI OWSIANE, DWIE ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ, WODA...

Nastawić do garnka wodę, około połowy objętości planowanej ilości
żurku. Dać po 4-5 ziaren ziela angielskiego, pieprzu czarnego, dwa
liście laurowe, parę grzybków suszonych (nie za dużo), 2-3 łyżki oleju
i sół nie za dużo - w wędlinach dojdzie. Pogotować po przykryciem, aż
grzyby zmiękną.
W międzyczasie przecedzić zakwas przez gęste sitko, obrać czosnek
2-4 ząbki, nastawić jajka (1-2) na osobę, pokroić boczek lub słoninę i
podsmażyć na patelni. Dodać kiełabasę pokrojoną i podsmażyć.
Na wrzątek wlać zamieszany zakwas, przypilnować mieszając, aby
się zagotował (może kipieć), dodać zawartośc patelni, posiekany
czosnek, 2 łyżki majeranku. Dosmaczyć przyprawą do zup Maggi,
ewentualnie dosolić.
Podając wkroić jajka na talerze, położyć mięso i wędlinę
(świąteczną - gdy przyjdzie czas), parę bryłek twarogu i chrzan starty
na wiórki lub nawet ze słoiczka papkę chrzanową. Wlać żurek, połozyc
na środek łyżkę gęstej śmietany.
Podawać z chlebem lub ziemniakami.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

ZDRADA POLACY, ZDRADA...
DANIE OBIADOWE
Pytanie o wrocławskie Lidle
TAKŻE W KUCHNI !!!
BARANINA

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »