Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia BARANINA

Grupy

Szukaj w grupach

 

BARANINA

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2009-02-23 08:25:37

Temat: BARANINA
Od: Panslavista <p...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

Właściwie sezon uboju owiec - późna jesień minął, ale zdarza się,
że jeszcze pojawia się mięso baranie z brakowania stada np. owca
bezpłodna itp. Po za pieczenią, combrami, możemy mieć resztę tuszy np.
żeberka. Pytanie, co z tego można zrobić?
Jadałem od dziecka - w górach było latwo kupić, więc zapach i
smak baraniny mnie nie odrzucają. Wręcz tęsknię za nią, bo zimą oprócz
energetycznej wieprzowiny równie energetyczna baranina jest wręcz nie
do zastąpienia.
Ceniłem zatem dwie potrawy - rosół na żeberkach i takiż kapuśniak
z kiszonej kapusty.
Rosół - włoszczyzna - podawany bardzo gorący - aby tłuszcz się nie
ścinał, z ziemniakami. Nigdy nie jadłem rosołu z baraniny z makaronem.
Wyłącznie ziemniaki. Podobnie kapuśniak. Do kapuśniaku można było
podać chleb. Pychotka.

Malkontentom krzywiącym się na słowo baranina mała anegdotka:

Maruda będąc na studiach dostała w akademiku mięso, podobno
baranie - podobno nikt nie jadł. Wróciwszy do Gorlic poszedłem do
budki uboju gospodarczego wypytać o baraninę - akurat ktoś miał
przywieźć za parę dni, więc zamówiłen sobie tylną ćwiartkę. Piękna
byla.
Wnicowałem kości, comber podzieliłem zrobiłem z niego cztery
słusznej wielkości kawałki, usunąłem tłuszcz, naszpikowałem mięso
czosnkiem i paskami czerwonej papryki, i dałem trochę przypraw -
poleżały, naciągnęły. Upiekłem - wyszły cudowne w smaku i zapachu.
Część zostawiłem w domu, część zawiozłem Marudzie.
Spróbowała, dziewczyny z roku i znajome też, widać było po oczach
tę zazdrość o mnie... Dopiero po tygodniu dowiedziały się, że jadły
baraninę - wcześniej pluły na słowo - baranina...
Czyli 2zł za baraninę 200 za wiedzieć co i jak z niej
zrobić... ;-))

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Golonka
KOLACYJKA
NIEDZIELNY OBIADEK...
Pansravista zdechł?
RUSKI PIEROŻEK

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »