Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zakwas na żurek - przepis

Grupy

Szukaj w grupach

 

Zakwas na żurek - przepis

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-01-20 16:34:20

Temat: Zakwas na żurek - przepis
Od: "Kri$" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam, czy ktoś mógłby mi podać prawidłowy przepis na zrobienie zakwasu z
żytniej mąki razowej na żurek?
Raz już robiłem i niestety wyszedł za mało kwaśny.
Mój przepis to:
2 szklanki mąki zalać wrzątkiem do uzyskania dość rzadkiego ciasta potem po
ostudzeniu masy dolać lite letniej wody wrzucić skórkę chleba razowego wlać
do glinianego naczynia, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe
miejsce na ok. 4 dni.

Czy coś zrobiłem nie tak ???

Pozdrawiam
Kri$


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-01-20 16:42:40

Temat: Re: Zakwas na żurek - przepis
Od: "batory" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Może powinien trochę dłużej postać?

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-20 17:02:03

Temat: Re: Zakwas na żurek - przepis
Od: "Kri$" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "batory" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:1e03.000009f9.400d5a7f@newsgate.onet.pl...
> Może powinien trochę dłużej postać?

Chyba nie bo zaczynała się pojawiac pleśń.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-20 17:50:59

Temat: Re: Zakwas na żurek - przepis
Od: BasiaBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Kri$ napisał:
> Witam, czy ktoś mógłby mi podać prawidłowy przepis na zrobienie zakwasu z
> żytniej mąki razowej na żurek?
> Raz już robiłem i niestety wyszedł za mało kwaśny.

Zalewam nie wrzątkiem, a letnią wodą(przegotowaną) nie dodaję chleba,
natomiast trochę czosnku. Po tygodniu jest dobry.

--
pa, BasiaBjk


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-20 18:50:24

Temat: Re: Zakwas na żurek - przepis
Od: "Kyllyan" <m...@w...pl.invalid> szukaj wiadomości tego autora

Ja w charakterze startera dodaję łyżkę kwaśnego mleka, śmietany, kefiru
,maślanki lub jogurtu. Zależy co akurat mam pod ręką.

--
pozdrawiam :-))
Sławomir J Marusiński
Gdańsk, GG 5420750

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-20 23:36:50

Temat: Re: Zakwas na żurek - przepis
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

====
Ten wrzątek to zły pomysł. Zalewa się przegotowaną, ciepłą wodą.
Bez "startera" czasem się psuje (brud) lub "niedokiśnie" (zimno), więc albo
resztkę poprzedniego zakwasu trzeba dodać, albo, jak pisał Kyllyan (o rany,
ale ksywa..) skórkę od chleba, ale pieczonego na zakwasie, albo trochę
kupnego żurku. Bez tego startera wyjdzie, o ile zachowasz higienę
(wyparzanie, czyste łapy, łyżki) i *temperaturę* przechowywania - ma być
ciepło. Robię żurek "od zawsze" więc rady są dobrze sprawdzone empirycznie.
Jeśli chodzi o czosnek, to wedle uznania, ale są też tacy, co wolą go
dodawać do już gotującego się żurku (ja do nich należę).

waldek
====


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-21 08:10:11

Temat: Re: Zakwas na żurek - przepis
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Wed, 21 Jan 2004 00:36:50 +0100, "waldek" <x...@o...pl>
wrote:

>====
>Ten wrz?tek to z?y pomys?. Zalewa si? przegotowan?, ciep?? wod?.
>Bez "startera" czasem si? psuje (brud) lub "niedoki?nie" (zimno), wi?c albo
>resztk? poprzedniego zakwasu trzeba doda?, albo, jak pisa? Kyllyan (o rany,
>ale ksywa..) skórk? od chleba, ale pieczonego na zakwasie, albo troch?
>kupnego ?urku. Bez tego startera wyjdzie, o ile zachowasz higien?
>(wyparzanie, czyste ?apy, ?y?ki) i *temperatur?* przechowywania - ma by?
>ciep?o. Robi? ?urek "od zawsze" wi?c rady s? dobrze sprawdzone empirycznie.
>Je?li chodzi o czosnek, to wedle uznania, ale s? te? tacy, co wol? go
>dodawa? do ju? gotuj?cego si? ?urku (ja do nich nale??).
>
>waldek
>====
>


znaczy ci, co maja dostep do biezacej wody maja szanse na
zurek...wow!

trys, juz lece umyc rece. tak na wszelki wwypadek...nie znam dnia
ni godziny
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-21 21:25:54

Temat: Re: Zakwas na żurek - przepis
Od: "Kri$" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bukdsc$sko$1@inews.gazeta.pl...
> ====
> Ten wrzątek to zły pomysł. Zalewa się przegotowaną, ciepłą wodą.
> Bez "startera" czasem się psuje (brud) lub "niedokiśnie" (zimno), więc
albo
> resztkę poprzedniego zakwasu trzeba dodać, albo, jak pisał Kyllyan (o
rany,
> ale ksywa..) skórkę od chleba, ale pieczonego na zakwasie, albo trochę
> kupnego żurku. Bez tego startera wyjdzie, o ile zachowasz higienę
> (wyparzanie, czyste łapy, łyżki) i *temperaturę* przechowywania - ma być
> ciepło. Robię żurek "od zawsze" więc rady są dobrze sprawdzone
empirycznie.
> Jeśli chodzi o czosnek, to wedle uznania, ale są też tacy, co wolą go
> dodawać do już gotującego się żurku (ja do nich należę).
>
> waldek
> ====

Serdeczne dzięki za porady.

Pozdrawiam.
Kri$


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-22 11:56:13

Temat: Re: Zakwas na żurek - przepis
Od: "joaszka" <j...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

podam Ci DOSKONAŁY PROSTY I SZYBKI przepis:
5 łyżek płatków owsianych
3 łyżki mąki pszennej
2 ząbki czosnku
1/2 średniej cebuli - pokrojonej
zalać 2 litrami ciepłej przegotowanej wody
co dzień zamieszać
do użytku po 4 dniach

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Co w prodizu ?
No i nie wyszły mi te kluchy :(
Przepis ciasto winogronowe
Herbata imbirowa
Co zrobićżeby ciasto śliczniewyrosło

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »