Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zalewa do golonki

Grupy

Szukaj w grupach

 

Zalewa do golonki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-09-24 14:23:01

Temat: Zalewa do golonki
Od: "Marek Powichrowski" <m...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

Czesc wszystkim,

mam pytanie : jaka zalewa potraktowac golonke przed gotowaniem i pieczeniem
? Chodzi mi o sklad i o proporcje na 1 kg.

Pozdrawiam,

MP


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-09-24 14:30:19

Temat: Re: Zalewa do golonki.....(sam zaczales!)
Od: "Agata" <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Marek Powichrowski <m...@t...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:bks8vn$ift$...@k...task.gda.pl...
> Czesc wszystkim,
>
> mam pytanie : jaka zalewa potraktowac golonke przed gotowaniem i
pieczeniem?
Chodzi mi o sklad i o proporcje na 1 kg.

Rozne koncepcje z naszej grupy zapodane pewnego dnia przez Kundzie :

Golonka w piwie
Ponakłuwać golonkę ostrym nożem aż do kości, wrzucić do 1,5- 2 l lekko
pykającego gorzkiego piwa i tak trzymaj ok. 1 godz. Wyjmij golonkę i natrzyj
delikatnie solą i pieprzem, wstaw do piekarnika 250° i piecz ok. 1-1,5 godz.
Do
1/2 (1/3) wywaru dodaj i ugotuj: 1 łyżka maggi, 2 duże cebule, 1 łyżkę
masła,
sok z 1 cytryny, przyprawy. Sos po ugotowaniu przetrzeć i zaprawić łyżką
mąki.
Drugą połową (lub 2/3) wywaru polewaj golonkę podczas pieczenia. Obok na
blasze
można upiec ziemniaki. Po upieczeniu polać sosem.


Golonka gotowano-pieczona
2 golonki
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz
chili
sól

Włożyć golonki do wrzącego wywaru i gotować około 2 godzin. Potem wyjąć i
wystudzić.
Zaprawa: 1/2 do 1 szklanki piwa na każdą golonkę: 1 łyżka miodu, 1 łyżka
octu
winnego, 1 łyżka musztardy z gorczycą, płaska łyżeczka granulowanego czosnku
(uważam że to za mało i po co granulowany?), trochę &#8222;warzywka&#8221;,
pieprz,
majeranek, rozmaryn, kminek, trochę oliwy. Wymieszać składniki, golonkę
ponacinać, zmacerować i piec w piekarniku około 40 min.


Golonka gotowano-pieczona
Ugotować wywar z jarzyn wraz z zielem angielskim i liściem laurowym do
wywaru
wrzucić średnią (ok. 70 dkg) golonkę i gotować do miękkości, tak ze 2
godziny.
Jak już jest miękka wyjąć posypać przyprawami według gustu, ale koniecznie
papryką i majerankiem, posmarować oliwą, położyć w brytfannie i wsadzić do
mocno rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 45 min aż się zarumieni. W trakcie
zapiekania polewać piwem (umiarkowanie). Podać z chrzanem.

Golonka pieczona
Najlepiej nasmaruj goloneczkę olejem z przyprawami i ziołami odstaw do
lodówki
na dwie godziny, a potem do piekarnika na 1,5 h (ok.180°). Podawać z surówką
i
piwem (może być też ogóreczek korniszony). Golonkę należy polewać co jakiś
czas
sosem z pieczenia, należy też wykorzystać olej ze smarowania.

Golonka pieczona
2 małe golonki (ok. 1/2 kg każda)
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 selera
1 cebula
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta cukru.

marynata:
4 dag soli
2 g saletry
2 g cukru (tylko w zimie)
2 g pieprzu
2 g ziela angielskiego
1 g kolendry
1 duży ząbek czosnku
1 liść laurowy
1-2 goździki
szczypta tymianku
kilka jagód jałowca

Golonkę oczyszczamy, opalamy i myjemy. Przyprawy do marynaty mielimy i
nacieramy nimi dokładnie golonki, po czym układamy w jak najmniejszym
kamiennym lub szklanym naczyniu. Wynosimy w chłodne miejsce na 24
godziny, żeby puściły sok. Gdyby soku było mało, należy dolać przestudzonej
przegotowanej wody i odstawić jeszcze na minimum 3 dni. Golonki należy
codziennie obracać. Przed przyrządzeniem golonki wyjmujemy z zalewy,
opłukujemy z przypraw i gotujemy 20 minut w osolonym wrzątku. Dodajemy
obrane i opłukane warzywa, po czym gotujemy jeszcze 20 min.
Po tym czasie golonki wyjmujemy z wywaru, który następnie przecedzamy i
odparowujemy do ilości ok. 150 ml. Golonki układamy w brytfannie, posypujemy
mielona papryka i polewamy wywarem. Pieczemy około 15 minut w 200°C.


Golonka pieczona
2 golonki
2 łyżki miodu
3 łyżki octu winnego
1 łyżka tłuszczu
sól
pieprz

Umyte golonki osuszyć, mocno wygnieść ręką, lekko ponacinać skórkę. W
miseczce
dokładnie wymieszać ocet z miodem, solą i pieprzem. Tą zaprawą posmarować
pędzelkiem golonki, ułożyć w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu, wstawić
do
gorącego piekarnika i piec ok. 1,5 godziny. W czasie pieczenia smarować
zaprawą
i polewać wytworzonym sosem (przewrócić przynajmniej dwa razy, aby równo się
upiekły). Podawać z odsmażonymi ziemniakami.

Golonka z przyprawami
golonka
liść laurowy
pieprz
ziele angielskie
sól

marynata:
piwo
sos sojowy
mielony kminek
pieprz
sól
miód
pieprz cayenne
czosnek

Umyte golonki zalać wodą i wrzucić kilka liści laurowych, kilkanaście ziaren
pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego i dużą garść soli. Gotować ok. 2-3
godz. Miękkie golonki wyjąć z gara, ostudzić. Przygotować marynatę &#8211;
wymieszać
piwo z sosem sojowym, dużo ilością pieprzu, kminku, łyżką stołową miodu i
drobno posiekanym czosnkiem, którego powinno być raczej więcej niż mniej.
Golonki naciąć nożem w piękna kratkę i dokładnie natrzeć marynatą. Golonki
włożyć do miski, maksymalnie je upychając i zaląć pozostałą marynatą.
Odstawić
na 2 godziny. Kiedy ślicznie przesiąkną aromatami marynaty, włożyć je do
piekarnika (200° i nastawione na grill) i piec ok. 40 minut, polewając piwem
co
10 minut. Podawać z chrzanem i chlebem, ewentualnie zasmażaną kapustą.


Golonka na czerwono (po chińsku)
1 golonka (3/4 kg)
2 czubate łyżki bambusa z puszki
10 g suszonych prawdziwków
50 g twardej części główki sałaty (tzw. głąbik)
3 średniej wielkości cebule
1 sztuka anyżu gwiaździstego
1/2 łyżeczki przyprawy &#8222;jarzynka&#8221;
10 ziarenek ziela angielskiego
100 g sosu sojowego jasnego
1 łyżka siekanej cebuli
3/4 szklanki rosołu
500 g oleju sojowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soli

Grzyby namoczyć, bambus pokroić w plasterki, głąbik sparzyć wrzącą wodą,
cebule
drobno posiekać. Golonkę włożyć do rondla z gorącą wodą i gotować aż będzie
w
połowie miękka. Golonkę wyjąć z rosołu, schłodzić, usunąć kość, a mięso
natrzeć
sosem sojowym. Rozgrzać żeliwną patelnię, wlać olej, podgrzać, włożyć
golonkę i
smażyć, aż nabierze złocistej barwy. Golonkę ułożyć skórką do spodu w
kamiennym
naczyniu lub głębokim naczyniu żaroodpornym, dodać anyż, cebulę, resztę sosu
sojowego, rosół, sól. Naczynie umieścić w dużym garnku z wrzącą wodą, aby
golonka dochodziła na parze. Gdy golonka będzie gotowa (musi być bardzo
miękka), wyłożyć ją na półmisek, anyż usunąć. Sos spod golonki zagotować,
dodać
pokrojony głąbik, bambus, grzyby pokrojone w paski, ale tylko namoczone,
lecz
nie gotowane. Sos zagęścić mąką roztrzepaną z wodą, dodać
&#8222;jarzynkę&#8221;.
Sosem polać golonkę.


Golonka po śląsku
2 golonki
4 cebule
4 łyżki smalcu
1 szkl. jasnego piwa
pieprz
sól

Opalone nad ogniem, oskrobane i umyte golonki mocno natrzeć solą. W dużym
rondlu rozgrzać smalec, zrumienić mięso z obu stron, dodać pokrojoną w
plasterki cebule, chwile smażyć razem, po czym podlać wodą i dusić pod
przykryciem ok. 1 godz., od czasu do czasu skrapiając piwem. Pod koniec
duszenia oprószyć mięso pieprzem.


Golonka po szeklersku
2 golonki
150 g dobrze posiekanej cebuli
80 g smalcu
400 g śmietany
30 g maki
1 ząbek czosnku
papryka (w proszku)
kminek
sól
pieprz
koperek
1 kg kwaszonej kapusty

Rozgrzać smalec w rondlu, posolić golonki wrzucić do rondla i smażyć przez
0,5 godz. Wyjąć. W tym samym rondlu na tłuszczu zarumienić cebule z
czosnkiem, papryka i kminkiem. Podlać woda i podgotować przez kilka minut.
Włożyć golonki, zalać wodą, tak aby je przykryła i gotować przez 40 minut.
Kapustę odcisnąć, włożyć do rondla i dusić aż to wszystko zmięknie. Wyjąć
golonki, wymieszać mąkę i śmietanę, dodać do kapusty, posypać koperkiem i
dusić przez kilka minut. Pokrajać golonki (na dwa, trzy kawałki), włożyć
kapustę na półmiski, na górę położyć golonki.


Golonka ze śliwkami
golonka
1/2 l piwa
1 kg kapusty kiszonej
kilka śliwek suszonych
parę suszonych grzybków
sól
pieprz
ziele angielskie
pieprz ziarnisty czarny
liście laurowe

Grzybki zaparzyć, po wystudzeniu pokroić na kawałki, wywar zostawiamy,
śliwki
kroimy na kawałki, jeśli kapusta jest bez marchewki dobrze byłoby utrzeć
dwie
sztuki, dodać odrobinę
kminku. Golonkę obsmażyć na ostrym ogniu, wystudzić. Następnie lasujemy
(&#8222;uwalniamy z kości&#8221;), zwinąć, spiąć szpikulcami lub zawinąć
nićmi spożywczymi,
ponownie
pogrzać tłuszcz na patelni i usmażyć. Po ostrym przesmażeniu podlać piwem,
wyjąć mięso, wrzucić grzybki, śliwki i marchew, wlać resztę piwa, zagotować
i
wyłączyć gaz. Dno brytfanny wyłożyć równą warstwą kapusty, zalać ją
&#8222;sosem&#8221;
piwnym z patelni, włożyć koszyczek z zielem angielskim, pieprzem czarnym
ziarnistym
oraz liściem laurowym, dodać kminku, ułożyć na tym golonki, delikatnie
je posolić i popieprzyć. Przykryć i wstawić do piekarnika (ok. 250°). Co
jakiś
czas dolewać ubytek płynu. Na 30 min. przed końcem pieczenia dolej tyle
wody,
aby cała została wchłonięta lub wyparowana.
Golonkę ponakłuwać nożem i gotować przez 1,5 h w piwie (porter strong).
Przez
ostatnie 0,5 h dodaj cebulę. Potem odlej pół zawartości z cebulą resztę
wsadź
do piekarnika i piecz tak z godzinę polewając drugą polową sosu piwnego.
Cebulę
przetrzeć przez sitko &#8211; zrobić z niej sos.


Golonka
1200 g golonki
8 dag tłuszczu
15 dag cebuli
15 dag marchwi
20 dag pietruszki
20 dag selera
5 dag ketchupu sól
pieprz
czosnek

Golonkę oczyścić, opalić, opłukać, pokroić na porcje, umyć, natrzeć
przyprawami
i pozostawić w lodówce na 24 godz. Następnie obrumienić na silnie rozgrzanym
tłuszczu zlać tłuszcz, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem.
Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokroić w paseczki, podsmażyć na pozostałym
tłuszczu, dodać do golonki pod koniec duszenia razem z przyprawami. Na kilka
minut przed końcem gotowania dodać ketchup. Miękką golonkę wyłożyć na
półmisek,
obłożyć doprawionymi warzywami. Podawać z ziemniakami.


Golonka II
Golonkę obsmażyć na ostrym ogniu (na smalcu) do zbrązowienia skóry.
Wystudzić,
wyciąć kość ze środka, zawijasz (można do środka coś dodać &#8211; np.
polędwiczkę
wieprzową).
Obwiązać mocną nicią i smażyć na tym smalcu na małym ogniu zalewając
całość piwkiem i wrzucając do tego 2 drobno pokrojone cebule. Wyjąć mięso
z brytfanki, na jej dno ułożyć grubą warstwę kapusty kiszonej, dorzuć dwie
marchewki utarte albo pokrojone w cienkie talarki. Mieszać, zalać
bulionikiem,
wrzucić do tego parę grzybków i śliwek suszonych, ułożyć na tym golonki,
przykryć i piec w piekarniku do miękkości &#8211; od czasu do czasu
uzupełniając
odparowany bulion.


Golonka III
Golonkę oczyścić, zalać w dużym garnku wodą, dodać 1 marchewkę, 1
pietruszkę, 1
kostkę rosołowa, 3 łyżki wegety, 1 liść laurowy, 3 ziela angielskie, 1
cebulę &#8211;
gotować ok. 2-2,5 godz. aż mięso będzie miękkie. Wyjąć golonkę i przełożyć
do
brytfanki. Położyć na niej plasterek masła i piec 1 godz. co jakiś czas (ok.
15
min.) polewając dość obficie
piwem. Podawać z pieczonymi ziemniakami i jakąś surówką.


Golonka IV
Golonkę (2-2,5 kg) umyć, opalić, oskrobać i natrzeć solą, majerankiem,
czosnkiem, pieprzem czarnym, ziołowym i szczyptą kayenne. Dodać saletry i
odstawić na 2-3 dni w zimne miejsce. Po tym &#8222;leżakowaniu&#8221;
przekładamy mięso do garnka z marchwią, selerem, porami, przypalaną cebulą,
czosnkiem, liśćmi
laurowymi i zielem angielskim &#8211; dopasujcie tak wielkość garnka żeby
wszystko
było ciasno ułożone, chodzi oto żeby golonkę gotować w jak najmniejszej
ilości
wody). Gotujemy do miękkości. Przekładamy golonę do rozgrzanej brytfanny
zapiekamy około 30 min. w piekarniku (180-200 C). Podajemy z zasmażaną
kapustą
i boczkiem.

Golonka V
Golonki opalić, oskrobać, umyć, natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem.
Zrumienić
ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym smalcu. Przełożyć z patelni do
rondla,
a na pozostałym tłuszczu zrumienić pokrojoną w plasterki cebulę. Dodać
cebulę
do golonek, wlać piwo, pół szklanki wody i dusić pod przykryciem na małym
ogniu
1,5-2 godz.

agataw






› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-24 15:51:17

Temat: Re: Zalewa do golonki.....(sam zaczales!)
Od: "Marek Powichrowski" <m...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Agata" <a...@g...com.pl> napisał w wiadomości
news:bks9e2$2ocf$1@foka.acn.pl...

Przeszlas moje najsmielsze oczekiwania ;-)

Dzieki,

MP


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-24 16:38:28

Temat: Re: Zalewa do golonki.....(OT)
Od: "Agata" <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Marek Powichrowski <m...@t...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:bkse4u$a4k$...@k...task.gda.pl...
>
> Użytkownik "Agata" <a...@g...com.pl> napisał w wiadomości
> news:bks9e2$2ocf$1@foka.acn.pl...
>
> Przeszlas moje najsmielsze oczekiwania ;-)
>
> Dzieki,

....tym watkiem to mozna solidne stado prosiakow wykonczyc.....

agataw


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

A ja się pochwalę, a co :))
Zupa w bułkach...
Czy leczo można w słoiki?
zurawina do mies - pytanie
wino mi buzuje :(

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »