| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-12 12:34:09
Temat: Zalewa do stekow (proba nr 2)
Mam okrutna ochote na steki. Niestety nie bardzo wiem jak sie do tego zabrac...
Wydaje mi sie, ze mieso powinno wczesniej polezec jakis czas w zalewie.
No wlasnie:
Jak zrobic zalewe do stekow?
Czy sklad zalewy zalezy od rodzaju miesa?
Jak dlugo powinno w niej polezec mieso?
pozdrawiam i dziekiza kazda pomoc...
pawel
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-10-12 12:43:51
Temat: Re: Zalewa do stekow (proba nr 2)>
> Mam okrutna ochote na steki. Niestety nie bardzo wiem jak sie do tego zabrac...
> Wydaje mi sie, ze mieso powinno wczesniej polezec jakis czas w zalewie.
wydaje ci się. Nie musi
>
> Jak zrobic zalewe do stekow?
jak dobre mięso, to nie trzeba nic, za wyjątkiem pieprzu, oleju,
papryki, przypraw ulubionych. Jak mniej dobre, to możesz trochę do oleju
z octem dać. A i żubrówka/gin/calvados a nawet żyto się mogą nadać.
> Czy sklad zalewy zalezy od rodzaju miesa?
tak.
> Jak dlugo powinno w niej polezec mieso?
zależy znowu od mięsa. Ja pędzluję raczej i odstawiam do lodówki na
trochę. To "trochę" jest od godziny do doby.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-12 13:08:42
Temat: Re: Zalewa do stekow (proba nr 2)> (...ciachu ciachu... ) Jak mniej dobre, to możesz trochę do oleju
> z octem dać. A i żubrówka/gin/calvados a nawet żyto się mogą nadać.
Podsumowujac:
Olej + ocet (3 : 1) * czosnek + przyprawki...
Posmarowac typ mieso i na 2 godzinki do lodowki, moze byc?
Nadaje sie to do schabu???
> Waldek
Dzieki za dopowiedz... :o)
Pawel
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-12 13:29:14
Temat: Re: Zalewa do stekow (proba nr 2)f...@p...onet.pl wrote:
>
> > (...ciachu ciachu... ) Jak mniej dobre, to możesz trochę do oleju
> > z octem dać. A i żubrówka/gin/calvados a nawet żyto się mogą nadać.
>
> Podsumowujac:
> Olej + ocet (3 : 1) * czosnek + przyprawki...
> Posmarowac typ mieso i na 2 godzinki do lodowki, moze byc?
>
> Nadaje sie to do schabu???
>
jak schab taki bardziej tłusty, to wystarczy potraktować octem (nie za
dużo, raczej posmarować niż zamoczyć), ginem jak kto lubi. Natrzeć
czosnkiem, papryką, pieprzem. Solić najlepiej po smażeniu, bo się zsika.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |