Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zapiekanki - przepisy

Grupy

Szukaj w grupach

 

Zapiekanki - przepisy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 4


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2011-05-17 19:07:21

Temat: Zapiekanki - przepisy
Od: wolim <n...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam.
Macie jakieś sprawdzone przepisy na zapiekanki (ziemniaczane, mięsne,
makaronowe)?

Zależy mi na tym, żeby były możliwie najprostsze, bez kombinowania z
dużą ilością dziwnych składników, czy przypraw. Prostota jest najważniejsza.

Pozdrawiam,
MW

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2011-05-17 19:42:28

Temat: Re: Zapiekanki - przepisy
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 17 May 2011 21:07:21 +0200, wolim napisał(a):

> Witam.
> Macie jakieś sprawdzone przepisy na zapiekanki (ziemniaczane, mięsne,
> makaronowe)?
>
> Zależy mi na tym, żeby były możliwie najprostsze, bez kombinowania z
> dużą ilością dziwnych składników, czy przypraw. Prostota jest najważniejsza.
>
> Pozdrawiam,
> MW

A moze być moja "szybkosciowa patelnia"?
Ziemniaki ugotowane ale nie rozpadające się (młode - najbardziej pożądane),
czosnek swieży lub granulowany, pieprz czarny, sól, jaja, nieco gęstej
śmietany, cebula.
Cebulę zeszklić na oleju (niewiele oleju), dołożyć do niej ziemniaki
pokrojone w grube plastry, popieprzyć, posolić, obsmażyć ziemniaki z cebulą
na jasnozłoto (delikatnie przewracać za pomocą łopatki), wlać rozbełtane ze
śmietaną jaja, już nie mieszać. Wstawić przykryte do piekarnika aż się jaja
zetną i wierzch przyrumieni.

Przed podaniem posypać sproszkowanymi pomidorami (kupuję w Allegro, ale
zrobię w tym sezonie sama) - pycha!

Inna wersja - do ziemniaków pod koniec smażenia dodać osączony groszek z
puszki albo podduszoną młodą cukinię plus albo pokrojone parówki - dalej
jak wyżej.


--
XL
"Dzisiaj żyjemy w czasach, w których najgorsze występki są wpisane w prawa
człowieka." Roberto de Mattei

Prawda o GMO:
http://www.gmowpolsce.com.pl/custom/Lisowska%20J%20o
f%20Ecol%20and%20Health%202010.pdf

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2011-05-17 21:01:11

Temat: Re: Zapiekanki - przepisy
Od: Aicha <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-05-17 21:07, wolim pisze:

> Macie jakieś sprawdzone przepisy na zapiekanki (ziemniaczane, mięsne,
> makaronowe)?
>
> Zależy mi na tym, żeby były możliwie najprostsze, bez kombinowania z
> dużą ilością dziwnych składników, czy przypraw. Prostota jest
> najważniejsza.

Ryż, do tego pieczarki i groszek mrożony podsmażone razem, plus starty
ser żółty. Można polać (pod serem) rozbełtanym jajkiem, ozdobić
pomidorem, dodać wysmażonego boczku itd.
Na słodko - ryż, śliwki świeże lub w soku własnym, cynamon, piana z
białka (duuużo:)) ubita z cukrem pudrem. Zamiast śliwek - można inne
owoce. Jak moje dziecko nie przepada za ryżem, to tego potrafi zjeść
każdą ilość ;)
Ziemniaki, bryndza/oscypek, boczek, zioła,
ziemniaki z rybą (plus szpinak/papryka) i czosnkiem,
ziemniaki z mięsem gotowanym/pieczonym i grzybami suszonymi/pieczarkami.
Makaron, brokuły, szynka, ser żółty,
lazania z jajkami na twardo i szpinakiem...

--
Pozdrawiam - Aicha

http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2011-05-17 21:39:37

Temat: Re: Zapiekanki - przepisy
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 17 May 2011 23:01:11 +0200, Aicha napisał(a):


> Na słodko - ryż, śliwki świeże lub w soku własnym, cynamon, piana z
> białka (duuużo:)) ubita z cukrem pudrem. Zamiast śliwek - można inne
> owoce. Jak moje dziecko nie przepada za ryżem, to tego potrafi zjeść
> każdą ilość ;)


Ryż ugotowany osolony, jabłka (świeże lekko przesmażone lub z zapasów
zimowych ze słoika, masło, cukier (do jabłek), cynamon.
Naczynie żaroodporne wysmarować obficie masłem, ułożyć i ubić lekko warstwę
ryżu, na tym warstwę jabłek z cynamonem i cukrem (niewiele cukru, ma być
lekko słodkie, nie całkiem słodkie) i znowu ryż. Można dać więcej warstw
albo tylko te trzy. Spodnią i wierzchnią warstwę ma stanowić ryż. Na
ostatnie warstwie ryżu poukładac wiórki masła. Przykryć szczelnie. Zapiekać
do lekkiego podrumienienia wierzchu.
Fantastico! //i na gorąco, i na zimno do podjadania


PS. No, nie mówiąc już o jabłkowym kruchym gorącym clafouti z lodami
waniliowymi... Ojjeeee.... :-)



--
XL
"Dzisiaj żyjemy w czasach, w których najgorsze występki są wpisane w prawa
człowieka." Roberto de Mattei

Prawda o GMO:
http://www.gmowpolsce.com.pl/custom/Lisowska%20J%20o
f%20Ecol%20and%20Health%202010.pdf

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Dlaczego woda kipi?
Mięta
Ale pychoty!
Kolacja Miszczuf
Noże ceramiczne.

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »