| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2011-05-16 15:44:46
Temat: Dlaczego woda kipi?Witam
Sporadycznie zdarza mi sie, ze po wrzuceniu lyzeczki soli do wrzatku
zaczyna on bardzo mocno kipiec i wylewac sie z garnka, zdarzyla sie to
rowniez gdy wrzuce na wrzatek np. makaron. Probowalem sie od paru osob
dowiedziec dlaczego tak sie dzieje i nikt nie wie. Moze Wy macie jakas
wiedze na ten temat?
Pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2011-05-16 19:25:02
Temat: Re: Dlaczego woda kipi?Użytkownik Grzegorz Prędki napisał:
> Witam
> Sporadycznie zdarza mi sie, ze po wrzuceniu lyzeczki soli do wrzatku
> zaczyna on bardzo mocno kipiec i wylewac sie z garnka, zdarzyla sie to
> rowniez gdy wrzuce na wrzatek np. makaron. Probowalem sie od paru osob
> dowiedziec dlaczego tak sie dzieje i nikt nie wie. Moze Wy macie jakas
> wiedze na ten temat?
Czysta woda, gadki garnek? Jak woda nie zawiera wtrąceń stałych a
naczynie ma dostatecznie gładkie ścianki to możliwe jest doprowadzenie
do jej przegrzania - temperatura wzrasta powyżej temperatury wrzenia
wynikającej z ciśnienia zewnętrznego i prężności par a wrzenie nie
następuje. Wrzucenie w tym stanie czegokolwiek do wody a czasem nawet
wstrząs mechaniczny powodują zainicjowanie wrzenia. Wody z kranu na ogół
nie udaje się w ogóle przegrzać, w rzadkich przypadkach tylko
nieznacznie - i wówczas są takie efekty jak opisujesz. Woda destylowana
w szkle laboratoryjnym potrafi dojść, o ile szkło nowe i czyste, nawet
do 120 stopni - i niech Bozia ma w opiece tego co tak wodę przegrzeje,
po zainicjowaniu wrzenia para na ogół rozrywa naczynie i rozchlapuje
wrzątek dookoła. I w celu niedopuszczenia do przegrzania na dno naczyń
laboratoryjnych wrzuca się kilka okruchów odpornej chemicznie ceramiki,
im bardziej porowate i kostropate tym lepiej.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2011-05-17 05:58:52
Temat: Re: Dlaczego woda kipi?
""Dariusz K. Ładziak"" <d...@n...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:4dd17a0e$0$2499$65785112@news.neostrada.pl...
Użytkownik Grzegorz Prędki napisał:
> Witam
> Sporadycznie zdarza mi sie, ze po wrzuceniu lyzeczki soli do wrzatku
> zaczyna on bardzo mocno kipiec i wylewac sie z garnka, zdarzyla sie to
> rowniez gdy wrzuce na wrzatek np. makaron. Probowalem sie od paru osob
> dowiedziec dlaczego tak sie dzieje i nikt nie wie. Moze Wy macie jakas
> wiedze na ten temat?
Czysta woda, gadki garnek? Jak woda nie zawiera wtrąceń stałych a
naczynie ma dostatecznie gładkie ścianki to możliwe jest doprowadzenie
do jej przegrzania - temperatura wzrasta powyżej temperatury wrzenia
wynikającej z ciśnienia zewnętrznego i prężności par a wrzenie nie
następuje. Wrzucenie w tym stanie czegokolwiek do wody a czasem nawet
wstrząs mechaniczny powodują zainicjowanie wrzenia. Wody z kranu na ogół
nie udaje się w ogóle przegrzać, w rzadkich przypadkach tylko
nieznacznie - i wówczas są takie efekty jak opisujesz. Woda destylowana
w szkle laboratoryjnym potrafi dojść, o ile szkło nowe i czyste, nawet
do 120 stopni - i niech Bozia ma w opiece tego co tak wodę przegrzeje,
po zainicjowaniu wrzenia para na ogół rozrywa naczynie i rozchlapuje
wrzątek dookoła. I w celu niedopuszczenia do przegrzania na dno naczyń
laboratoryjnych wrzuca się kilka okruchów odpornej chemicznie ceramiki,
im bardziej porowate i kostropate tym lepiej.
Ale w tym przypadku nie chodzi o przegrzaną wodę. Dwa dni temu też mi się
cos takiego wydarzyło. Gotowałem wodę na jajka. Na miekko. Znaczy jajka
miały byc na miękko, nie woda. Sól dodałem jeszcze do zimnej wody. Dwie
łyżeczki na jakies 1,5 litra wody. I w momencie zagotowania wody prawie
połowa wylądowała na płycie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2011-05-17 06:20:50
Temat: Re: Dlaczego woda kipi?W dniu 2011-05-16 21:25, "Dariusz K. Ładziak" pisze:
> Użytkownik Grzegorz Prędki napisał:
>> Witam
>> Sporadycznie zdarza mi sie, ze po wrzuceniu lyzeczki soli do wrzatku
>> zaczyna on bardzo mocno kipiec i wylewac sie z garnka, zdarzyla sie to
>> rowniez gdy wrzuce na wrzatek np. makaron. Probowalem sie od paru osob
>> dowiedziec dlaczego tak sie dzieje i nikt nie wie. Moze Wy macie jakas
>> wiedze na ten temat?
>
> Czysta woda, gadki garnek? Jak woda nie zawiera wtrąceń stałych a
> naczynie ma dostatecznie gładkie ścianki to możliwe jest doprowadzenie
> do jej przegrzania - temperatura wzrasta powyżej temperatury wrzenia
> wynikającej z ciśnienia zewnętrznego i prężności par a wrzenie nie
> następuje. Wrzucenie w tym stanie czegokolwiek do wody a czasem nawet
> wstrząs mechaniczny powodują zainicjowanie wrzenia. Wody z kranu na ogół
> nie udaje się w ogóle przegrzać, w rzadkich przypadkach tylko
> nieznacznie - i wówczas są takie efekty jak opisujesz. Woda destylowana
> w szkle laboratoryjnym potrafi dojść, o ile szkło nowe i czyste, nawet
> do 120 stopni - i niech Bozia ma w opiece tego co tak wodę przegrzeje,
> po zainicjowaniu wrzenia para na ogół rozrywa naczynie i rozchlapuje
> wrzątek dookoła. I w celu niedopuszczenia do przegrzania na dno naczyń
> laboratoryjnych wrzuca się kilka okruchów odpornej chemicznie ceramiki,
> im bardziej porowate i kostropate tym lepiej.
>
Garnek czysty, ale nie sterylny. Woda kilka razy zagotowana - stoi na
gazie i zawsze jest podgrzewana. Przelewam czesc goracej wody do zimnego
rondla, zagotowywuje, wrzucam wtedy sol i mam piekny gejzer.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2011-05-17 10:22:25
Temat: Re: Dlaczego woda kipi?
Użytkownik "Grzegorz Prędki" <"klark[USUN"@TO][malpa]transkomp.com> napisał
w wiadomości news:4dd1466a$0$2458$65785112@news.neostrada.pl...
> Witam
> Sporadycznie zdarza mi sie, ze po wrzuceniu lyzeczki soli do wrzatku
> zaczyna on bardzo mocno kipiec i wylewac sie z garnka, zdarzyla sie to
> rowniez gdy wrzuce na wrzatek np. makaron. Probowalem sie od paru osob
> dowiedziec dlaczego tak sie dzieje i nikt nie wie. Moze Wy macie jakas
> wiedze na ten temat?
>
> Pozdrawiam
W przyrodzie jak i w życiu, aby zaszedł jakiś proces muszą zaistnieć
odpowiednie warunki, musi być zachwiana równowaga energetyczna. I tak jest w
tym przypadku.
Cząsteczki wody mają budowę dipolową (atom tlenu to biegun ujemny, punkt
środkowy między atomami wodoru - to biegun dodatni). Wiązanie między tlenem,
a wodorem to silne wiązanie kowalencyjne.
Sól (NaCl) ma budowę krystaliczną, składającą się z jonów (Na+ i Cl -), przy
tak dużej różnicy elektroujemności, jak jest w przypadku tych pierwiastków,
tworzy się wiązanie jonowe polegające na elektrostatycznym przyciąganiu
dwóch różnie naładowanych cząstek.
W momencie zmieszania kryształów soli z wodą, następuje proces hydratacji.
Czyli dipole wody otaczają sieć krystaliczną soli, odpowiednio (+ - ) i (-
+). Ładunki cząstek zaczynają na siebie oddziaływać, następuje bardzo duży
wzrost energii układu (energia hydratacji), w konsekwencji osłabienie sił
wiązań w cząsteczka, wiązania zostają rozerwane. Proces się stabilizuje.
Proces hydratacji jest procesem egzotermicznym.
Warto poobserwować jak przebiega rozpuszczanie soli o różnym stopniu
rozdrobnienia (stopień rozwinięcia powierzchni).
Pozdrawiam
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2011-05-17 18:10:05
Temat: Re: Dlaczego woda kipi?
Użytkownik "Grzegorz Prędki" <"klark[USUN"@TO][malpa]transkomp.com> napisał
w wiadomości news:4dd1466a$0$2458$65785112@news.neostrada.pl...
> Witam
> Sporadycznie zdarza mi sie, ze po wrzuceniu lyzeczki soli do wrzatku
> zaczyna on bardzo mocno kipiec i wylewac sie z garnka, zdarzyla sie to
> rowniez gdy wrzuce na wrzatek np. makaron. Probowalem sie od paru osob
> dowiedziec dlaczego tak sie dzieje i nikt nie wie. Moze Wy macie jakas
> wiedze na ten temat?
Trzeba było uważac na lekcji fizyki w podstawówce. Podpowiedź: chociaż na
dworze jest - 5 stopni to lód na chodniku posypany solą się topi. Dlaczego?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2011-05-17 20:08:09
Temat: Re: Dlaczego woda kipi?On Tue, 17 May 2011 18:10:05 +0000 (UTC), Gorzelnia w Pułtusku wrote:
>
> Użytkownik "Grzegorz Prędki" <"klark[USUN"@TO][malpa]transkomp.com> napisał
> w wiadomości news:4dd1466a$0$2458$65785112@news.neostrada.pl...
>> Witam
>> Sporadycznie zdarza mi sie, ze po wrzuceniu lyzeczki soli do wrzatku
>> zaczyna on bardzo mocno kipiec i wylewac sie z garnka, zdarzyla sie to
>> rowniez gdy wrzuce na wrzatek np. makaron. Probowalem sie od paru osob
>> dowiedziec dlaczego tak sie dzieje i nikt nie wie. Moze Wy macie jakas
>> wiedze na ten temat?
>
> Trzeba było uważac na lekcji fizyki w podstawówce. Podpowiedź: chociaż na
> dworze jest - 5 stopni to lód na chodniku posypany solą się topi. Dlaczego?
To chyba Ty nie uwazales, bo sol obniza temperature topnienia wody, ale
PODWYZSZA temperature wrzenia.
Pozdrawiam.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2011-05-17 20:40:16
Temat: Re: Dlaczego woda kipi?W dniu 2011-05-17 20:10, Gorzelnia w Pułtusku pisze:
>
> Użytkownik "Grzegorz Prędki" <"klark[USUN"@TO][malpa]transkomp.com>
> napisał w wiadomości news:4dd1466a$0$2458$65785112@news.neostrada.pl...
>> Witam
>> Sporadycznie zdarza mi sie, ze po wrzuceniu lyzeczki soli do wrzatku
>> zaczyna on bardzo mocno kipiec i wylewac sie z garnka, zdarzyla sie to
>> rowniez gdy wrzuce na wrzatek np. makaron. Probowalem sie od paru osob
>> dowiedziec dlaczego tak sie dzieje i nikt nie wie. Moze Wy macie jakas
>> wiedze na ten temat?
>
> Trzeba było uważac na lekcji fizyki w podstawówce. Podpowiedź: chociaż
> na dworze jest - 5 stopni to lód na chodniku posypany solą się topi.
> Dlaczego?
Operacje posolenia wrzatku wykonuje kilkadziesiat razy dziennie.
Dlaczego akurat tylko jednego dnia kipiala?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2011-05-17 20:40:51
Temat: Re: Dlaczego woda kipi?
> W przyrodzie jak i w życiu, aby zaszedł jakiś proces muszą zaistnieć
> odpowiednie warunki, musi być zachwiana równowaga energetyczna. I tak jest w
> tym przypadku.
>
> Cząsteczki wody mają budowę dipolową (atom tlenu to biegun ujemny, punkt
> środkowy między atomami wodoru - to biegun dodatni). Wiązanie między tlenem,
> a wodorem to silne wiązanie kowalencyjne.
>
> Sól (NaCl) ma budowę krystaliczną, składającą się z jonów (Na+ i Cl -), przy
> tak dużej różnicy elektroujemności, jak jest w przypadku tych pierwiastków,
> tworzy się wiązanie jonowe polegające na elektrostatycznym przyciąganiu
> dwóch różnie naładowanych cząstek.
>
> W momencie zmieszania kryształów soli z wodą, następuje proces hydratacji.
> Czyli dipole wody otaczają sieć krystaliczną soli, odpowiednio (+ - ) i (-
> +). Ładunki cząstek zaczynają na siebie oddziaływać, następuje bardzo duży
> wzrost energii układu (energia hydratacji), w konsekwencji osłabienie sił
> wiązań w cząsteczka, wiązania zostają rozerwane. Proces się stabilizuje.
> Proces hydratacji jest procesem egzotermicznym.
>
Operacje posolenia wrzatku wykonuje kilkadziesiat razy dziennie.
Dlaczego akurat tylko jednego dnia kipiala?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2011-05-18 09:26:43
Temat: Re: Dlaczego woda kipi?
Użytkownik "Grzegorz Prędki" <"klark[USUN"@TO][malpa]transkomp.com> napisał
w wiadomości news:4dd2dd4f$0$2455$65785112@news.neostrada.pl...
>
>> W przyrodzie jak i w życiu, aby zaszedł jakiś proces muszą zaistnieć
>> odpowiednie warunki, musi być zachwiana równowaga energetyczna. I tak
>> jest w
>> tym przypadku.
>>
>> Cząsteczki wody mają budowę dipolową (atom tlenu to biegun ujemny, punkt
>> środkowy między atomami wodoru - to biegun dodatni). Wiązanie między
>> tlenem,
>> a wodorem to silne wiązanie kowalencyjne.
>>
>> Sól (NaCl) ma budowę krystaliczną, składającą się z jonów (Na+ i Cl -),
>> przy
>> tak dużej różnicy elektroujemności, jak jest w przypadku tych
>> pierwiastków,
>> tworzy się wiązanie jonowe polegające na elektrostatycznym przyciąganiu
>> dwóch różnie naładowanych cząstek.
>>
>> W momencie zmieszania kryształów soli z wodą, następuje proces
>> hydratacji.
>> Czyli dipole wody otaczają sieć krystaliczną soli, odpowiednio (+ - ) i
>> (-
>> +). Ładunki cząstek zaczynają na siebie oddziaływać, następuje bardzo
>> duży
>> wzrost energii układu (energia hydratacji), w konsekwencji osłabienie sił
>> wiązań w cząsteczka, wiązania zostają rozerwane. Proces się stabilizuje.
>> Proces hydratacji jest procesem egzotermicznym.
>>
>
> Operacje posolenia wrzatku wykonuje kilkadziesiat razy dziennie. Dlaczego
> akurat tylko jednego dnia kipiala?
Aby eksperyment był powtarzalny, zawsze dał ten sam efekt, warunki zawsze
należało by mieć te same (znać dokładnie temperaturę wody, proporcje
składników, prężność pary, rozwinięcie powierzchni soli, itd.). To jest
trudne, aby w warunkach domowych zachować zawsze na tyle powtarzalne warunki
termodynamiczne.
Rozpuszczenie soli w wodzie powoduje wzrost temperatury (rozpuszczenie
kilkunastu łyżek soli w szklance wody może ja podwyższyć nawet o 10 stopni).
Jeśli prężność pary zrówna się z ciśnieniem zewnętrznym, parowanie może
zachodzić w całej objętości cieczy, woda wrze.
Trzeba się pobawić i dokładnie wszystko mierzyć i notować.
Temat pozornie jest banalny.
Pozdrawiam
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |