Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!i
ndigo.octanews.net!news-out.octanews.net!mauve.octanews.net!nx01.iad01.newshost
ing.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-
spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Tue, 17 May 2011 08:20:50 +0200
From: Grzegorz Prędki <"klark[USUN"@TO][malpa]transkomp.com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.17) Gecko/20110414
Thunderbird/3.1.10
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Dlaczego woda kipi?
References: <4dd1466a$0$2458$65785112@news.neostrada.pl>
<4dd17a0e$0$2499$65785112@news.neostrada.pl>
In-Reply-To: <4dd17a0e$0$2499$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Antivirus: avast! (VPS 110516-1, 2011-05-16), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Lines: 28
Message-ID: <4dd213be$0$2493$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.11.216.221
X-Trace: 1305613246 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 2493 83.11.216.221:20791
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:336119
Ukryj nagłówki
W dniu 2011-05-16 21:25, "Dariusz K. Ładziak" pisze:
> Użytkownik Grzegorz Prędki napisał:
>> Witam
>> Sporadycznie zdarza mi sie, ze po wrzuceniu lyzeczki soli do wrzatku
>> zaczyna on bardzo mocno kipiec i wylewac sie z garnka, zdarzyla sie to
>> rowniez gdy wrzuce na wrzatek np. makaron. Probowalem sie od paru osob
>> dowiedziec dlaczego tak sie dzieje i nikt nie wie. Moze Wy macie jakas
>> wiedze na ten temat?
>
> Czysta woda, gadki garnek? Jak woda nie zawiera wtrąceń stałych a
> naczynie ma dostatecznie gładkie ścianki to możliwe jest doprowadzenie
> do jej przegrzania - temperatura wzrasta powyżej temperatury wrzenia
> wynikającej z ciśnienia zewnętrznego i prężności par a wrzenie nie
> następuje. Wrzucenie w tym stanie czegokolwiek do wody a czasem nawet
> wstrząs mechaniczny powodują zainicjowanie wrzenia. Wody z kranu na ogół
> nie udaje się w ogóle przegrzać, w rzadkich przypadkach tylko
> nieznacznie - i wówczas są takie efekty jak opisujesz. Woda destylowana
> w szkle laboratoryjnym potrafi dojść, o ile szkło nowe i czyste, nawet
> do 120 stopni - i niech Bozia ma w opiece tego co tak wodę przegrzeje,
> po zainicjowaniu wrzenia para na ogół rozrywa naczynie i rozchlapuje
> wrzątek dookoła. I w celu niedopuszczenia do przegrzania na dno naczyń
> laboratoryjnych wrzuca się kilka okruchów odpornej chemicznie ceramiki,
> im bardziej porowate i kostropate tym lepiej.
>
Garnek czysty, ale nie sterylny. Woda kilka razy zagotowana - stoi na
gazie i zawsze jest podgrzewana. Przelewam czesc goracej wody do zimnego
rondla, zagotowywuje, wrzucam wtedy sol i mam piekny gejzer.
|