Data: 2011-05-17 10:22:25
Temat: Re: Dlaczego woda kipi?
Od: "Moni|<a" <kserro@w@gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Grzegorz Prędki" <"klark[USUN"@TO][malpa]transkomp.com> napisał
w wiadomości news:4dd1466a$0$2458$65785112@news.neostrada.pl...
> Witam
> Sporadycznie zdarza mi sie, ze po wrzuceniu lyzeczki soli do wrzatku
> zaczyna on bardzo mocno kipiec i wylewac sie z garnka, zdarzyla sie to
> rowniez gdy wrzuce na wrzatek np. makaron. Probowalem sie od paru osob
> dowiedziec dlaczego tak sie dzieje i nikt nie wie. Moze Wy macie jakas
> wiedze na ten temat?
>
> Pozdrawiam
W przyrodzie jak i w życiu, aby zaszedł jakiś proces muszą zaistnieć
odpowiednie warunki, musi być zachwiana równowaga energetyczna. I tak jest w
tym przypadku.
Cząsteczki wody mają budowę dipolową (atom tlenu to biegun ujemny, punkt
środkowy między atomami wodoru - to biegun dodatni). Wiązanie między tlenem,
a wodorem to silne wiązanie kowalencyjne.
Sól (NaCl) ma budowę krystaliczną, składającą się z jonów (Na+ i Cl -), przy
tak dużej różnicy elektroujemności, jak jest w przypadku tych pierwiastków,
tworzy się wiązanie jonowe polegające na elektrostatycznym przyciąganiu
dwóch różnie naładowanych cząstek.
W momencie zmieszania kryształów soli z wodą, następuje proces hydratacji.
Czyli dipole wody otaczają sieć krystaliczną soli, odpowiednio (+ - ) i (-
+). Ładunki cząstek zaczynają na siebie oddziaływać, następuje bardzo duży
wzrost energii układu (energia hydratacji), w konsekwencji osłabienie sił
wiązań w cząsteczka, wiązania zostają rozerwane. Proces się stabilizuje.
Proces hydratacji jest procesem egzotermicznym.
Warto poobserwować jak przebiega rozpuszczanie soli o różnym stopniu
rozdrobnienia (stopień rozwinięcia powierzchni).
Pozdrawiam
Monika
|