Data: 2011-05-17 06:20:50
Temat: Re: Dlaczego woda kipi?
Od: Grzegorz Prędki <"klark[USUN"@TO][malpa]transkomp.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2011-05-16 21:25, "Dariusz K. Ładziak" pisze:
> Użytkownik Grzegorz Prędki napisał:
>> Witam
>> Sporadycznie zdarza mi sie, ze po wrzuceniu lyzeczki soli do wrzatku
>> zaczyna on bardzo mocno kipiec i wylewac sie z garnka, zdarzyla sie to
>> rowniez gdy wrzuce na wrzatek np. makaron. Probowalem sie od paru osob
>> dowiedziec dlaczego tak sie dzieje i nikt nie wie. Moze Wy macie jakas
>> wiedze na ten temat?
>
> Czysta woda, gadki garnek? Jak woda nie zawiera wtrąceń stałych a
> naczynie ma dostatecznie gładkie ścianki to możliwe jest doprowadzenie
> do jej przegrzania - temperatura wzrasta powyżej temperatury wrzenia
> wynikającej z ciśnienia zewnętrznego i prężności par a wrzenie nie
> następuje. Wrzucenie w tym stanie czegokolwiek do wody a czasem nawet
> wstrząs mechaniczny powodują zainicjowanie wrzenia. Wody z kranu na ogół
> nie udaje się w ogóle przegrzać, w rzadkich przypadkach tylko
> nieznacznie - i wówczas są takie efekty jak opisujesz. Woda destylowana
> w szkle laboratoryjnym potrafi dojść, o ile szkło nowe i czyste, nawet
> do 120 stopni - i niech Bozia ma w opiece tego co tak wodę przegrzeje,
> po zainicjowaniu wrzenia para na ogół rozrywa naczynie i rozchlapuje
> wrzątek dookoła. I w celu niedopuszczenia do przegrzania na dno naczyń
> laboratoryjnych wrzuca się kilka okruchów odpornej chemicznie ceramiki,
> im bardziej porowate i kostropate tym lepiej.
>
Garnek czysty, ale nie sterylny. Woda kilka razy zagotowana - stoi na
gazie i zawsze jest podgrzewana. Przelewam czesc goracej wody do zimnego
rondla, zagotowywuje, wrzucam wtedy sol i mam piekny gejzer.
|