Data: 2011-05-26 08:26:09
Temat: Re: Dlaczego woda kipi?
Od: Lebowski <lebowski@*****.net>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2011-05-16 17:44, Grzegorz Prędki pisze:
> Witam
> Sporadycznie zdarza mi sie, ze po wrzuceniu lyzeczki soli do wrzatku
> zaczyna on bardzo mocno kipiec i wylewac sie z garnka, zdarzyla sie to
> rowniez gdy wrzuce na wrzatek np. makaron. Probowalem sie od paru osob
> dowiedziec dlaczego tak sie dzieje i nikt nie wie. Moze Wy macie jakas
> wiedze na ten temat?
>
> Pozdrawiam
Zadalem to pytanie mojej bratanicy (chyba 2-ga klasa gimnazjum).
Woda wrze (paruje) cala objetoscia gdy cieplo jest dostarczane
jednoczesnie do calej objetosci i w zaleznosci od ilosci dostarczanego
ciepla moze byc to proces miniej lub bardziej gwaltowny.
W ganku cieplo nie jest dostarczane do calej objetosci jednoczesnie (jak
np w mikrofali), ale dzieki np zasoleniu latwiej (szybciej) jest ono
rozprowadzane do objetosci, ktora nie ma kontaktu z garnkiem.
Czy pisza tu juz takie debile, ktorzy nie ukonczyli nawet gimnazjum?
|