Data: 2011-05-26 13:18:28
Temat: Re: Dlaczego woda kipi?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Thu, 26 May 2011 14:39:20 +0200, Robson napisał(a):
> To chyba Ty nie uwazales, bo sol obniza temperature topnienia wody, ale
> PODWYZSZA temperature wrzenia.
Dokładnie tak. Także można powiedzieć, że obniża temperaturę zamarzania - i
wtedy jaśniej widać, po co się ją sypie na chodniki i ulice. Tę własność
soli wykorzystywano kiedyś także podczas produkcji lodów tzw "kręconych" w
specjalnej maszynce, w której między ścianki podwójnego pojemnika ładowano
lód i sól. Drugą własność wykorzystuje się np podczas robienia przetworów -
wsypując sól do wody, w której gotują się słoje, uzyskuje się wyższą
temperaturę wrzenia.
Takie proste sprawy, do zaobserwowania na co dzień :-)
--
XL
"Dzisiaj żyjemy w czasach, w których najgorsze występki są wpisane w prawa
człowieka." Roberto de Mattei
Prawda o GMO:
http://www.gmowpolsce.com.pl/custom/Lisowska%20J%20o
f%20Ecol%20and%20Health%202010.pdf
|