Data: 2011-05-26 18:22:22
Temat: Re: Dlaczego woda kipi?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Thu, 26 May 2011 18:07:41 +0200, cef napisał(a):
> Grzegorz Prędki" <"klark[USUN wrote:
>
>
>> Operacje posolenia wrzatku wykonuje kilkadziesiat razy dziennie.
>> Dlaczego akurat tylko jednego dnia kipiala?
>
> Wszystkie te wyjaśnienia oparte o zmiany temperatury wrzenia
> są sprzeczne z obserwacją. Ja też obserwuję gwałtowne "burzenie"
> się wody w garku z "prawie wrzątkiem" po dodaniu łyżki soli.
> Taka reakcja jest prawie zawsze. Wskazywałoby to raczej, że dodanie soli
> obniża temperaturę wrzenia, skoro po dodaniu soli w tej samej
> temperaturze proces jest gwałtownieszy. Ale ta sól podwyższa temperaturę
> wrzenia, więc woda powinna "się uspokoić".
> Chyba prędzej można uwierzyć w wyzwolenie energii hydratacji.
> Może jeszcze jakiś inne pomysły?
http://gim3chemia.strefa.pl/d3.html
"Część D. Porównanie temperatury wrzenia wody z temperaturą wrzenia wodnego
roztworu soli kamiennej.
1. Zlewkę z gorącą wodą wyjmij z pojemnika próżniowego i z powrotem umieść
na trójnogu.
2. Wsyp do wody dwie łyżki soli kamiennej, a następnie całość zamieszaj.
3. Włóż do zlewki probówkę z wodą i kamykiem wrzennym.
4. Doprowadź roztwór w zlewce do wrzenia.
5. Obserwuj zawartość probówki.
6. W celu weryfikacji nasuwających się wniosków zmierz temperaturę wody w
probówce i temperaturę wrzącego roztworu.
Obserwacje:
Roztwór w zlewce wrze, podobnie jak woda w probówce.
Wnioski i komentarz:
Wrzenie wody w probówce sugeruje, że roztwór wodny soli kamiennej ma wyższą
temperaturę wrzenia niż czysta woda. Dzięki temu energia może przepływać na
sposób ciepła do probówki, przez co woda zamienia się gwałtownie w parę w
całej swojej objętości."
--
XL
"Dzisiaj żyjemy w czasach, w których najgorsze występki są wpisane w prawa
człowieka." Roberto de Mattei
Prawda o GMO:
http://www.gmowpolsce.com.pl/custom/Lisowska%20J%20o
f%20Ecol%20and%20Health%202010.pdf
|