Data: 2011-05-26 16:07:41
Temat: Re: Dlaczego woda kipi?
Od: "cef" <c...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Grzegorz Prędki" <"klark[USUN wrote:
> Operacje posolenia wrzatku wykonuje kilkadziesiat razy dziennie.
> Dlaczego akurat tylko jednego dnia kipiala?
Wszystkie te wyjaśnienia oparte o zmiany temperatury wrzenia
są sprzeczne z obserwacją. Ja też obserwuję gwałtowne "burzenie"
się wody w garku z "prawie wrzątkiem" po dodaniu łyżki soli.
Taka reakcja jest prawie zawsze. Wskazywałoby to raczej, że dodanie soli
obniża temperaturę wrzenia, skoro po dodaniu soli w tej samej
temperaturze proces jest gwałtownieszy. Ale ta sól podwyższa temperaturę
wrzenia, więc woda powinna "się uspokoić".
Chyba prędzej można uwierzyć w wyzwolenie energii hydratacji.
Może jeszcze jakiś inne pomysły?
|