Data: 2011-05-17 20:08:09
Temat: Re: Dlaczego woda kipi?
Od: tomjas <t...@W...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Tue, 17 May 2011 18:10:05 +0000 (UTC), Gorzelnia w Pułtusku wrote:
>
> Użytkownik "Grzegorz Prędki" <"klark[USUN"@TO][malpa]transkomp.com> napisał
> w wiadomości news:4dd1466a$0$2458$65785112@news.neostrada.pl...
>> Witam
>> Sporadycznie zdarza mi sie, ze po wrzuceniu lyzeczki soli do wrzatku
>> zaczyna on bardzo mocno kipiec i wylewac sie z garnka, zdarzyla sie to
>> rowniez gdy wrzuce na wrzatek np. makaron. Probowalem sie od paru osob
>> dowiedziec dlaczego tak sie dzieje i nikt nie wie. Moze Wy macie jakas
>> wiedze na ten temat?
>
> Trzeba było uważac na lekcji fizyki w podstawówce. Podpowiedź: chociaż na
> dworze jest - 5 stopni to lód na chodniku posypany solą się topi. Dlaczego?
To chyba Ty nie uwazales, bo sol obniza temperature topnienia wody, ale
PODWYZSZA temperature wrzenia.
Pozdrawiam.
|