Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Moni|<a" <kserro@w@gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Dlaczego woda kipi?
Date: Tue, 17 May 2011 12:22:25 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 41
Message-ID: <iqti90$48g$1@inews.gazeta.pl>
References: <4dd1466a$0$2458$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 188.146.240.222.nat.umts.dynamic.eranet.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1305627745 4368 188.146.240.222 (17 May 2011 10:22:25 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 17 May 2011 10:22:25 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6090
X-Priority: 3
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-User: kserro
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:336128
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Grzegorz Prędki" <"klark[USUN"@TO][malpa]transkomp.com> napisał
w wiadomości news:4dd1466a$0$2458$65785112@news.neostrada.pl...
> Witam
> Sporadycznie zdarza mi sie, ze po wrzuceniu lyzeczki soli do wrzatku
> zaczyna on bardzo mocno kipiec i wylewac sie z garnka, zdarzyla sie to
> rowniez gdy wrzuce na wrzatek np. makaron. Probowalem sie od paru osob
> dowiedziec dlaczego tak sie dzieje i nikt nie wie. Moze Wy macie jakas
> wiedze na ten temat?
>
> Pozdrawiam
W przyrodzie jak i w życiu, aby zaszedł jakiś proces muszą zaistnieć
odpowiednie warunki, musi być zachwiana równowaga energetyczna. I tak jest w
tym przypadku.
Cząsteczki wody mają budowę dipolową (atom tlenu to biegun ujemny, punkt
środkowy między atomami wodoru - to biegun dodatni). Wiązanie między tlenem,
a wodorem to silne wiązanie kowalencyjne.
Sól (NaCl) ma budowę krystaliczną, składającą się z jonów (Na+ i Cl -), przy
tak dużej różnicy elektroujemności, jak jest w przypadku tych pierwiastków,
tworzy się wiązanie jonowe polegające na elektrostatycznym przyciąganiu
dwóch różnie naładowanych cząstek.
W momencie zmieszania kryształów soli z wodą, następuje proces hydratacji.
Czyli dipole wody otaczają sieć krystaliczną soli, odpowiednio (+ - ) i (-
+). Ładunki cząstek zaczynają na siebie oddziaływać, następuje bardzo duży
wzrost energii układu (energia hydratacji), w konsekwencji osłabienie sił
wiązań w cząsteczka, wiązania zostają rozerwane. Proces się stabilizuje.
Proces hydratacji jest procesem egzotermicznym.
Warto poobserwować jak przebiega rozpuszczanie soli o różnym stopniu
rozdrobnienia (stopień rozwinięcia powierzchni).
Pozdrawiam
Monika
|